Proč jíst pohanku

Proč jíst pohanku

11.11.2003 00:00  |  Zdravá výživa

Pohanka je obilnina. Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat. V poslední době prudce vzrůstá obliba pohanky mezi vegetariány, makrobiotiky, ale i u ostatní populace.... celý článek

Komentářů: 46 | Poslední komentář: 6.9.2016 02:12

Komentáře

reagovat 9.9.2005 17:31 - Eva Grasmann

Se zajmem jsem si precetla vas clanek "Proc jist pohanku" My mame pohanku moc radi a s clankem souhlasim. Az na jednu vyjimku. Pohanke neni zadna obilovina! Je to rostlina pribuzna se stovikem a rebarborou. Jeji zrnicka se pouzivaji skoro jako obiloviny - peci z ni ale nelze.
Srdecny pozdrav
Eva Grasmann

reagovat 29.9.2005 19:11 - coroner

Vzhledem ke značné kontraktivní energii je pohanka nevhodná hlavně pro děti a staré lidi.
Nevhodná je dále pro všechny, kdož jsou konstitučně nebo kondičně staženější - z nemocných jsou to např. anorektičky.

Pro těhotné ženy se hodí pohanka tak maximálně k vyvolání potratu !!!

S ohledem na právě značnou kontraktivní energii nepatří pohanka v makrobiotice zrovna mezi moc vyhledávané potraviny, ačkoliv jisté klady jí nelze upřít např. při korigování jinových stavů organismu.

Jinak se používá většinou ve formě kaší a těstovin (pohankové nudle - soba), kde je v kuchyňské úpravě zároveň zajištěn větší podíl vody. Pohanka totiž také dost vysušuje.
Otázkou je, jak se s touto její vlastností poperou vaše střeva, jsou-li náhodou také ve stažené kondici.

Z makrobioticky sebevražedných kombinací je velmi zajímavý oblíbený pokrm, který obsahuje uvařenou osolenou pohanku, rajčata, papriku, česnek, tuhý nastrouhaný sýr (nejlépe slaný), vajíčko. To vše se nechá zapéct v troubě. U nás se podává v létě nejlépe jako oběd, když je venku aspoň třicet stupňů ve stínu...

reagovat 9.10.2006 22:53 - Ramesses

Pohanka je výborná, hlavně s česnekem a olivovým olejem!

reagovat 10.10.2006 22:07 - Proč jíst pohanku?

přeci abychom se pobliliiiiiiiiiiiiiiiiii, ne?

reagovat 4.5.2007 09:41 - Renča

Před týdnem jsem pekla z pohanky nízkokoalorickou buchtu a kupodivu všem chutnala, tak se to musí zřejmě umět!!!!!

reagovat 5.6.2007 14:25 - Jana

Zajímalo by mě, když budu jíst každý den k snídani pohankovou kaši s troškou medu, jestli ztloustnu ...

reagovat 5.6.2007 22:08 - Pepík

Pohanku sežrat, protože zradil Parouba 8-)

reagovat 6.6.2007 11:58 - Jitka

Mohli by jste zveřejnit nějaký dobrý recept? Pohanku bych ráda zkusila, bohužel nevím jak na ní. Předem díky za tipy a rady.

reagovat 6.6.2007 12:58 - Věrča

mám dobrý a osvědčený recept na pohanku...je to v podstatě jako staročeský kuba,tedy s houbama podušenýma na sádle+přidat česnek....mňam....:-))

reagovat 23.1.2008 15:37 - Margo

Pohanka se da uvarit nekolika zpusoby, muzes ji pridavat do polivky nebo uvarit jako kasi, a nebo takove pohankove karbanatky! :-) Koupis pytlik a nasypes do sklenicky pohanku, kterou potom jen lehce umyjes ve vode (jakoby promichas a vodu slejes). Vari se 1:2 tzn. jedna sklenka pohanky na dve sklenky vody, vari se cca 20 min., proste dokud se nevyvari voda, osolit a az se dovari muzes hodit kousek masla, pak treba ochutit cesnekem nebo majorankou. Pak ne internetu je spousta receptu :-) Dobrou chut :-)

reagovat 11.3.2008 13:24 - Marie

http://www.pohankovymlyn.cz/recepty.php

reagovat 9.4.2008 20:46 - EVA

Pohanka se nesmí vařit, jak nás informoval pan Šmajstrla z pohankového mlýna u Frenštátu p. Radh. (a ten o tom něco ví!).

Při teplotě nad 82 stupňů se ničí důležitý rutin. Pohanku lámanku vaříme v poměru 1,5 dílu vody a 1 díl lámanky, a to tak, že necháme zavařit vodu, na chvíli ji necháme odstát, aby zchladla, poté vsypeme lámanku, přidáme sůl, zamícháme, přikryjeme pokličku a necháme, bez dalšího míchání, stát 20-30 minut. Dobrou chuť!

reagovat 10.4.2008 01:03 -

Na to je dobrá termoska na jídlo, se širokým hrdlem. Ale zapoměli jste říci, že předtím je dobré ji opláchnout ve stud. vodě a připravit konzumenty na jinou, nezvyklou vůni. Já ji miluji s osmaženou cibulkou a vyškvařenou, uzenou slaninkou.

reagovat 25.7.2009 16:03 - Čenda

Ja pohanku jen namocim ve varici vode,tak na 20min,pak si ji osladim medem a skorici a je to,Dobrou chut:-),jo a lepsi je pohankova lamanka!!!

reagovat 2.9.2009 00:18 - Medikolog

Mě se osvědčila kombinace: jemně strouhané syrové brambory, slít přebytečnou tekutinu, přidat vejce, pohankovou krupici a sůl. Lze doplnit třeným česnekem, majoránkou a pepřem. Hustou směs mažte na rozpálenou pánvičku se slunečnicovým olejem jako bramborák - první varianta lze i nasladko s marmeládou či ovocem, ta s česnekem je klasika. Bramboráček je křehký... mňam:-)

reagovat 2.9.2009 19:32 - Marie

hodně záleží na druhu použité pohanky. Koupila jsem úúúúúúúžasnou bio, tak je křehká, je jako mandle, sypu ji suchou do jogurtu. Jinak stačí spařit a moc ji nevařit, aby si zachovala tvar. Je ale třeba se dívat na obal na návod. Syrovou suchou by mi ji nenapadlo ani ochutnat, ale viděla jsem mlynáře z pohankového mlýna a on tvrdil, že pokud je kvalitní, lze ji jíst suchou jako oříšky. Měl pravdu, musí se vyzkoušet, která se tak dá jíst, ale najde se.

reagovat 31.1.2010 10:30 - visnery

Zrovna dneska jsem sepsala a prelozila navod na pohankovou dietu. Respektive je to spise ocista tela a perfektni nastoleni nasledne diety. Nekdo jen tak nemuze zacit hubnout a dodrzovat vsechny pravidla, tak musi mit pevnou disciplinu, kterou kdyz zvladne, zacne hubnout.

Pokud vas to zajima, tak navod je tady: http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1435

Preji hodne uspechu a vsem hodne shazenych a znovu nenabranych kil :)

reagovat 17.5.2011 15:35 - Tulep

Vzhledem ke značné...

coronere, měl byste hlavně říct, že makrobiotika je především náboženství a nemást lidi rádobyodbornými termínky jako "kontraktivní energie" nebo "moc jingové jídlo". Jestli něco umí vyvolat potrat, tak ne pohanka, ale spíš stres z pojmů, kterými se tedy oháníte.

reagovat 28.6.2011 15:16 - Elíí

coronere, měl byste hlavně...

Tak nějak, celé těhotenství jsem se pohankou cpala, teď tu leží můj pohankový bobek a není stažený, ale pěkně roztažený po celém gauči, je to už kus chlapa :-P

reagovat 9.12.2011 08:14 - Zelí

V poslední době ujíždím na pohance s kysaným zelím. Pohanku uvařím, v průběhu vaření je možno přidávat ořechy (vyloupané drtím v ruce přímo do hrnce). Po uvaření osolím (pozor, zelí může být samo o sobě dosti slané, záleží na výrobci a dávce), přidám trochu oleje (ne moc), zamíchám, v kastrolku uhňácám povrch na něj nakladu zelí v množství dle chuti, zelí několikrát do kříže prořežu zubatým nožem (lépe se konzumuje - při jídle netahám kilometrová vlákna), zamíchám, nechám ze pět minut prolnout chutě a baštím. Dá to se i studené.

reagovat 4.2.2012 01:42 - Dávám si ji za odměnu, když jdu z botoxu

j

reagovat 9.1.2013 12:25 - Václav Nečada

Už z první věty článku je jasná jeho úroveň. Kromě botanického matení obsahuje i nebezpečné rady. Pohanka v těhotenstvé je nebezpečná.

reagovat 2.2.2013 21:03 - Standa

Zajímalo by mě, když budu...

Záleží na množství. Pokud člověk jí střídmě, tak nepřibere z ničeho. A pokud nemá dostatek pohybu a navíc má rozhozený metabolismus, tak může přibrat i z tak zdravé potraviny jakou je pohanka.

reagovat 2.2.2013 21:05 - Standa

Vzhledem ke značné...

Na tom jste byl kde? Odkud jste čerpal? Předem Vám děkuji za odpověď.

reagovat 2.2.2013 22:14 - Standa

Na tom jste byl kde? Odkud...

já nevím

reagovat 7.12.2013 09:11 - anjelik111

můj dotaz zní, jak často jíst pohanku??? jím ju skoro každý den, je to špatně?

reagovat 6.4.2015 10:39 - ahoj

napište sem nějaký osvědčený recept na úpravu pohanky. Dík

reagovat 6.4.2015 10:49 - zajíc

Tak hlavně se často uvádí vysoký obsah rutinu v pohance, ale ten prý skoro vůbec není v plodu, který jím hodně, ale jenom v nati. Takže příjem rutinu mám vlastně minimální, což mě zklamalo.

reagovat 6.4.2015 15:48 - Evo Grasmann

Se zajmem jsem si precetla...

jsi teda ženská, nebo chlap?

reagovat 7.4.2015 11:50 - ?

Kdo by to žral, copak jsem slepice?

reagovat 23.6.2015 11:17 - Heluš

Tak pohanku jedly už naše babičky a starší generace. A nikdo se z ní neposral, nepoblil apod. A dokonce se dala s klidem jíst i v těhotenství a k potratům rozhodně nedocházelo. Také ji jedli i malé děti a ani ty k újmě nepřišly. Strava kdysi byla hodně založená na takových potravinách, jak já tvrdím, darech země :-)Jako např. i velice prospěšné jáhly. A je zajímavé, že nebylo tolik potravinových alergii, ekzemů, nemocí apod.

reagovat 23.6.2015 11:51 - spell

My doma taky všichni velmi rádi jíme pohanku :)

reagovat 23.6.2015 17:41 - !

Doufám, že o tom, co budu jíst, rozhoduji já sám. A nějaká Grasman si může svoje agitace strčit do špic.

reagovat 23.6.2015 19:53 - Johny

Pohanka je bezlepková, takže je dobrý si jí zařadit do jídelníčku.

reagovat 18.8.2015 10:18 - Romana

Dá se to jíst v syrovém stavu?

reagovat 18.8.2015 10:53 - alien

Dá se to jíst v syrovém...

Dá. Ona se vlastně vůbec nemá vařit, jen jaksi spařit v horký vodě, anebo ještě líp jenom na nějakou dobu namočit. Vařením by jenom přišla o prospěšné látky.

reagovat 18.8.2015 13:29 - Shogun

Pohanka je super, žeru jí občas syrovou rozmočenou. A jestli nějakej pošahanej makrobiot proti ní brojí svýma kontraktivníma termínama, je to pro mě jen další z důvodů, proč si ji začít dopřávat ve značné míře!!
(A různý Grasmani ať si o tom taky plácaj, co chtěj.)

reagovat 29.10.2015 11:54 - LajlA

Jakej pitomec to zase psal?! Pohanka samozřejmě není obilovina!!!

reagovat 29.10.2015 12:03 - LajlA

Už z první věty článku...

To je naprostý nesmysl! Naopak! Pohanka se doporučuje při hrozícím potratu.Mne osobně velmi pomohla. Jděte už s tou priblblou makrobiotikou někam.Nikoho nezajimaji vyplody nějaké zmatené sekty.

reagovat 29.10.2015 12:10 - LajlA

Dá. Ona se vlastně vůbec...

Přesně tak. Vařit ji je hřích. Vůbec nevím co lidi mají za uchylku, že vše musí nechat projít varem a zničit v tom vše dobré. Pokud pohanku uvařite,tak už pochopitelně, stejně jako ostatní plody, prospěšná nebude.Pohanku přes noc namočte a ráno smíchejte s ořechy, hrozinkami, ovocem, skorici zakapnete třeba javor sirupem a máte úžasně zdravé a výživné "musli ".

reagovat 29.10.2015 12:51 - !

Proč jíst, to nevím. Vím však, proč ji nejíst: je hnusná.

reagovat 29.10.2015 15:38 - Zdenickaruzicka

Pohanka je naprosto dokonalá potravina. Miluju pohankovou kaši a všechno

reagovat 5.9.2016 20:54 - Mário

Hezký text....
Jen musím upozornit, že pohanka NENÍ obilovina (taxonomicky patří do čeledi Rdesnovité). Jde o pseudoobilninu (pseudocereálii).

reagovat 5.9.2016 22:00 - je

hnusná

reagovat 6.9.2016 00:07 - !!!

Takhle se také projevuje nemoc BSE neboli Nemoc šílených K...!

reagovat 6.9.2016 02:12 - Blp

Se zájmem jsem si pročetl vaši diskusi "Proč jíst pohanku".

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Pohanka je naprosto dokonalá potravina. Miluju pohankovou kaši a všechno
Zdenickaruzicka  |  29.10.2015 15:38

Hezký text.... Jen musím upozornit, že pohanka NENÍ obilovina...
Mário  |  5.9.2016 20:54

hnusná
je  |  5.9.2016 22:00

Takhle se také projevuje nemoc BSE neboli Nemoc šílených K...!
!!!  |  6.9.2016 00:07

Se zájmem jsem si pročetl vaši diskusi "Proč jíst pohanku".
Blp  |  6.9.2016 02:12

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *