Co má společného sójové maso se sójou

2.5.2005 00:00
Zdravá výživa

Sójové boby obsahují složité proteiny, stejně hodnotné jako v mase a ve vejcích. Potravinářský průmysl vezme celé boby s 30% tohoto proteinu, který pak extrahuje za pomoci mechanický a chemických procesů, aby mohl přijmout různá barviva a aromata.

Při dalším zpracování se mění původní struktura sóji až např. do podoby náhražkového masa. Konečný produkt nemá už s přírodními sójovými boby, ze kterých je vyroben, nic společného.

Během takového procesu se malý sójový bob - původně skvěle koordinovaná směs živin, složitých polysacharidů, základních mastných kyselin, aminokyselin a vlákniny - změnil ve vysoce koncentrovaný umělý materiál. Taková manipulace rovněž zničila všechny vitamíny a minerální látky.

Sójové proteiny a přirozené mastné kyseliny byly denaturovány a chemicky přeměněny na nové formy, z nichž některé nejsou pro lidské tělo použitelné jinak, než jako tukové zásoby.

Sója také přišla o většinu vlákniny, která je nezbytně nutná pro zdravou vydatnost jídla a velmi podstatná v obraně proti obezitě a jiným chorobám.

Množství proteinů se naopak ztrojnásobilo a nyní je téměř 90procentní.

K této umělé potravině pak výrobci ještě přidávají spousty umělých barviv a příchutí.

Kanadský odporník na životosprávu Ross Hume Hall to vyjádřil přesně: "Výrobek obsahuje stejné množství kalorií jako výchozí sójový protein, ale nyní se skládá z množství osamocených molekul, které nemají se základní přírodní surovinou žádnou spojitost."

Zdroj: Leslie Kenton - Štíhlá revoluce, nakladatelství Votobia

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Tohle největší nesmysl co jsem kdy četla. Dikybohu moc lidí sem nechodí...
Cože?  |  3.8.2017 16:50

A co je na tom za nesmysl? Sójové maso nám často dělali v závodní...
Vera  |  4.8.2017 14:09

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *