Sezonní potraviny prospívají zdraví

1.11.2013 00:01
Zdravá výživa

Na podzim je náš organismus vystaven většímu stresu. Zima, ošklivé počasí a méně světla mohou ovlivnit jak naši psychickou, tak i fyzickou stránku. Mnoho z nás začne volit "komfortnější" potraviny a čerstvé lehké salátky nás přestávají lákat tak, jak v létě. Bohužel, většina jídla, po kterém na podzim toužíme, není z nejzdravějších.

Nadmíra nevhodného jídla zatěžuje naše tělo a zanáší organismus, to vede k větší náchylnosti a častějším onemocněním. K tomu, abychom nebyli nemocní a unavení, mohou pomoci správně zvolené sezónní potraviny. Ty nejen že prospějí našemu zažívání, ale také nám dopřejí potřebné vitamíny a živiny na chladnější měsíce.


V podzimních měsících je vhodné konzumovat potraviny, které nezatěžují organismus, ale zahřejí nás zevnitř. Důležité je volit takovou skladbu jídla, aby nás zasytila, ale zároveň nebránila organismu bojovat proti vnějším vlivům. Pokud konzumujeme nezdravá jídla, naše tělo musí bojovat nejen se škodlivinami zvenčí, ale musí také težce zpracovávat nestravitelné složky z potravy. To ještě více ovlivňuje naše zdraví a způsobuje to časté nemoci v podzimních a zimních měsících.


Abyste načerpali dostatek vitamínů, je dobré konzumovat dostatek ovoce a zeleniny. Dle výživové poradkyně Moniky Divišové by měla zelenina tvořit hlavní část našeho jídelníčku „Zelenina by měla tvořit až 60% našeho talíře, zvyšte také příjem ovoce a vlákniny, ta pomáhá při vylučování škodlivin.“ Bojovníky proti nemocem jsou hlavně červená řepa, jablka a kořenová zelenina. Mimo další potraviny jako jsou růžičková kapusta, květák či batáty mají tyto potraviny tu výhodu, že z nich jdou lehce vyrobit i čerstvé šťávy. Ty jsou ideálními pomocníky, kteří nám okamžitě a ve velké míře dodají porci potřebných vitamínů a antioxidantů. Monika Divišová dodává že „když tělo nezatěžujeme velkým množstvím jídla, lépe vnímáme, máme zbystřené smysly, lépe vidíme a slyšíme, jsme citlivější.“. Konzumací ovocných a zeleninových šťáv ze sezonních potravin tak uděláte pro své tělo to nejlepší. „Do několika sklenic čerstvého džusu je možné vtěsnat maximální množství živin z množství ovoce a zeleniny, které není možné během jednoho dne sníst.“ doplňuje tato výživová poradkyně.


Kořenová zelenina a hlavně mrkev pomáhá při onemocnění a prevenci infekcí.  Je vynikajícím čisticím prostředkem a napomáhá trávení.  Celkově mrkev posiluje organismus, posilňuje srdce a podporuje krevní oběh. Červená řepa je jedním z nejlepších zdrojů křemíku, vlákniny a dalších důležitých látek. Díky červené řepě bude vaše tělo efektivněji vylučovat škodlivé látky a pročišťovat krev. Její konzumací navíc podpoříte svůj nervový systém a je dokázáno, že pomahá předcházet rakovinovému onemocnění. Jablka jsou klasickou podzimní potravinou. Obsahují vysoký podíl vitamínu C a vlákniny a tak pomáhají v boji proti škodlivinám a posilují imunitní systém. Navíc jsou ideálními pomocníky ve snižování hladiny cholesterolu a pomáhají předcházet srdečnímu infarktu.

Ovocné a zeleninové šťávy jsou vhodnou svačinou, která vás v průběhu dne nastartuje a dodá potřebnout energii.

Zdroj: Nákupní galerie Myslbek

Související články

Granátové jablko dokáže pročistit tepny

18.10.2013 00:01

Jak odstranit toxický vosk z jablek

18.6.2013 00:01

Jednoduchý půst s ovocnými a zeleninovými šťávami

7.3.2013 00:01

Kořenová zelenina v zimě

15.2.2013 00:01

Citronová šťáva proti ledvinovým kamenům

10.7.2012 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Pohankové placičky

7.12.2011 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýně s kvašeným zelím

2.3.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohanková snídaně

22.2.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Bílé zelí s hráškem

16.2.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Fazolovo-dýňové kari

2.2.2011 00:00

Batáty patří mezi nejvýživnější zeleninu

14.5.2010 00:00

Ovoce a zelenina 5x denně

12.5.2010 00:00

Jak užívat Šťávu z celých listů aloe vera při zdravotních potížích?

26.3.2010 16:50

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Cizrna a špenát s česnekovou rýží

17.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dršková polévka z hlívy ústřičně

5.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Jáhly s jablky

22.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Polévka z červené čočky

14.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohankovo – bramborová lepenice s kysaným zelím

7.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Rýže na kari

30.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Pohanka se zeleninou

18.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýňová polévka

11.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Česnečka

4.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Zimní salát z červené řepy a kysaného zelí

27.11.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Kapr na kari

23.11.2009 18:40

Domácí zpracování plodů rakytníku pro zdraví

31.8.2009 00:00

Sezonní dieta

31.3.2009 00:00

Sezónní strava-I díl

18.3.2009 00:00

Červená řepa - bohatý zdroj kyseliny listové a minerálů

18.12.2008 00:00

Dávkování omlazujících zeleninových šťáv

28.10.2008 00:00

Skoro všechno o šťávách

22.8.2007 00:00

Rajčatová šťáva prospívá krvi diabetiků

26.5.2006 00:00

Vnitřní použití Aloe vera

26.8.2005 00:00

Aloe vera z celého listu - univerzální pomocník zdraví

12.8.2005 00:00

Sezónní strava v létě

19.7.2005 00:00

Šťáva z celých listů aloe vera

21.6.2005 00:00

Citróny při léčbě revmatických onemocnění

30.3.2004 00:00

Šťáva z vodního melounu pro regeneraci organismu

2.9.2003 00:00

Pročistěte si tělo čerstvým ovocem a zeleninou

12.6.2003 00:00

Proti parazitům granátová jablka, česnek a cibule

11.3.2003 00:00

Zelenina pro různá roční období

9.1.2003 00:00

Šťáva z aloe je dobrý pomocník na kocovinu

20.6.2002 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

Šťáva z řepy pročišťuje žlučník

22.12.2000 00:00

Strava podle sezóny

4.9.2000 00:00

Šťávy pro regeneraci (alkoholikova) organismu

6.6.2000 00:00

Červená řepa prodlužuje život

17.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *