Rawfood přináší svěží vítr do stravovacích návyků Čechů

23.5.2016 17:41
Zdravá výživa

V dnešní hektické době, která často přináší velký tlak na výkon jedince, se opravdu vyplatí pečlivě vybírat kvalitní jídlo. To musí nejen zasytit, ale dodat tělu i potřebné živiny a dobít jej novou vlnou energie a radosti ze života. Proto v posledních letech získávají na oblibě tzv. živé potraviny ? rawfood.

Důvodů pro konzumaci syrové stravy je ale mnohem více. Živé pokrmy báječně chutnají! Hlavní část tvoří zelenina, ovoce, ořechy, semena ale třeba i mořské řasy. Při troše fantazie lze z těchto ingrediencí vykouzlit nepřeberné množství dobrot. Rawfood se připravuje za nízkých teplot (neprochází teplotou nad 42 °C), a díky tomu v sobě uchovává vysoké množství minerálů, vitamínů, enzymů a jiných zdraví prospěšných látek, které nezatěžují trávicí a vylučovací orgány. Pozitivní účinky na lidský organismus mají např.:

  • Draslík - minerál potřebný pro udržení rovnováhy tekutin v těle, a stejně tak krevního tlaku a nervově svalových funkcí. Hraje důležitou roli při přenosu elektrických impulsů v srdci.
  • Železo - nezbytná podmínka krvetvorby a prevence proti chudokrevnosti.
  • Vápník - základní stavební kámen kostí a zubů, ovlivňuje činnost svalů, podílí se na vedení nervových vzruchů, uplatňuje se při srážení krve a regulaci srdečního rytmu.
  • Hořčík - napomáhá udržovat buňky zdravé, zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. Udržuje lidské tělo v dobré fyzické a psychické kondici. Chrání tělo proti stresu.
  • Vláknina - urychluje průchod potravy trávicím traktem, zvyšuje frekvenci vyprazdňování a zabraňuje vzniku zácpy. Dále se podílí na prevenci proti kolorektálnímu karcinomu střev a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
  • Kyselina listová - nazývaná jako vitamín B9, je ve vodě rozpustný vitamín. Přispívá ke správné krvetvorbě, hojení ran a k normálnímu růstu a vývoji lidského plodu.

Raw pokrmy neobsahují lepek, laktózu, přidané cukry, konzervační látky ani jiná aditiva, proto je ocení také osoby s různým typem výživových omezení. Mezi další výhody syrové stravy může patřit nižší obsah tuků, díky tomu se výborně osvědčí jako odlehčující dieta.

Tomuto životnímu stylu můžete zcela propadnout, nebo ho brát jen jako zdravé zpestření jídelníčku. Léto je pro seznámení s raw jídlem ideální příležitostí. „V teplých měsících si tělo žádá o odlehčenou syrovou stravu, potřebuje ochladit. Dopřejte mu osvěžení v podobě kvalitního čerstvého ovoce a zeleniny, které vedle řady blahodárných látek obsahuje významný podíl vody, jež má nezastupitelnou roli v procesu trávení,“ uvádí specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková, která je také autorkou projektu Skutečně zdravá škola.

Příprava raw jídla zabere sotva pár minut, vystačíte si jen s kvalitním keramickým nožem. K přípravě speciálních pokrmů a energizujících nápojů se hodí výkonný mixér a šetrný odšťavňovač. Pro ty z vás, kdo by se chtěl pouštět do vysoké raw gastronomie, bude skvělým pomocníkem sušička s nastavitelnou teplotou, kuchyňský robot či spiralizér na výrobu zeleninových nudlí.

Na cestě za poklady živé stravy

Skvělou možností, jak ochutnat a naučit se připravovat vynikající raw pokrmy, je návštěva festivalu RawFest, který pořádá český výrobce živého jídla Lifefood. Ve dnech 4. - 5. června na pražském ostrově Štvanice vypuknou kulinářské workshopy a ochutnávky menu vyhlášených raw restaurací. Představí se nejlepší britský raw šéfkuchař Russell James, o svoji zkušenost se živým jídlem se podělí topmodelka Helena Houdová. Na návštěvníky také čeká atraktivní program v přednáškovém stanu s Margit Slimákovou, Cecílií Jílkovou, Katkou Královou z Nevýchovy a dalšími. Po celý víkend poběží lekce jógy, soutěže v paddleboardingu, dynamické sporty nebo tzv. glasswalking neboli chůze po skle. Program je připraven i pro nejmenší návštěvníky. Více na www.rawfest.cz