Skryté nebezpečí v potravinách aneb Lékař detektivem

6.5.2003 00:00
Zdravá výživa

Při jídle musela být jejich tříletá dcerka vždy opatrná: trpěla alergií na ryby. Rodiče si proto nedělali žádné zvláštní starosti, když si jejich ratolest pochutnávala na citrónovém keksu pro diabetiky. Ale během několika vteřin holčičce zduřely sliznice a po několika minutách měla celé tělo poseté kopřivkou.

Polekaní rodiče dítě co nejrychleji dopravili k lékaři. Ten je vyšetřil a provedl různé alergické testy. Nebylo pochyb o tom, že vyrážka a otoky byly reakcí na rybu. Nesnědla však ani platýse ani tresku, nýbrž jen zmíněné citrónové sušenky. Šlo opravdu o zvláštní případ. Lékař si proto od výrobce nechal poslat seznam přísad. A vše se vyjasnilo:V pečivu sice nebyla žádná ryba, avšak "celé vejce". Slepice byly v ocelových kukaních krmeny rybí moučkou.

Průmyslové vaječné výrobky na sebe stále častěji upozorňují tím, že vyvolávají alergické reakce na ryby. K údivu lékařů. "Rybí alergen v organismu nosnice není zničen, dostává se do vejce a nezmizí ani při tepelné úpravě v žáru pečicí trouby," konstatoval sárský alergolog Friedrichkarl Steurich, který se takovými případy musí často zabývat.

Ve světě průmyslových potravin není vždy lehké přijít nemocem na kloub. Jmenovitě u alergií a jiných podobných nesnášenlivostí v džungli potravinových přísad může původce identifikovat často jen lékař vybavený detektivními schopnostmi.

Pro stále více lidí se návštěva supermarketu stává zdravotním rizikem. Až pět procent obyvatelstva je považováno za potravinové alergiky; Spolkový svaz podnikových nemocenských pokladen v Německu řadí k ohrožené skupině dokonce patnáct procent. Jak ukázaly výsledky průzkumu v mnichovské Haunerschově dětské nemocnici, je až 42 procent dětí latentními alergiky. A mnoho alergií vůbec není rozpoznáno: švýcarský specialista na alergie, profesor Brunello Wüthrich, se domnívá, že z 25 milionů Němců, kteří jsou evidováni jako alergici, "největší část trpí nerozpoznanými potravinovými alergiemi". Ty často nejsou zjištěny, protože až 90 procent reakcí se projevuje jako "opožděná přecitlivělost nebo

Přidat komentář

 
* *