Snesitelnost syrové stravy

26.10.2006 00:00
Zdravá výživa

Doporučujeme-li syrovou stravu, slyšíme často protiargument, že je tato strava těžce stravitelná, nebo dokonce, že někdo nemůže něco syrového vůbec strávit.

Zásadně je třeba říci, že syrová strava je podstatně lehčeji stravitelná, než vařená. Vyplývá to jednoduše z toho, že enzymy v potravinách, které podporují trávení, se vařením ztrácejí, zatímco v syrové stravě jsou ještě plně zachovány.

Existuje ovšem skutečně mnoho lidí, kteří mají po požití syrové stravy problémy se zažíváním. Jelikož většina lékařů nezná hodnotu živé potravy, doporučují v takovýchto případech prostě všechno vařit. Vaření však není v žádném případě neškodným procesem předcházejícím trávení nebo "otevřením" potraviny, (což se skrývá za tímto často používaným pojmem), nýbrž je jejím silným znehodnocením. Přitom je možné zvládnout problémy vyplývající z potíží při trávení syrové stravy, neboť ve většině případů jsou vyvolány následujícími příčinami:

1. Požíváním potravin, které při konzumaci syrové stravy vyvolávají poruchy trávicího traktu. K nim patří všechny druhy průmyslově vyráběných cukrů, bílá mouka, denaturované tuky, frito vané pokrmy, šťávy a vařené ovoce. Tyto potraviny mohou také vyvolat nesnášenlivost vůči syrové stravě, i když byly požity několik dní předtím. Při přísném vyvarování se těchto potravin zmizí často veškeré trávicí problémy během 1-2 týdnů.

2. Chorobné rozšíření Candidy albicans, což je druh kvasinky, kterou má ve své střevní flóře asi 95 % lidí. Obvykle nevyvolává žádné potíže, ale v posledních letech se objevují stále četnější případy choroboplodné Candidy, což lze v neposlední míře přisoudit používání geneticky pozměněných bakterií v potravinovém průmyslu. Zvláště kritická je situace, když se Candida dostane do tenkého střeva, ve kterém se normálně nenacházejí žádné zárodky, anebo když pronikne střevní sliznicí a dostane se krevní cestou do jiných orgánů (organomykóza). Při velkém podílu syrové stravy se pak objeví lehké symptomy kandidózy jako nadýmání, silný úbytek na váze, pocity slabosti a vyrážky. Pokud takovéto symptomy nevymizí ani při důsledném vyvarování se výše uvedených potravin, pak je pravděpodobné, že jde o onemocnění Candidou - kandidózu. To by nikdy nemělo být bráno na lehkou váhu. K obnovení zdravé střevní flóry je nutné léčení, které může zajistit jenom zkušený lékař nebo léčitel.

Zdroj: Christian Opitz - Výživa pro člověka a zemi

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

potrebovala bych se zeptat..co si myslite o spojitosti syrove stravy se...
jana  |  15.2.2013 12:29

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *