Problematika polských jablek

31.1.2018 00:01
Zdravá výživa

Čeští ovocnáři chtějí po úřadech, aby zavedly kontroly zdravotní nezávadnosti u všech jablek dovážených z Polska. Vede je k tomu rostoucí počet odhalených případů jablek z Polska, které byly ošetřeny zakázanými a zdraví škodlivými postřiky.

Polsko je největším producentem jablek v Evropě a také jejich největším dovozce do ČR.

“Pokud ty případy budou nadále přibývat, nezbude nám než vyzvat státní orgány, aby se zamyslely nad tím, aby každá dodávka polských jablek měla certifikát a byla schopná spotřebiteli garantovat, že jablka jsou nezávadná,“  řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík Ludvík. Spotřebitelé podle něj mohou kvůli závadným polským plodům obecně ztratit důvěru v konzumaci jablek.

Polsko má podle ovocnářů zřejmě systémový problém se zajištěním zdravotní nezávadnosti jablek. “Kontroly dovážených jablek se zatím dělají jen na malém vzorku a nejsou schopné vše postihnout,“ řekl Ludvík. Podle ovocnářů by kontrolní úřady měly, pokud možno, testovat každou šarži jablek dovážených z Polska na český trh.

Zatím poslední případ závadných jablek z Polska potvrdila laboratorní analýza SZPI í u odrůdy Gloster, kterou inspektoři odebrali v olomoucké prodejně Makro. Šlo o pesticid propargit, který je v Evropské unii kvůli nežádoucím vedlejším účinkům zakázaný, uvedla SZPI.

Od konce loňského listopadu jde o třetí zjištěnou dodávku polských jablek, která obsahovala buď zakázané pesticidy nebo v nich bylo nadlimitní množství těchto látek. Jednou šlo o odrůdu Šampion, podruhé o odrůdu Prince. V jablkách bylo nadlimitní množství pesticidu chlorpyrifos. Ten je v Česku i Polsku pro použití v ovocnářství podle Ludvíka zakázaný.

Dovoz konzumních jablek z Polska do ČR se v posledních letech blíží 30.000 tun, což je asi třetina všech dovozů jablek do ČR. Česko je svou produkcí konzumních jablek soběstačné z necelé poloviny a bez dovozu se neobejde. Za loňský rok se objem dovozu odhaduje téměř 90.000 tun, za Polskem jsou hlavními dovozci Itálie a Nizozemsko.

Produkce jablek v Polsku v posledních letech razantně vzrostla, například v roce 2016 se dostala na 4,15 milionu tun z 1,85 milionu tun v roce 2010. Poláci tak objemem produkce daleko za sebou nechali tradiční jablečné velmoci Itálii, Francii a Německo, kde sklizně zůstávají zhruba na stejné výši.

Zdeněk Rychtera - ČTK

Související články

Křížalový nápoj pro zdraví

20.12.2017 08:01

V Česku se prodává 1,5 tuny polských jablek s pesticidy

6.12.2017 08:01

14 důvodů, proč bychom měli v obcích i na zahradách všichni vysazovat stromy

21.11.2017 09:01

Devět bizarních zdravotních rad, které fungují

28.6.2017 00:01

Vyznáte se ve značení potravin?

11.5.2017 00:01

7 toxinů poškozujících váš mozek

6.1.2016 00:01

Vánoce ve středověku

18.12.2015 00:01

10 fytonutrientů proti rakovině

7.10.2015 00:01

Jednoduchý trik na odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny

10.12.2014 00:01

Nepoužívejte Roundup! Ničí zdraví lidí na celé planetě.

20.11.2014 00:01

Jak používat křížaly

10.10.2014 00:01

Pesticidy letos v česku otrávily více včel

16.9.2014 00:01

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

13.8.2014 00:01

Sezonní potraviny prospívají zdraví

1.11.2013 00:01

Jak odstranit toxický vosk z jablek

18.6.2013 00:01

Čerstvý ovocný či zeleninový fresh, nebo džus z krabice?

14.5.2013 00:01

Jednoduchý půst s ovocnými a zeleninovými šťávami

7.3.2013 00:01

Přírodní prostředky, které vám mohou zachránit život: Jablka

9.1.2013 00:01

Jablka pro zdraví

18.9.2012 00:01

Plno potravin může škodit zdraví

23.8.2012 00:01

Dieta: 3 jablka denně

16.8.2011 00:00

Kontaminující cizorodé látky v potravě

15.6.2011 00:00

Jaké ovoce konzumovat při redukční dietě?

10.5.2011 00:00

Pozor na jedy pro malé děti

29.12.2010 00:00

Strava je hlavním faktorem ovlivňujícím zdraví

22.3.2010 00:00

Děti by měly jíst bio stravu

23.2.2010 00:00

Zelenina a ovoce v zimě

26.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Jáhly s jablky

22.1.2010 00:00

Jed z nebe

17.9.2009 00:00

Krásný trávník nebo ekologická katastrofa?

4.8.2009 00:00

Jezte BIO, žijte BIO

2.6.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Polovina pesticidů na trhu ohrožuje zdraví

22.9.2008 00:00

Vína v EU většinou obsahují pesticidy

30.4.2008 00:00

Jedno jablko denně chrání před rakovinou

19.12.2007 00:00

Nový objev v hygieně ovoce a zeleniny. Pouhé omytí nestačí.

4.12.2007 00:00

Pesticidy zřejmě zvyšují riziko nádoru mozku

13.6.2007 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Děti a pesticidy...

22.9.2006 00:00

Alkylglycerol - imunita ze žraloka

20.9.2006 00:00

Biopotraviny a mykotoxiny

29.6.2006 00:00

Děti ohroženy chemikáliemi již v těle matky

12.4.2006 00:00

Pesticidy a dětská leukémie

29.3.2006 00:00

Jedy v zemědělství

21.3.2006 00:00

Co byste neměli jíst v zimě

9.1.2006 00:00

VEGIWASH

10.6.2005 00:00

Pesticidy zvyšují riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou

1.6.2005 00:00

Nedostatek ovoce a zeleniny hromadně zabíjí

18.11.2003 00:00

Kombinace pesticidů ve stravě představuje zdravotní riziko

5.12.2001 00:00

Chemie ohrožuje mužskou plodnost

31.7.2001 00:00

Jsou ovoce a ořechy potraviny pro mozek?

28.12.2000 00:00

Návod na správné zacházení s ovocem a zeleninou

22.8.2000 00:00

Jablko jako lék

7.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *