Přecitlivělost na potraviny

16.10.2003 00:00
Zdravá výživa

Zatímco pevné alergie na potraviny (např. na ořechy, jahody, mořské ryby), které mohou člověka ohrožovat na životě, jsou poměrně vzácné, přecitlivělost na určité druhy potravin stále vzrůstá. Ve většině případů, když sníte něco, co vám působí potíže, nadmete se a cítíte se velmi unavení. Jde o případ přecitlivělosti na určitou potravinu, ne o alergii.

V dnešní době řada odborníků věří, že od přecitlivělosti na potraviny se může odvíjet mnoho dalších problémů, jako jsou potíže s nadváhou, dlouhodobá únava, a dokonce i některé druhy artritidy.

Čím byste měli začít, pokud chcete zjistit, zda právě za vašimi potížemi se neskrývá přecitlivělost na nějaké potraviny? Možná jste již vyzkoušeli všechno možné a stále se cítíte unavení, po jídle je vám těžko a odpadáte už před devátou hodinou. Jako první krok vynechejte pět obecně nejproblémovějších skupin potravin:

1. Pšeničné otruby a obilné směsi na bázi pšenice.
2. Chléb, koláče, těstoviny a suchary.
3. Potravinové přísady - zejména E621 (glutamát), E520 (konzervační prostředek) a E110 a E102 (barviva).
4. Kravské mléko a sýry z kravského mléka.
5. Cukr a potraviny, které ho obsahují.

Tyto potraviny mohou způsobovat příznaky alergie u tolika lidí, že je opravdu lepší zkusit se jim úplně vyhnout. Brzy můžete pocítit znatelné zlepšení celkového zdravotního stavu a nebudete muset dále pátrat po příčině svých potíží.

Pokud se po více než dvou týdnech necítíte lépe, zkuste kromě výše uvedených potravin vynechat nebo omezit ještě tyto:

6. Vejce.
7. Rajčata, papriky, lilek, brambory.
8. Kávu, čokoládu, čaj a coca-colu.
9. Sójové boby a vše, co je z nich vyráběno.
10. Korýše a měkkýše.

Pokud se po dvou týdnech budete cítit lépe a vynechali jste ze své stravy všechny výše uvedené potraviny, zřejmě vám některá z nich nedělá dobře. Rada zní: nadále se zřekněte prvních pěti (pšenice, chléb, umělé přísady, kravské mléko a cukr). Z další skupiny se pak k jednotlivým potravinám můžete vrátit, ale vyzkoušejte vždy během týdne jen jednu. Tak opatrně zjistíte, po které se vám potíže vrátí.

Pokud se nedostaví žádné výsledky, může být problém v nevhodné kombinaci potravin. Někteří lidé vykazují známky přecitlivělosti, avšak nereagují na jednotlivé potraviny z předchozího seznamu, ale pouze na některé kombinace těchto potravin. Například u jedné ženy se příznaky přecitlivělosti projevily pouze v případě, když snědla chléb se sýrem. Samotný sýr či chléb jí potíže nepůsobil. Jinému pacientovi vadila vařená rajčata, zatímco čerstvá jedl bez problémů.

Zdroj: Velká kniha o dělené stravě, nakladatelství Columbus

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

třeba se napaste nebo sežeňte nudle se speciálním složením.
Jana  |  16.10.2003 08:24

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *