Rýže basmati je nejkvalitnější

1.9.2017 00:01
Zdravá výživa

Rýži rozlišujeme dle zemí původu. Některé rýže se pěstují v Evropě, jiné v Asii. Asijská je charakteristická výraznější vůní i chutí. Druhově se od sebe rýže také liší, nejen kvalitou, ale také konzistencí po uvaření. Nejkvalitnější je rýže basmati. Po uvaření se zrna nelepí, má oříškovou vůni i chuť. Její hlavní výhodou je nižší glykemický index proti běžným druhům rýže.

Na vlákninu bohatá je rýže basmati Natural, oproti bílé rýži potřebuje delší dobu vaření. Při některých zdravotních potížích, zejména ve spojení se zažíváním, má rýže léčebný účinek.

„Lehce stravitelná rýže nenadýmá, neobsahuje cholesterol ani lepek, působí příznivě při léčbě zažívacích potíží a střevních onemocnění („rýžový sliz“ mírní průjem), její konzumace snižuje krevní tlak, a proto je vhodná pro děti, seniory, celiaky a lidi, kteří mají problémy se žaludkem, žlučníkem či záněty zažívacího traktu.

Když rýži rozvaříme, výrazně zvýšíme její glykemický index. Její konzumací pak zvyšujeme hladinu glukózy v krvi a produkci inzulínu v těle. Jednoduše urychlíme její vstřebávání a pocit hladu po konzumaci rozvařené rýže přichází mnohem rychleji. Rozvaření rýže doporučuji pouze za předpokladu, že ji použiji jako rychlý zdroj snadno vstřebatelných sacharidů během dlouhodobého výkonu vytrvalostního či silově vytrvalostního charakteru,“ vysvětlil specialista na zdravý životní styl a osobní trenér Mgr. Milan Merva.

TIP: Pokud rýži rozvaříme, lze její glykemický index snížit přidáním vlákniny, bílkoviny, nebo vhodného tuku (stačí kombinovat se zeleninou, houbami, ghí, kakaovým máslem, ricottou apod.).

Související články

Proč je zdravá japonská strava?

22.8.2017 00:01

Odlehčený jídelníček do plavek

30.6.2017 00:01

Jak i zdravé potraviny mohou škodit

3.5.2017 00:01

Ověřené recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

10.3.2017 00:01

Jídelníček pro ženy k udržení váhy

21.4.2016 00:01

Jídelníček na hubnutí pro ženy

4.2.2016 00:01

10 tipů, jak zvýšit výživovou hodnotu vašeho jídla

2.2.2016 00:01

21 potravin pro zdravé cévy a srdce

5.1.2016 00:01

Vzorový jídelníček pro muže k nabírání svalové hmoty

26.11.2015 00:01

Bezlepkový jídelníček pro udržení váhy - ženy

25.11.2015 00:01

6 nejlepších potravin pro rychlé vybudování svalové hmoty

6.10.2014 00:01

Recept na koktejl s konopným proteinem

23.9.2014 00:01

9 skvělých probiotických potravin

13.3.2014 00:01

Černá rýže: Superpotravina bojující s rakovinou

21.11.2013 00:01

Prospěšnost hnědé rýže pro zdraví

8.11.2013 00:01

Základní nákupní lístek vegetariána

5.12.2012 00:01

Potraviny ve spíži

20.2.2012 00:01

Zdravá lehká letní jídla: Tofu s rýží a zeleninou

20.7.2011 00:00

Krátký seznam protistresových látek ve stravě

9.9.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Rýže na kari

30.12.2009 00:00

Dobře si vybrat potraviny

23.1.2008 00:00

Strava při poruchách trávicícho ústrojí

28.2.2005 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

16 důvodů proč jíst rýži

7.2.2002 00:00

Stravou proti depresím

23.1.2002 00:00

Energii tělu dodají komplexní uhlovodany

7.1.2001 00:00

Strava podle sezóny

4.9.2000 00:00

Antroposofický výživový systém

26.6.2000 00:00

Celozrnné obiloviny - ideální zdroj vaší energie

26.5.2000 00:00

Starobylý výživový systém - mazdaznan

8.5.2000 00:00

12 rad a předpisů pro zvýšení vitality

9.3.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *