Protizánětlivá strava

29.10.2009 00:00
Zdravá výživa

Mnohé z vážných zdravotních problémů jsou spojeny se zdroji zánětů v potravinách a proto je velice dobré věnovat velkou pozornost vhodnému výběru potravin i metodám přípravy. Při našem protizánětlivém vaření a stravování si proto zapamatujte základní princi¬py, které jsme shrnuli do následujících bodů:

Shrnut í protiz á n ě tliv é stravy

• Jezte umírněné množství kalorií, a to v men­ších porcích. Méně kalorií znamená nižší těles­nou hmotnost a tím i menší rozvoj zánětů.

• Vyhýbejte se „špatným" tukům (tedy trans-mastným kyselinám, nasyceným mastným kyselinám a příliš velkému množství omega-6 mastných kyselin) a jezte více „dobrých" tuků (omega-3 mastné kyseliny, mononenasycené mastné kyseliny).

• Omezte příjem cukru a rafinovaných sacharidů a zařaďte do jídelníčku více zdrojů uhlohydrátů s vysokým podílem vlákniny a nízkým glykemickým indexem.

• Ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty si dopřávejte v množství minimálně 300 g denně.

• Při vaření používejte protizánětlivé bylinky a koření.

• Vyhýbejte se připáleným nebo příliš dlouho grilovaným potravinám.

• Do denního jídelníčku zařaďte umírně­né množství pochutin bohatých na antioxi­danty, jako je červené víno, hořká čokoláda a zelený čaj.

Zdroj: Barbara Rowe, Lisa Davis – Kuchařka pro zdraví – Computer Press

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Autor v článku chybně doporučuje ovoce, přitom fruktóza záněty velmi...
chyba v článku  |  30.12.2012 08:39

Jasně že jídlo souvisí se zdravím. Doktoři a tato sorta lidí, co s...
Mary  |  30.12.2012 19:29

@Já: Ono je to sice jako vše hodně individuální, ale opravdu fruktóza...
Milan  |  30.12.2012 23:03

Na zánět je dobrý zelený ječmen enzymatický drink a dlouhodobě a...
Lucka  |  10.3.2015 17:19

Protizánětlivá je dendroterapeutická strava. Měla jsem záněty kloubů...
Tomková Gabriela  |  31.3.2016 06:55

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *