Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerovou chorobou

8.11.2004 00:00
Zdravá výživa

Morem stáří se v civilizovaném světě stala Alzheimerova choroba, která postihuje stále velké procento osob starších šedesáti let. Přitom každý jedinec může pro prevenci před rozvojem této nemoci postihující nervovou soustavu učinit hodně, zejména výběrem potravin.

Američtí odborníci znovu potvrdili, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na zdraví člověka a dokáží dokonce ochránit před vznikem Alzheimerovy choroby. Nejvíce je přitom těchto tuků v sóji, rybách a rostlinných olejích.

První testy na myších prokázaly, že strava bohatá na omega-3 nenasycené kyseliny dokáže mozek ochránit před ztrátou paměti a poškozením nervových buněk.

"Prokázali jsme, že strava bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny dokázala výrazně snížit vliv genů způsobujících rozvoj Alzheimerovy choroby," potvrdil profesor Greg Cole z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Odborníci testovali stravu bohatou na sóju a ryby na myších, které měly ve svém genomu mutantní geny podporující rozvoj Alzheimerovy choroby. Podáváním tohoto druhu potravy se podařilo výrazně snížit vliv genů na rozvoj Alzheimerovy choroby, která postihuje stárnoucí organismus.

Zdroj: Plus

Přidat komentář

 
* *