Proč zařadit do jídelníčku mořské ryby a jak je správně vybírat?

4.10.2017 09:01
Zdravá výživa

Proč je vlastně důležité zařadit ryby (a to především ty mořské) pravidelně do jídelníčku a čím se při jejich výběru řídit?

Stravitelnost a minerály
Mnozí výživoví odborníci se shodují, že ryby jsou důležitou součástí naší stravy, a to především díky dobré stravitelnosti rybího masa, obsahu zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Rybí maso nám přináší kvalitní bílkoviny, vápník, draslík, fosfor, vitaminy a v případě mořských ryb také jód. Nejvíce ze všeho si však ceníme omega-3 nenasycených mastných kyselin, které si naše tělo není schopno samo vyrobit a musíme je přijímat potravou.
„Vhodnou volbou k doplnění těchto látek jsou především mořské ryby, které obsahují velmi dobře stravitelné bílkoviny a mnohem vyšší procento tělu prospěšných látek, než ryby sladkovodní. Rybí maso je i oceňované pro nízkou hladinu tuků ve svalovině, která je výrazně nižší než v libovém hovězím masu,“ říká Vladimír Prokop, zástupce značky Mylord Premium, která surovinu pro své produkty zpracovává přímo na moři. Doporučený příjem rybího masa se podle odborníků na zdravou výživu uvádí v množství tří porcí týdně. Nedostatečný příjem ryb (a z nich omega-3 mastných kyselin) se může projevovat například zvýšenou únavou, suchou pokožkou nebo bolestmi kloubů. Podle Společnosti po výživu bychom měli dokonce ve svém jídelníčku najít místo pro 400 g rybího masa každý týden.


Pozor na „čerstvé“ ryby a jejich původ
Zakoupit kvalitní rybí maso přitom není vždy jednoduché. Výrobci do něj mnohdy uměle přidávají vodu, aby zvýšili jeho hmotnost, k tomu je „obohacují“ také o aditiva. Pozor si dejte také na původ ryb. Farmované ryby, jako je norský losos, jsou uměle dokrmované a jejich maso je tučnější, na rozdíl od pevného a šťavnatého masa ryb z volné přírody. Při výběru ryby věnujte pozornost způsobu jejího zpracování.
Například chlazené ryby, které najdete na pultech vašich obchodních řetězců, nepředstavují nutně záruku kvality a čerstvosti. Zejména produkty balené v ochranné atmosféře. Ke svým zákazníkům se často dostanou až několik dní po vylovení, čímž značně ztrácí na své kvalitě. Vedle chlazených ryb nás obchody bohatě zásobují i masem rozmraženým. Zde se zase jedná o situaci, kdy prodejce nechá rybu rozmrazit a následně ji s klidným svědomím prodává za cenu čerstvé. Takto prodávané výrobky musí být označeny jako rozmražené.


„Sea frozen“ záruka kvality
Pokud si chcete dopřát kvalitní rybí maso bez přidané vody a aditiv, sáhněte po rybách, které jsou zamrazené ihned po vylovení přímo na moři. Maso z nich je nejen výrazně chutnější a šťavnatější, ale zachovává si také nutriční hodnoty. Zamrazení na moři představuje nejlepší způsob pro zpracování rybího masa, které putuje k nám do střední Evropy. „Takto vzniklé rybí filé je nejkvalitnější, a to z hlediska chuti, šťavnatosti i nutričních hodnot, které si zachovává. Dodá lidskému tělu dietní bílkoviny, minerály, stopové prvky a omega 3 nenasycené kyseliny, stejně jako ryby ulovené a zkonzumované do několika hodin po ulovení, tak jak se s tím setkáváme v přímořských oblastech,“ objasňuje Vladimír Prokop, zástupce značky Mylord Premium. Výrobky takto zpracované bývají nejčastěji označovány na obalu produktu textem „sea frozen“ nebo „zamrazeno na moři“. Nutriční složení je prakticky stejné jako u ryb čerstvých. Výhodou sea frozen filet je pak jejich celoroční dostupnost, nižší cena než u chlazených ryb a možnost delšího skladování.


Jak rybu dopravit domů a zpracovat
Když už teď tedy víte, proč zařadit do jídelníčku mořské ryby a jak vybírat ty výživově nejhodnotnější, máme pro vás závěrem ještě pár tipů, jak ryby dopravit domů, aby nedošlo k znehodnocení této zdravé pochoutky.
-Pokud dopředu plánujete nákup ryb, zařaďte jejich výběr až na samý konec nákupu a pak pospíchejte domů.
-Ideálním pomocníkem je vždy chladící taška.
-Mějte na paměti, že tepelná úprava rybího masa (myšleno pečení, grilování, vaření) se provádí bez jeho rozmrazení.
-Aby nedošlo ke ztrátě benefitů, které nám rybí maso přináší, je vhodné rybu vařit v páře nebo péct na pečícím papíře bez použití tuku.

Těmito způsoby tepelné úpravy si tak pochutnáte na tom nejlepším a nejzdravějším rybím mase.

Související články

Proč je zdravá japonská strava?

22.8.2017 00:01

Jak i zdravé potraviny mohou škodit

3.5.2017 00:01

Umíte číst z obalů potravin?

31.3.2017 00:01

Velký návrat rybího oleje - kde se vzal tento často nedoceňovaný zázrak?

6.10.2016 00:01

Jaké ryby můžete jíst v těhotenství bez rizika?

22.7.2016 00:01

10 rad pro pokožku atopického dítěte

24.6.2016 00:01

15 nejzdravějších potravin, které vás udrží ve formě

31.3.2016 00:01

21 potravin pro zdravé cévy a srdce

5.1.2016 00:01

Středomořská strava omlazuje mozek

10.12.2015 00:01

15 stravovacích návyků staletých

14.9.2015 00:01

Kojící matky zanedbávají svou stravu

31.7.2015 00:01

Jak naučit jíst děti zdravě

15.7.2015 00:01

Jak grilovat mořské ryby

10.7.2015 00:01

Jak správně vybrat nápoj k rybímu pokrmu

16.4.2015 00:01

Potraviny nevhodné pro malé děti

9.4.2015 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Jak poznat čerstvou rybu?

29.8.2014 00:01

5 potravin, které nejsou pro děti prospěšné

12.6.2014 00:01

Filé z aljašské tresky pro děti

19.5.2014 00:01

3 potraviny, které obsahují vitamín D

6.12.2013 00:01

Maminky nezapomínejte na jód!

21.12.2012 00:01

Mořské řasy v kuchyni

31.10.2011 00:01

Nevolnost po nadměrné konzumaci ryb

25.7.2011 00:00

Kontaminující cizorodé látky v potravě

15.6.2011 00:00

Pozitivní účinky ryb na naše zdraví závisí na jejich přípravě

23.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Kapr na kari

23.11.2009 18:40

Pravidelná konzumace ryb může chránit před rakovinou

2.10.2009 00:00

Pame na fame

12.5.2009 00:00

Konzumace sladkovodních ryb pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

24.4.2009 00:00

Potraviny pro zdravou štítnou žlázu

26.3.2009 00:00

Vědci vylepší kapří maso a ověří jeho účinky na lidech v lázních

2.2.2009 00:00

Poruchy učení u dětí mohou souviset se stravou

30.10.2008 00:00

Ryby v jídelníčku malých dětí prý snižují riziko ekzémů

21.10.2008 00:00

Patří španělská strava ke světovému bohatství?

24.6.2008 00:00

Středomořská strava v těhotenství omezuje u dětí riziko astmatu

25.1.2008 00:00

Dobře si vybrat potraviny

23.1.2008 00:00

Rtuť v rybách může poškodit zdraví

23.2.2007 00:00

I tradiční štědrovečerní menu může být dietní

20.12.2006 00:00

Rybí tuk ozdravuje i zkrášluje

24.11.2006 00:00

Reakce na histamin v potravinách

26.8.2005 00:00

Ryby a alergie

15.12.2004 00:00

Strava bohatá na ryby údajně podporuje růst plodu

21.5.2004 00:00

Krása bez chuti - proč potraviny nechutnají jako dřív

6.5.2004 00:00

Jak být fit v těhotenství

18.12.2003 00:00

Středomořská strava chrání srdce

27.11.2003 00:00

Středomořská strava - balzám na srdce

12.11.2003 00:00

Potraviny pro zdravou kůži

1.7.2003 00:00

Skryté nebezpečí v potravinách aneb Lékař detektivem

6.5.2003 00:00

Nebezpečí kontaminace vody a potravin

24.3.2003 00:00

Co nejíst během těhotenství

1.11.2002 00:00

Těhotné a kojící by měly mít větší přísun jódu

5.3.2002 00:00

Geneticky modifikované potraviny - ano, nebo ne?

31.1.2002 00:00

Stravou proti depresím

23.1.2002 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Strava během těhotenství

8.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *