Proč je zdravá japonská strava?

22.8.2017 00:01
Zdravá výživa

Japonci jsou dlouhodobě předmětem úcty a studií díky své dlouhověkosti. Průměrná délka života je tu delší než prakticky kdekoli jinde na světě. Proč je tedy japonská strava tak zdravá, a co vlastně Japonci jedí, ptá se server BBC.

Tradiční japonská strava je převážně čerstvá a nekonzervovaná. Obsahuje jen velmi málo rafinovaných potravin nebo cukrů. Nedávná studie, kterou publikoval odborný časopis British Medical Journal, zjistila, že ti, kdo se drží co nejblíže japonských stravovacích zásad - tedy stravy s vysokým obsahem obilnin a zeleniny, s přiměřeným množstvím živočišných produktů a sóji, a minimálního množství mléčných výrobků a ovoce - mají snížené riziko předčasného úmrtí, srdečních chorob a infarktu.

V japonské stravě jsou tradičně dostatečně zastoupeny ryby a sója, což může hrát podstatnou roli při snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Japonci také mají nejnižší úroveň obezity mezi muži i ženami.

Okinawa na nejjižnějším okraji Japonska je místem, kde žije nejvyšší počet staletých lidí na světě. Také jsou tu nejméně rozšířené choroby spojené s věkem, jako je například cukrovka, rakovina, artritida či Alzheimerova choroba.

To je také částečně připisováno tradiční japonské stravě, která má nízký obsah kalorií a nasycených mastných kyselin, a přitom je bohatá na výživné látky, především pak fytonutrienty, jako jsou antioxidanty a flavonoidy, které se vyskytují v různě zbarvené zelenině. To zahrnuje i fytoestrogeny neboli rostlinné estrogeny, které mohou pomáhat proti těm druhům rakoviny, které jsou spojené s hormony, jako je například rakovina prsu.

Jaká tedy je tradiční japonská strava? Do značné míry se podobá tradiční čínské stravě se značným podílem rýže, vařené i nakládané zeleniny, ryb a masa. Ovšem protože Japonsko se rozkládá na více než šesti tisících ostrovů, jeho obyvatelé konzumují mnohem víc ryb, než obyvatelé ostatních asijských zemí. Konzumují také syrové ryby v suši a sašimi, plus spoustu nakládaných, kvašených a uzených potravin.

Čím dál tím víc studií prokazuje význam kvašených potravin pro zdravý zažívací systém - a například produkty z kvašených sojových bobů, jako je miso či natto, jsou běžnou součástí japonské stravy. Sýr ze sojových bobů natto se tradičně jí k snídani, má probiotické účinky a pomáhá redukovat syndrom dráždivého střeva (IBS).

Japonci také konzumují širokou škálu zeleniny, a to jak zemní, tak mořské v podobě řas. Ty jsou plné zdraví prospěšných minerálů a mohou pomáhat snižovat krevní tlak.

Obyvatelé Japonska jsou také velkými fanoušky zeleného čaje a především jeho jemně mleté varianty matcha. Zelený čaj je ceněný pro obsah antioxidačních složek známých jako katechiny, jež jsou spojovány s bojem proti rakovině, virům a srdečním chorobám.

Celkově vzato mají Japonci zdravý postoj k jídlu a jeho konzumaci. Mají tradiční rčení: “Hara hači bu“, což znamená jíst do 80procentního zasycení. A toto pravidlo už od raného věku vštěpují svým dětem. A svou roli sehrává i způsob, jakým Japonci servírují jídlo. Místo jednoho velkého talíře často jedí z několika malých mističek několik různých pokrmů.

Zdroj: ČTK

Související články

Lék našich prababiček - kysané zelí

27.1.2017 00:01

Vitamín K2: Použití a výhody

18.11.2015 00:01

15 stravovacích návyků staletých

14.9.2015 00:01

4 potraviny bohaté na enzymy, které zlepší vaše trávení

12.1.2015 00:01

9 skvělých probiotických potravin

13.3.2014 00:01

Galgán - Elixír mládí na Okinawě

19.2.2014 00:01

Japonské seniorky loví mušle bez potápěčské výstroje

5.11.2013 00:01

Japonští vědci našli způsob, jak číst lidské sny

13.6.2013 00:01

Pikles: Zdravá kvašená zelenina

20.3.2013 00:01

Přírodní prostředky pomáhající při radiačním ozáření

4.1.2013 00:01

11 způsobů jak zlepšit zažívání

10.12.2012 00:01

Řasy proti radioaktivitě

29.11.2012 00:01

Ryba fugu - jídlo s příchutí smrti

20.6.2012 00:01

Mořské řasy v kuchyni

31.10.2011 00:01

Tajemství dlouhověkosti v japonské Okinawě

11.5.2011 00:00

Vegetariánské zdroje vitamínu B12

21.5.2010 00:00

Sójová omáčka; pozor na kvalitu

26.2.2010 00:00

10 způsobů jak užívat miso

12.2.2010 00:00

Miso – léčebná přísada do jídel

9.12.2009 00:00

Kalorická redukce prodlužuje život

26.10.2009 00:00

Banánová dieta pobláznila Japonsko

18.11.2008 00:00

Patří španělská strava ke světovému bohatství?

24.6.2008 00:00

Tajemství francouzské dlouhověkosti?

4.6.2008 00:00

Umebošky - léčivé švestky

8.4.2008 00:00

Dlouhý věk je dar, o který se člověk musí zasloužit

13.11.2007 00:00

Stárnoucí Japonsko se obrací k nejmodernější technologii

2.11.2007 00:00

Století lidé prozrazují tajemství dlouhověkosti

27.2.2007 00:00

Kelp pro podporu funkce štítné žlázy

18.8.2006 00:00

Pickles - kvašené potraviny pro lepší zažívání

11.8.2004 00:00

Bylo odhaleno tajemství dlouhého života?

9.6.2004 00:00

Mořské řasy pro zdravou a krásnou pleť

15.7.2003 00:00

Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

9.10.2001 00:00

Mořské řasy

21.3.2001 00:00

Hrozí nám také epidemie hikikomori?

13.12.2000 00:00

Sója - zázračná potravina

1.1.2000 00:00

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Japonci jsou největšími výrobci a zároveň největšími spotřebiteli...
!  |  22.8.2017 15:49

A ryby? V rybách je nejvíce těžkých kovů. Za pár let někdo přijde s...
-  |  22.8.2017 16:54

Sushi šla Fukushima ...
sardanapal*  |  22.8.2017 16:56

Souhlas - to není stravou, ale tím, že hodně celý život pracují. Naše...
Petr  |  22.8.2017 18:51

Po několika pobytech v Japonsku jsem zjistil, že staří lidé jedí jen...
JD  |  27.8.2017 13:25

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *