Pravěká dieta

29.3.2002 00:00
Zdravá výživa

Maso divokých zvířat, které jedli pravěcí lovci, obsahuje zdravější tuky než současný chovný dobytek. Před 15.000 lety, před nástupem zemědělství, jedli lidé maso ulovených zvířat a ryb a k tomu semena a rostliny, které nasbírali. Z toho důvodu byli zdravější, tvrdí odborník na výživu Lauren Cordain z univerzity v americkém Coloradu.

Cordain se svými kolegy prokázal, že maso divokých jelenů, srn a antilop obsahuje prospěšnější tuky než maso z dobytka krmeného obilovinami. Přechod ke stravě našich předků by mohl přispět k boji proti globálnímu šíření obezity a s tím souvisejících nemocí, soudí Cordain. "Měli bychom se snažit, aby se maso chovných zvířat podobalo masu zvířat divokých," říká.

Cordain patří mezi několik světových odborníků, kteří doporučují paleolitickou stravu. Ta vylučuje zpracované potraviny jako mléčné výrobky, rafinované obiloviny, sůl a přidané tuky. Základem je místo toho libové maso, ryby, čerstvá zelenina a ovoce.

Zastánci této stravy se domnívají, že lidé se vyvinuli k životu lovců a sběračů a že neměli čas adaptovat se na moderní životní styl plný průmyslově vyráběného jídla a pohodlí. "Myslíme si, že existuje nesoulad mezi podmínkami životního prostředí, pro něž jsme byli vybráni, a mezi těmi, ve kterých dnes žijeme," vysvětlil Cordain.

Tato teorie je částečně založena za studiích současných komunit lovců a sběračů. Staffan Lindeberg z univerzity ve švédském Lundu například zjistil, že obyvatelé Papuy-Nové Guineje, kteří jedí sladké brambory, ovoce, ryby a kokosové ořechy jen zřídka trpí srdečními chorobami.

Paleodieta kupodivu docela odpovídá moderním stravovacím doporučením. Nakolik ale představuje pravěké menu, zůstává sporné. Podle antropologa Stanleyho Ulijaszeka z britské Oxfordské univerzity měly minulé populace žijící v různých částech světa odlišnou dietu. Eskymáci nejspíš jedli výhradně maso, zatímco ostatní národy zase převážně zeleninu.

Navzdory tomu, že přesné proporce ve stravě pravěkých lidí nemohou být určeny, je princip vyloučení průmyslově zpracovaných potravin rozumný, soudí Lindeberg. Vědec chce nyní testovat, zda tento stravovací režim může v civilizovaných společnostech snížit výskyt nejzávažnějších nemocí jako srdeční choroby nebo cukrovku. Barry Bogin, odborník na antropologii a obezitu z Michiganské univerzity, ovšem upozornil, že účastníci pokusu by měli být vystaveni také fyzické zátěži, stejně jako naši předkové.

Cordain a jeho tým porovnali svaly, mozek, morek kostí a tuk divokých zvířat a dobytka. Biftek ze zvěřiny měl dvě procenta tuku, zatímco libové hovězí pět až sedm procent. Tkáň divoké zvěře obsahuje také více mastných kyselin omega-3, které se nacházejí v rybách a jsou spojovány s nižším rizikem srdečních onemocnění.

Zdroj: ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Ahoj, držíte někdo tuto dietu? Existují i stránky pravekadieta.cz a jsou...
Sandra  |  2.3.2009 17:56

Z pravěké diety mně nejvíc chutná mamut s koprovou omáčkou.
 |  6.3.2009 07:15

vseho moc skodi...stava by mela byt co nejvice prirozena, tedy takova na...
Jsem fanouskem  |  2.7.2010 12:55

Bezva, ale při současném počtu lidí si fakt nemůžeme dovolit...
Bára  |  2.7.2010 13:39

ho nesněz sám a nech taky kousek pro mne, nebo budu muset jít vyhrabávat...
Tak  |  2.7.2010 22:35

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *