Reakce na histamin v potravinách

26.8.2005 00:00
Zdravá výživa
Histamin se jednak tvoří v lidském organismu z buněk kůže a sliznice, ale také je do těla přijímán potravou. Vylučování histaminu z buněk a slizniceje průvodním znakem alergické reakce. Uvolňování histaminu může vyvolat symptomy jako je například svědění, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku a kožní vyrážka. Pří konzumaci stravy s obsahem histaminu dochází u citlivých osob k vyvolání pseudoalergie, která se projevuje podobnými symptomy.
Histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu potravin, a proto se velmi hojně vyskytuje v potravinách živočišného původu jako jsou například ryby, mléčné výrobky nebo maso. Kromě toho může být obsažen i ve výrobcich procházejících mikrobiologickým kvašením a fermentací, jako například v pivu, vínu, kyselém zelí, uzeninách a sýru. Pomalu zrající druhy sýrů (starší ročníky goudy, ementál a čedar) obsahují více histaminu než rychle zrající druhy sýrů (mladší ročníky goudy). Měkké sýry jako Camembert a Brie obsahují také větší množství histaminu. Na histamin jsou velmi bohaté výrobky jako extrakty droždí, uzené makrely, uzeniny, sardelové výrobky, šunka a konzervovaný tuňák, dále kávová zrna a černý čaj a víno (červeně víno více než bílé).
Zdroj: Karen a Roland Possin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána
linkuj | google | vybrali SME komentovat | tisknout | doporučit
Související články
Co způsobuje přecitlivělost na potraviny?
20.5.2005 00:00
Alergie, nesnášenlivost nebo přecitlivělost na potraviny?
4.5.2005 00:00
Ryby a alergie
15.12.2004 00:00
Alergie na sulfáty v potravinách
28.4.2004 00:00
Vaše mučivé bolesti může vyvolávat strava. Aneb potravinová alergie a nesnášenlivost.
2.1.2000 00:00