Skoro všechno o šťávách

22.8.2007 00:00
Zdravá výživa

Jaký význam mají 100procentní ovocné a zeleninové šťávy pro lidský organizmus? Kdy by se měly zařadit do jídelního lístku (ráno, k obědu, večer, před jídlem, po jídle, anebo samostatně)? Jaké množství doporučujete denně vypít?

Čerstvé, odstředěné šťávy mohou být vhodným doplňkem výživy u oslabených lidí, u dětí, u pacientů, po operaci, u sportovců anebo při detoxikaci. Mohou být také součástí jídelního lístku zdravých lidí, ale neměly by být náhradou za zeleninu a ovoce. Množství záleží na důvodech užívání, ale zdravý člověk nepotřebuje více než 200 ? 300 ml denně. Pil bych to před jídlem

?a citrusové šťávy nedoporučuji pít na lačno lidem, kteří mají nadměrnou tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku anebo trpí vředovou chorobou žaludku/dvanácterníku.

Je možné věřit cenově výhodným 100procentním šťávám ze supermarketů? Z čeho se vyrábějí? Jaké údaje je třeba na obalech sledovat? Existují varovné signály, které říkají ? tuto šťávu si nekupte, není pravá?

Já bych tyto šťávy vůbec nepil a to bez ohledu na výrobce a tvrzení na obalu anebo v reklamě. Možná příležitostně ? jako pochutinu, ale to jen ty nejlepší a rozhodně ne denně a místo ovoce či zeleniny!

Bio-šťávy jsou výrazně dražší. Odpovídá cena kvalitě?

Pokud máte na mysli balené syrové 100procentní šťávy z řepy, mrkve, jablek, tak určitě ano. Nejsou konzervované a je to přesně to, co bych si udělal doma, ale nemám na to čas. Pravidelně piju mrkvovo-řepnou šťávu.

Objevují se i stánky s výrobou čerstvých šťáv v nákupních centrech ? a to je též skvělá příležitost vypít sklenku plnou důležitých biologicky aktivních látek. Dejte si záležet na tom, aby šťáva byla udělána před vašima očima - , pokud je to možné.

Je vhodná kombinace ovoce a zeleniny ve šťávě? Které druhy ovoce a zeleniny jsou pro lidské tělo nejcennější?

Každé ovoce a každá zelenina obsahuje různé látky a je třeba používat všechny. Některé druhy ovoce a zeleniny se mohou kombinovat (jablko a mrkev), ale nemíchal bych často a hodně citrusy se zeleninou.

Jaké zásady je třeba dodržovat při domácím odšťavování ovoce a zeleniny? Jaké chyby lidé nejčastěji dělají, kterými znehodnotí cenné látky obsažené v ovoci a zelenině?

Čerstvou šťávu je třeba vypít hned anebo zbytek pokapat citrónovou šťávou, přikrýt a uskladnit v ledničce. Pokud zhnědne, mnoho látek už zoxidovalo, ale to neznamená, že šťáva je na vyhození. Můžete ji vypít, i když její biologická hodnota je nižší. Zkvašené šťávy určitě nepijte!

Není hříchem vypít pouze šťávu a zbytek ovoce nebo zeleniny vyhodit? Není lepší sníst pár celých rajčat než vypít pouze tekutinu? Jasně, že ano! Proto jsem říkal, že ani ty domácí a koupené 100procentně čerstvé, nekonzervované šťávy nemohou být plnohodnotnou náhradou ovoce a zeleniny. A proto jím i mrkev. (Červenou řepu jen občas, přiznávám )

?a pokud si šťávu uděláte doma, zbytek dužiny můžete použít do polévek, omáček, dezertů, koláčů a salátů.

Zdroj: Návod na přežití pro muže, MUDr. Igor Bukovský

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Pro holky :nejzdravější je šťáva s kulí, váš hoch vše co je...
Lumumbas  |  18.1.2008 15:32

chtel jsi říct z byčích koulí
Archeolog  |  22.1.2008 11:08

S manželem pijeme každé ráno 2-3 dcl.ovocné nebo zeleninové štávy....
MIrka  |  26.2.2008 18:06

Zkoušel jsem vyrábět mnohé šťávy, koupil jsem několik strojů, ale je...
Honza  |  23.8.2008 18:27

Chuťový rozdíl mezi krabicovými a čerstvými šťávami, stejně tak i...
Martini  |  25.11.2008 16:17

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *