Reakce na histamin v potravinách

26.8.2005 00:00
Zdravá výživa

Histamin se jednak tvoří v lidském organismu z buněk kůže a sliznice, ale také je do těla přijímán potravou. Vylučování histaminu z buněk a slizniceje průvodním znakem alergické reakce. Uvolňování histaminu může vyvolat symptomy jako je například svědění, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku a kožní vyrážka. Pří konzumaci stravy s obsahem histaminu dochází u citlivých osob k vyvolání pseudoalergie, která se projevuje podobnými symptomy.

Pokud je organismus intaktní, spouštějí se určité mechanismy, které likvidují histamin produkovaný vlastním tělem, ale i histamin přijatý do těla potravou. V případě poruchy těchto mechanismů nebo pokud jedinec konzumuje stravu bohatou na histamin, pak podle individuálních dispozic může dojít k projevům stejných symptomů.

Histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu potravin, a proto se velmi hojně vyskytuje v potravinách živočišného původu jako jsou například ryby, mléčné výrobky nebo maso. Kromě toho může být obsažen i ve výrobcich procházejících mikrobiologickým kvašením a fermentací, jako například v pivu, vínu, kyselém zelí, uzeninách a sýru. Pomalu zrající druhy sýrů (starší ročníky goudy, ementál a čedar) obsahují více histaminu než rychle zrající druhy sýrů (mladší ročníky goudy). Měkké sýry jako Camembert a Brie obsahují také větší množství histaminu. Na histamin jsou velmi bohaté výrobky jako extrakty droždí, uzené makrely, uzeniny, sardelové výrobky, šunka a konzervovaný tuňák, dále kávová zrna a černý čaj a víno (červeně víno více než bílé).

Zdroj: Karen a Roland Possin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

centrum.sk
zabudla som doplnit -email-jazvecia mast  |  17.5.2010 18:26

Jestli chcete vědět co je to histamin a jak odstranit alergické reakce,...
Avatar  |  28.12.2010 21:50

Mám alergiu histamín, prejavuje sa s nádchou a kašlom, každý rok na...
Emma  |  5.6.2012 20:06

Dobrý den. Mna by zaujímalo ako dostat z tela von hystamín s čím ? mám...
Hana  |  4.7.2012 08:39

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ktoré jedlá obsahujú najmenej...
alica  |  26.3.2013 15:55

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *