Strava bez sladkostí, masa, mléčných výrobků či zpracovaných potravin

9.10.2015 00:01
Zdravá výživa

Naprostá většina účastníků studie Radikální remise hovoří o tom, jak v zájmu uzdravení z rakoviny omezili nebo zcela vyřadili z jídelníčku sladkosti (cukr), maso, mléčné výrobky a zpracované potraviny.

Začněme cukrem. O cukru a rakovině se hodně hovořilo, a oprávněně. Je nesporným faktem, že rakovinné buňky konzumují (tj. metabolizují) cukr - glukózu - mnohem rychleji než normální buňky. Přesně tak funguje vyšetření pozitronovou emisní tomo- grafií (PET): nejprve vypijete sklenici glukózy a přístroj potom zjišťuje, kde v těle se tato glukóza nejrychleji metabolizuje. Glukózová „ohniska“ jsou oblasti, kde je nepravděpodobnější výskyt rakoviny. Vědci sice stále ještě přesně nevědí, jestli strava s vysokým obsahem cukru způsobuje rakovinu, zato však vědí, že jakmile se v organismu objeví rakovinné buňky, konzumují desetkrát až padesátkrát více glukózy než normální buňky. Proto logicky dává smysl, aby onkologičtí pacienti co nejvíce omezili příjem rafinovaného cukru a „nekrmili“ rakovinné buňky, a místo toho přijímali pouze glukózu, která se přirozeně vyskytuje v zelenině a ovoci.

Jelikož průměrný Američan denně sní ekvivalent dvaadvaceti čajových lžiček cukru - přičemž bychom měli jíst nanejvýš šest až devět lžiček -, znamená to, že opravdu je co zlepšovat, ať už se v současnosti potýkáme s rakovinou, nebo ne.

Spojení mezi rakovinnými buňkami a cukrem objevil ve 20. letech 20. století lékař Otto Warburg. Obdržel Nobelovu cenu za objev, že rakovinné buňky získávají energii a dýchají (tj. respirují) jinak než zdravé. Konkrétně si všiml, že rakovinné buňky štěpí neobvykle velké množství glukózy a dýchají bez kyslíku (takzvaná „anaerobní respirace“). Zdravé buňky naproti tomu rozkládají mnohem menší množství glukózy a dýchají za přítomnosti kyslí- ku (takzvaná „aerobní respirace“). Zajímavé je, že rakovinné buňky dýchají anaerobně dokonce i tehdy, když je v okolí dostatek kyslíku. Tato skutečnost vedla Warburga k hypotéze, že rakovinné buňky musejí mít v nepořádku mitochondrie, neboť v této části probíhá u zdravých buněk aerobní dýchání. Pokud se marně snažíte rozpomenout se na středoškolské učivo z biologie, buďte bez obav - výstupní sdělení je jednoduché: rakovinné buňky se chovají jinak než zdravé a mezi klíčové rozdíly patří, že pro své fungování vyžadují spoustu cukru. Proto vyřazení rafinovaného cukru z jídelníčku může klíčově přispět k „vyhladovění“ rakovinných buněk.

Muž jménem „Ron“ patří mezi ty účastníky studie Radikální remise, kteří změnili složení své stravy - konkrétně úplně vysadil cukr. Když mu bylo čtyřiapadesát let, lékaři mu zjistili karcinom prostaty (Gleasonovo skóre 6 a hla- dina PSA 5,2) a dva ze dvanácti bioptických vzorků byly pozitivní na rakovinu. Proto mu lékaři doporučili okamžité operativní odstranění prostaty. Ron se však nedávno doslechl o někom, kdo se vyléčil z rakoviny pomocí výživy, a proto chtěl nejprve prozkoumat tuto možnost. V jeho odlehlém městečku neordinoval integrační onkolog (integrační medicína kombinuje poznatky konvenční medicíny a alternativních metod) ani nutriční poradce, s nimiž by si mohl promluvit, a proto začal číst knihy a články, které vysvětlovaly, jak rakovinné buňky spotřebovávají spoustu cukru a jak ho obsahuje řada typicky amerických potravin, například bělomasé brambory a bílý chléb. Po několika týdnech intenzivního výzkumu se Ron rozhodl operaci na krátký čas odložit a místo ní vyzkoušet radikální změnu stravování:

“Rakovina byla pravděpodobně ta nejlepší věc, jaká se mi kdy přihodila, protože jsem se vždycky dost snažil, abych byl v dobré fyzické kondici, ale moc dobře jsem nejedl. Byl jsem fakt těžký závislák na cukru. ... [Abych se zbavil rakoviny,] přestal jsem jíst cukr a všechny bílé potraviny. Žádné bělomasé brambory ani bílý chléb - tak nějak. Jedl jsem spoustu listové zeleniny a hodně jsem si připravoval čerstvou zelnou šťávu, což dělám stále, ale ne tak často, jak bych mohl. ... Rakoviny jsou anaerobní ... a glukóza je kyvadlový dodavatel dusíku, který je živí. Jestliže tedy dokážete odříznout tuhle kyvadlovou dodávku [glukózy], rakovina to nezvládne.“

Jakmile Ron takto změnil složení své stravy, hladina prostatického specifického antigenu (PSA) za méně než rok klesla na zdravou hodnotu 1,3 a nenechal si chirurgicky odstranit prostatu. Chirurgické odstranění prostaty může mít trvalé nežádoucí účinky na močovou a sexuální funkci. V současnosti už je Ron přes sedm let bez rakoviny.

Nyní přejdeme k mléčným výrobkům. Podle účastníků mého výzkumu bychom je měli omezit nebo zcela vyřadit z jídelníčku ze dvou hlavních důvodů. Zaprvé, jsou vyrobeny z mléka jiného savce, což znamená, že obsahují spoustu hormonů a proteinů, které mají podpořit růst telete - nikoli člověka. (Mimochodem, jsme jediný živočišný druh na této planetě, který pije mateřské mléko jiného zvířete.) Navíc výzkum prokázal, že hlavní protein v kravském mléce, zvaný kasein, podporuje v Petriho miskách i u laboratorních krys růst rakovinných buněk. Vědci dokonce zjistili, že mohou spustit nebo zastavit rakovinu u krys pouze tím, že jim dávají, nebo nedávají kasein.

Druhým důvodem jsou nezdravé chemické látky obsažené ve většině amerických mléčných výrobků, například růstové hormony pro hovězí dobytek, antibiotika a pesticidy. Do Evropy byl dovoz mléka a mléčných výrobků z USA zakázán, protože americké krávy dostávají injekce rekombinantního růstového hormonu pro hovězí dobytek (rBGH). Tento hormon je podle různých studií spojován s rakovinou. Americké mléčné výrobky navíc obsahují nezdravé množství omega-6 mastných kyselin (místo zdravých omega-3 mastných kyselin), protože v USA jsou krávy krmeny kukuřicí, místo aby přirozeně spásaly trávu, přičemž jediným důvodem je skutečnost, že kukuřici lze vypěstovat laciněji než trávu. Omega-6 mastné kyseliny byly opakovaně spojovány s rakovinou.

Zdroj: Kelly A. Turnerová: Nejste bezmocní (nakl. Triton)

Související články

Potraviny mohou zabíjet

26.5.2015 00:01

10 způsobů, jak právě nyní učinit své tělo odolnější proti rakovině

20.1.2015 00:01

8 růžových potravin, které mohou chránit před rakovinou prsu

19.11.2014 00:01

Vegetariánství prý prodlužuje život až o 15 let

15.10.2013 00:01

Potíže se rafinovanými potravinami

26.7.2013 00:01

Mléko coby lepidlo

29.3.2013 00:01

Brokolicové klíčky nejen proti rakovině prsu

23.7.2012 00:01

Protirakovinné účinky zeleného čaje

16.11.2011 00:01

Rady a doporučení k bezmasé stravě dětí

31.3.2011 00:00

Bezlaktózová či bezgalakózová dieta

12.10.2010 00:00

Batáty patří mezi nejvýživnější zeleninu

14.5.2010 00:00

Mléko jako příčina rozvoje obezity?

26.3.2010 00:00

Cereáliemi proti rakovině: nepodceňujte správnou peristaltiku střev

31.10.2009 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

Potvrzeno: brokolice chrání proti rakovině

15.8.2008 00:00

Grilované a uzené červené maso zvyšuje riziko rakoviny prsu

24.5.2007 00:00

Káva prý chrání před některými nádory a cukrovkou

17.5.2007 00:00

Červené maso způsobuje rakovinu prsu

24.4.2007 00:00

Borůvky mohou bojovat proti rakovině střev

4.4.2007 00:00

Mléko v čaji blokuje jeho příznivé účinky na srdce

29.1.2007 00:00

Kurkuma čelí rakovině prostaty

5.9.2006 00:00

Mrkev účinná v prevenci rakoviny

11.7.2006 00:00

Brokolice, květák a zelí proti rakovině

28.6.2006 00:00

Kyselé zelí proti rakovině?

18.11.2005 00:00

Mléko je pro telata

16.11.2005 00:00

Granátová jablka proti rakovině

20.10.2005 00:00

Maso ovlivňuje riziko rakoviny tlustého střeva

17.6.2005 00:00

Thajské koření nejen proti rakovině

24.2.2005 00:00

Zdravotně rizikové zpomalovače hoření jsou v mléce matek a rybách

4.1.2005 00:00

Obilná tráva v boji proti rakovině

16.11.2004 00:00

Ovčí sýr proti rakovině?

29.10.2004 00:00

Mléko je taky vražda

14.9.2004 00:00

Pití perlivých nápojů a rakovina jícnu

25.5.2004 00:00

Slané jídlo zdvojnásobuje riziko rakoviny žaludku

19.1.2004 00:00

Nemoc jako důsledek zanesení organismu

15.7.2003 00:00

Pročistěte si tělo čerstvým ovocem a zeleninou

12.6.2003 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Cibule proti rakovině prostaty

6.11.2002 00:00

Rostlinná strava v boji proti rakovině prsu

20.3.2002 00:00

Degenerující strava

12.2.2002 00:00

Průmyslově zpracované potraviny přispívají k nadváze

10.10.2001 00:00

Rajčata v boji proti rakovině prostaty

26.2.2001 00:00

Vápník není pouze v mléku

7.1.2001 00:00

Máme v těle svou vlastní Továrnu na jedy

27.12.2000 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Co jedí lidé, kteří nedostanou rakovinu

1.1.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

robi maso kdo má zkušenosti s přípravou napiště. Děkuji
poprvé jsem koupila  |  1.11.2017 11:10

Podle článku to vypadá, že nejzdravějším jídlem jsou dřevěné piliny.
!  |  1.11.2017 15:21

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *