První sousto neplatí

17.7.2002 00:00
Zdravá výživa

Patříte k lidem, kteří si každé jídlo automaticky přisolí a připepří, aniž by ho ochutnali? Myslíte si: Ne, tenhle nebezpečný zlozvyk já nemám? Jenže i ten, kdo nejprve okusí a pak dochutí, může svému zdraví výrazně škodit!

Nadměrná konzumace kuchyňské soli není zdravá - to je známá věc. Malé množství sodíku sice organismus potřebuje, k jeho nedostatku však dochází velmi zřídka. Je-li ho naopak příliš, tělo zadržuje vodu a odpadní látky.

Přílišné solení vede ke zvyšování krevního tlaku, nemocím ledvin, rakovině žaludku apod. Někdy je sůl v potravě - díky tkáním nabobtnalým vodou - podstatnou příčinou obezity.

Zkusme tedy méně solit - zejména při vaření jídel a stolování. Když už solíme, je lepší sůl do jídla "zapracovat" v průběhu tepelné přípravy a ne dodatečně na talíři. Ovšem i průmyslově vyrobené potraviny mnohdy obsahují nadměrné množství soli. Takové raději nekupujme.

První sousto jídla není chuťově směrodatné, ani kdybyste před tím nic nejedli a nepili. Teprve po chvíli se chuťové buňky jakoby probudí a často zjistíte, že původně mdlý pokrm je docela dobrý a přisolit nepotřebuje.

Postupně si budete na méně slaná jídla zvykat a naučíte se dokonce rozeznávat mnohem více chutí než dříve. Tím se vám otevře prostor pro další druhy surovin, které byste dříve nedokázali ocenit (např. jáhly nebo pohanka mají samy o sobě velmi dobrou, jemnou chuť).

A co pepř? Ten také není obzvlášť zdravý - zejména ne ve větším množství nebo konzumovaný pravidelně. Existuje spousta různých bylin, které mohou jak sůl tak pepř nahradit a chuťově i předčít! Jejich použití navíc není samoúčelné, protože slouží k mnohostranné podpoře zažívání.

Na závěr tip: zkuste zeleninová dochucovadla ze sušené zeleniny a mořské soli, nebo čistě rostlinnou sůl (výtažek ze zeleniny), které se prodávají v prodejnách zdravé výživy. Naopak se vyhýbejte již hotovým kořenicím směsím, jež často obsahují nezdravý glutamát sodný nebo zbytečně moc soli kuchyňské.

Gita Strollová

Související články

Jak podpořit zažívání

27.3.2002 00:00

Kouzla s kořením

14.11.2001 00:00

Jaké vlastnosti mají chutě?

11.5.2001 00:00

Skrytá sůl

9.10.2000 00:00

Energeticky nevyrovnaný moderní způsob stravování

13.9.2000 00:00

Co omezit ve stravě při vysokém krevním tlaku

8.8.2000 00:00

Instinktivní chuť

20.7.2000 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Prevence civilizačních chorob

10.6.2000 00:00

Sůl a její využití

4.4.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Je mozne, ze lide k staru vice soli kvuli otupele chuti ( a nevedi a nebo...
Jana  |  5.11.2007 17:40

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *