Proč se vyhýbat falešným potravinám?

6.11.2013 00:01
Zdravá výživa

Až dodnes jsme si nikdy v historii člověka nemuseli pokládat otázku Co je potravina? Doposud to za nás řešila prostřednictvím smyslů fyziologie. Teď však dokáže fyziologické mechanismy ošálit chemie. Organismus si myslí, že může bezpečně zkonzumovat věc, která ve skutečnosti není nic než laciná imitace, falešná potravina, jež ničí štíhlou linii a zdraví.

Představte si chvíli lidské tělo jako jakýkoli jiný stroj. Soulad mezi optimálním fungováním a zdrojem energie je naprosto nezbytný - konkrétní pohonná látka musí odpovídat typu stroje a jeho funkci. Auta jezdí na benzin. Počítače potřebují elektřinu.

A fyziologické procesy v živém organismu probíhají nejefektivněji, pokud mají k dispozici skutečnou potravu.

 

Možná je vám dvacet devět (nebo víc...), ale vaše tělo žije na konci dlouhé genetické řady staré celé věky. Jste součástí starého daru života, jehož historie trvá odnepaměti. Váš organismus dnes žije díky zdrojům energie, které pocházejí ze země.

 

Po nekonečné věky se potrava rostoucí na planetě Zemi přizpůsobovala člověku a člověk jí. Vzniklo vzájemné biologické porozumění, vytvořil se vztah, stejně silný a pevně zakotvený jako lidský druh samotný. Díky tomuto vztahu existujeme a roz­víjíme se, a jakmile ho pustíme ze zřetele, zpronevěřujeme se vlastnímu zdraví.

 

Od tohoto biologického dědictví jsme se odklonili směrem k umělým chemickým látkám. Snažíme se oklamat chuťové po­hárky syntetickými napodobeninami, balit je do balíčků a pro­dávat. Avšak kterýkoli z takových produktů nemůže být ze své podstaty potravinou jednoduše proto, že fyziologie člověka ne­disponuje biologickými mechanismy zpracovávajícími umělé lidské výrobky. Potřebujete-li pravidlo na cestu za optimálním zdravím, pak nejezte tyto umělé lidské výtvory.

 

Zapomeneme-li na závažnost a význam zmíněného ele­mentárního souladu, podkopáváme základy lidského zdraví. Naše fyziologie není lidský výtvor, takže by jím neměla být ani potrava. Syntetické látky nemohou být živé, nemůžou se stát součástí potravního řetězce. Nikdy se nestanou součástí fyziologických mechanismů, až do poslední nanosekundy ži­vota nebudou přirozenou součástí prostředí. Dáte-li tělu něco, s čím se nikdy nesetkalo, pro co nenachází žádné souvislosti a s čím nemá vytvořený žádný vztah, zaděláte si na problémy s váhou a se zdravím. To už můžete rovnou strkat banány do nádrže na benzin.

 

Mám to dokázat na příkladu ze života? Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFCS - high-fructose com syrup) je náhražkou sladidel, například cukru, ale tělo jej jako cukr nerozpoznává. Proto jej zpracovávají bez účasti inzulínu játra, která normálně filtruji toxiny, a v důsledku toho dochází ke zvýšení koncentrace triglyceridů.

Problém je v tom, že v potravinářských obchodech na nás číhá hromada lidských vynálezů, které považujeme za normální, přkyvujeme marketingu a jíme je: chemické tuky, syntetické cukry, nápoje s kyselinou fosforečnou a fruktózovým kukuřičným sirupem (neboli limonády), průhledné lesklé filmy na ovoci, neo-nový kečup a sušenky s trvanlivostí motorového oleje.

Potravinářské společnosti vám k jídlu předkládají rádoby máslo, které v životě nevidělo krávu, a jakoby vejce, která nepoznala slepici. Další vás krmí trans tuky, které musejí být podle požadavků FDA uvedeny na štítcích, a falešným tukem olestrou, který organismus ochuzuje o vitaminy, takže FDA vyžaduje, aby na příslušných výrobcích stálo upozornění, že jej obsahují. V re­gálech jsou do řad vyrovnány fůry dietních nápojů a chemicky slazených tyčinek.

Nyní zjišťujeme, že do těla přijaté umělé lidské výtvory - hydrogenované oleje, umělá sladidla, konzervační látky a tak dále - jsou spojeny s rakovinou (konzervační látky jako BHT - butylovaný hydroxytoluen) a postižením srdce (hydrogenované oleje). Že by vás to překvapovalo? Koho udivuje skutečnost, že novinky z chemických laboratoří vytvářejí problémy v těle, které očekává normální, přirozenou stravu?

Nejezte umělé výtvory. Už tak máme s váhou a zdravím dost potíží. Nevytvářejte další problémy!

Zdroj: Dr. Will Clower - Francouzi nedrží dietu, nakladatelství NOXI

 

Související články

Potraviny jako léky

28.10.2013 00:01

12 pozitivních účinků dýňových semínek na zdraví

25.10.2013 00:01

10 nejlepších přírodních sladidel

7.10.2013 00:01

Rajčatová slupka brzy jako bezpečný obal konzerv

3.9.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Lněná semínka

29.7.2013 00:01

Potíže se rafinovanými potravinami

26.7.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Semena z granátových jablek

15.7.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Konopná semena

27.6.2013 00:01

Jak se z pšenice stal původce nemocí

19.6.2013 00:01

Konopí jako zdroj energie a zdravých potravin

30.5.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Chia semínka

30.5.2013 00:01

Vaření s klíčky

9.4.2013 00:01

Základní nákupní lístek vegetariána

5.12.2012 00:01

Namáčení a klíčení zrn, semen a ořechů

13.11.2012 00:01

Potraviny ve spíži

20.2.2012 00:01

Jaké potraviny mohou vyvolávat zdravotní potíže?

26.1.2012 00:01

Co dělá potravinové doplňky SOLGAR tak velmi speciální?

23.11.2011 00:01

Kontaminující cizorodé látky v potravě

15.6.2011 00:00

Onemocnění, která mohou souviset s potravinovou alergií

21.1.2011 00:00

Sójová omáčka; pozor na kvalitu

26.2.2010 00:00

Přímý vliv výživy na funkce mozku

9.2.2010 00:00

Éčka v nápojích

25.6.2009 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Složení potravy z něho dělá neposedu

7.1.2008 00:00

Aditiva, která mohou způsobovat zdravotní problémy

8.3.2007 00:00

Hyperaktivita dětí může být vyvolána konzervačními látkami

5.12.2006 00:00

Civilizace přináší více alergií a poruch imunity

6.10.2006 00:00

Nápoje obohacené vitaminy A, C a E spíš škodí

17.3.2006 00:00

Mléko je pro telata

16.11.2005 00:00

Škrob v obilovinách neprospívá zdraví

18.10.2005 00:00

Pšenice imunitě nesvědčí

28.9.2005 00:00

Stravování podle bible jako zdravý životní styl

27.5.2005 00:00

Ucpaný nos mohou způsobovat přísady v jídlech

21.4.2004 00:00

Jak nám mohou být prospěšné jáhly?

24.3.2004 00:00

Proč konzumovat cizrnu

20.11.2003 00:00

Proč jíst pohanku

11.11.2003 00:00

Přecitlivělost na potraviny

16.10.2003 00:00

Nemoc jako důsledek zanesení organismu

15.7.2003 00:00

Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách

22.10.2002 00:00

Může být příčinou potratů nesnášenlivost obilí?

17.10.2002 00:00

Vaše nákupy - Vaše zdraví?

30.8.2002 00:00

10 důvodů proč potraviny nezajišťují plnou výživnou hodnotu

9.5.2002 00:00

Pravěká dieta

29.3.2002 00:00

16 důvodů proč jíst rýži

7.2.2002 00:00

Průmyslově zpracované potraviny přispívají k nadváze

10.10.2001 00:00

Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

9.10.2001 00:00

Jak sladili naši předkové?

5.10.2001 00:00

Čím nahradit bílou drogu?

7.1.2001 00:00

Stravujeme se opravdu lépe než Američani ?

11.12.2000 00:00

Energeticky nevyrovnaný moderní způsob stravování

13.9.2000 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Jsou úpravy jídla zdravé ?

5.5.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *