Pravda o tucích: potřebujeme i nasycené tuky

31.5.2017 00:01
Zdravá výživa

Abychom plně pochopili, v čem spočívá škodlivost sacharidů a prospěšnost tuků, připomeňme si základní fakta o zužitkovávání živin v našem těle: Cukry, škroby a všechny ostatní sacharidy se v něm štěpí na glukózu. Na zvýšení její hladiny reaguje slinivka tím, že do krve vyloučí inzulín. Ten dopraví glukózu do buněk a uloží ji ve formě glykogenu v játrech a svalech. Inzulín je také hlavním katalyzátorem tvorby tuků v těle: pokud už se do jater a svalů nevejde víc glykogenu, přemění glukózu v tělesný tuk. Jsou to sacharidy, nikoli tuky, co je hlavní příčinou přibývání na váze.

(Proč myslíte, že chovatelé vykrmují zvířata určená na porážku kupříkladu kukuřicí nebo obilím?)

Zčásti se tím vysvětluje váhový úbytek při dietě s nízkým obsahem sacharidů, který představuje jeden z jejích základních přínosů pro naše zdraví.Tato dieta navíc snižuje u diabetiků hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín. Proto se taky při léčbě cukrovky 2. typu stále častěji doporučuje zařazovat do jídelníčku namísto sacharidů tuky.


Pokud je ve vaší stravě trvalý nadbytek sacharidů, takže slinivka neustále pumpuje do krve inzulín, pak svému tělu bráníte (ne-li úplně znemožňujete) získávat energii odbouráváním tělesného tuku. Organismus si navykne, že má pořád k dispozici glukózu. I když se třeba všechna spotřebuje, tělo stejně ke svým tukovým zásobám nesáhne, jelikož hladina inzulínu neklesá. Z toho důvodu mnoho obézních lidí nedokáže shodit přebytečná kila, pokud nepřestanou konzumovat sacharidy. Vysoká úroveň inzulínu drží tyto zásobní tuky pod zámkem.


A teď k tukům. Tuky jsou a vždy byly základním pilířem naší výživy. Nejenže tvoří víc než 70 % hmoty lidského mozku, ale hrají rovněž klíčovou úlohu v našem imunitním systému. Jednoduše řečeno, prospěšné tuky jako omega-3 mastné kyseliny nebo mononenasycené tuky tlumí zánět - kdežto upravené tuky, tak rozšířené v průmyslově vyráběných potravinách, jeho rozvoj silně podporují.

Určité vitaminy, a sice A, D, E a K, které se nerozpouštějí ve vodě, potřebují ke své absorpci v tenkém střevě součinnost tuků - musíme je proto tělu dodávat, aby tyto vitaminy „rozpustné v tucích“ dokázalo vstřebat. Nedostatečná absorpce těchto nepostradatelných vitaminů má vždy vážné následky a je mimo jiné spojena i s rizikem onemocnění mozku.

Při nedostatku vitaminu K dochází například k narušení srážlivosti krve, jež může vést až ke spontánnímu krvácení (jen si představte, co to asi natropí v mozku). Vitamin A je důležitý pro zdravé fungování mozku a zraku - pomáhá omezovat riziko senilní demence a makulární degenerace (a příjem tuků ve stravě má v prevenci degenerace sítnice důležité místo). Mozek se bez dostatečného množství vitaminu A řádně nevyvíjí; jestliže nám tento vitamin chybí, čeká nás slepota a extrémní citlivost vůči infekcím. Nedostatek vitaminu D je zase spojen se zvýšenou náchylností k určitým chronickým onemocněním, například schizofrenii, Alzheimerově a Parkinsonově nemoci, depresím, sezónní afektivní poruše, a řadě autoimunitních nemocí, jako je cukrovka 1. typu.


Pokud máte přehled o tom, jaký přístup dnes v oblasti zdravé výživy převládá, pak víte, že se doporučuje, aby podíl tuků na celkovém kalorickém příjmu nepřevyšoval 20 % (a nasycené tuky byly zastoupeny méně než 10 %). Možná jste se i přesvědčili o tom, že je dost obtížné se těmito doporučeními řídit. (Můžete si oddechnout: Je to špatná rada, a nemusíte se bát, že po vás budu chtít, abyste počítali gramy či procenta tuků ve svém jídelníčku.) Zatímco však ztužené tuky, které jsou součástí margarínu a průmyslově vyrobených potravin, jsou pro nás jedovaté, o mononenasycených tucích (jaké jsou například v avokádu, olivách či oříšcích) už víme, že nám prospívají. Víme taky, že zdravé jsou polynenasyce- né omega-3 mastné kyseliny obsažené ve studenomilných rybách (lososovi) a některých rostlinách (lněném semínku). Ale co přírodní nasycené tuky v mase, vaječném žloutku, sýrech nebo másle? Vysvětlili jsme si, jak přišly saturované tuky ke své špatné pověsti. Většina z nás už se ani neptá, proč jsou vlastně nezdravé. Vycházíme jednoduše z toho, že věda odpověď zná; nebo je mylně zařazujeme do stejné kategorie jako ztužené tuky. My ale nasycené tuky potřebujeme. Během svého dlouhého vývoje se lidské tělo přizpůsobilo konzumaci přirozených zdrojů těchto tuků - i ve velkém množství.


Málokdo si uvědomuje, že nasycené tuky hrají ústřední roli v řadě biochemických procesů, které naše tělo udržují v chodu. U kojenců tvoří hlavní složku výživy, jelikož na ně připadá 54 % z celkového obsahu tuků v mateřském mléce. Z 50 % se podílejí na stavbě buněčných membrán, takže se bez nich neobejde žádná buňka našeho těla. Nefungovaly by bez nich naše plíce, srdce, kosti, játra, imunitní systém. Z jednoho konkrétního saturovaného tuku, kyseliny palmitové, je složen surfaktant v našich plicích - látka, která snižuje povrchové napětí v plicních sklípcích: tyto malinké komůrky, v nichž se předává kyslík ze vzduchu do krve, se díky němu můžou při nádechu roztáhnout. Bez plicního surfaktantu by se vnitřní stěny plicních sklípků přilepily k sobě, takže bychom do plic nemohli nasát vzduch. Správná funkce plicního surfaktantu brání vzniku astmatu a dalších dýchacích problémů.


Určitý druh nasyceného tuku se přednostně podílí na výživě buněk srdečního svalu a v kostech jsou tyto tuky potřebné pro účinnou asimilaci vápníku. Napomáhají odbourávání škodlivin v játrech, a tak nás chrání před negativními účinky toxinů, mimo jiné například alkoholu a látek obsažených v lécích. Nasyceným tukům, které se nacházejí v másle a kokosovém oleji, bílé krvinky částečně vděčí za svou schopnost rozpoznávat a likvidovat patogeny napadající naše tělo a ničit nádorové buňky. I fungování endokrinního systému závisí na nasycených mastných kyselinách, protože se účastní regulace vylučování určitých hormonů, mezi nimi například inzulinu. Spolupodílejí se na zprostředkování pocitu sytosti, kdy mozek dostává signál, že máme dost a je čas odejít od stolu. To všechno zde nevyj měno vávám proto, že bych považoval za nezbytné, abyste si to pamatovali, ale jako názorný doklad nepostradatelnosti nasycených tuků pro náš organismus.

Zdroj: David Perlmutter s Kristin Lobergovou- Moučný mozek - zdravě bez pšenice, sacharidů a cukru, tichých zabijáků vašeho mozku, nakldatelství Paseka

Související články

Paradoxy nízkotučné stravy a hladiny cholesterolu

2.5.2017 00:01

Co vypovídají vědecké studie o kokosovém oleji?

15.2.2017 00:01

Strava pro zdravé srdce: 5 mýtů a pravd

3.2.2017 00:01

Časté mýty o nemocech srdce a cév

25.11.2016 00:01

Máte vysoký cholesterol? Může za to cukr!

7.9.2016 00:01

Nová epidemie: Polovině lidí chybí vitamín D

5.9.2016 00:01

5 potravin snižujících cholesterol

20.7.2016 00:01

Oříšky a semínka pro zdraví

12.7.2016 00:01

Proč je v těhotenství důležitý dostatek vitamínu D

18.4.2016 00:01

15 nejzdravějších potravin, které vás udrží ve formě

31.3.2016 00:01

Vitamín D3 jako supervitamín

7.3.2016 00:01

Vitamin K2 je důležitý v boji s osteoporózou

24.2.2016 00:01

Potraviny pro zdravé cévy a srdce

15.1.2016 10:01

21 potravin pro zdravé cévy a srdce

5.1.2016 00:01

Zdravotní účinky vitamínu A

3.12.2015 00:01

Vitamín K2: Použití a výhody

18.11.2015 00:01

Panenský olivový olej - přírodní lék na cukrovku

3.9.2015 00:01

Vlašské ořechy a kyselina alfa linolenova (ALA) chrání srdce

10.7.2015 00:01

Udržujte rovnováhu vašeho hořčíku s vápníkem, vitaminem K2 a D

12.5.2015 00:01

Cholesterol ve vajíčkách srdci a cévám až na vyjímky nevadí

24.4.2015 00:01

Výzkum: Vitamín D je klíčový pro pacienty s roztroušenou sklerózou

6.4.2015 00:01

Konzumace vajíček bez rizika

1.4.2015 00:01

Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

24.2.2015 00:01

Arganový olej - Kulinářské využití

19.1.2015 00:01

57 způsobů, jak kokosový olej může prospět vašemu tělu

14.1.2015 00:01

8 častých onemocnění a nedostatek vitamínu D

25.11.2014 00:01

6 nejčastějších příčin nedostatku vitaminu D

5.11.2014 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

Jak otevřít kokos a jeho zdravotní účinky

29.10.2014 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

6 nejlepších potravin pro rychlé vybudování svalové hmoty

6.10.2014 00:01

Češi stále věří mýtům o špatnosti tuků ve stravě

23.7.2014 00:01

Kešu a další potraviny proti depresi

29.4.2014 00:01

Čechům chybí vápník a vitamín D

17.2.2014 00:01

Avokáda jako perfektní potravina

8.1.2014 00:01

3 potraviny, které obsahují vitamín D

6.12.2013 00:01

Proč se vyhýbat falešným potravinám?

6.11.2013 00:01

Granátové jablko dokáže pročistit tepny

18.10.2013 00:01

Strategie pro optimální vstřebávání živin

6.6.2013 00:01

Vitamín A, karotenoidy a vaše zdraví

1.10.2012 10:31

Nedostatek vitamínu D

19.9.2012 00:01

Více jak polovina populace má nedostatek vitamínu D

8.8.2012 00:01

Cukr může být jedovatý

9.5.2012 00:01

7 důvodů proč získat vitamín D

24.5.2010 00:00

Těhotným s nedostatkem vitamínu D hrozí císařský řez

20.8.2009 00:00

Vitamin K2 pomáhá u žen po menopauze snížit riziko aterosklerózy

29.6.2009 00:00

I při redukční dietě by člověk měl konzumovat tuky

6.6.2007 00:00

Ořechy chrání srdce

21.3.2007 00:00

Vitamín D, sluneční světlo a mladá pleť

22.11.2006 00:00

Vlašské ořechy snižují škodlivý vliv nasycených tuků

19.10.2006 00:00

Mandle jako vhodná přesnídávka

24.8.2006 00:00

Mandle jsou dobrým zdrojem vitaminu E

2.6.2006 00:00

Strava snižující cholesterol působí obdobně jako statiny

5.4.2006 00:00

Zdravé používání olejů v kuchyni

30.11.2005 00:00

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

17.5.2005 00:00

Lněný olej má blahodárné účinky

8.4.2005 00:00

Zeleninové saláty jsou zdravé jen s olejem

19.8.2004 00:00

Vitamín D zřejmě zabraňuje rakovině prsu

25.3.2004 00:00

Ghí - ajurvédský elixír života

6.8.2003 00:00

Poruchy vstřebávání živin

24.6.2003 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Čím nahradit bílou drogu?

7.1.2001 00:00

Jsou ovoce a ořechy potraviny pro mozek?

28.12.2000 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Vajíčka

22.4.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *