Strava v horkých dnech

26.6.2002 00:00
Zdravá výživa

V horku je třeba vypít za den tři litry tekutiny, nejlépe vody, džusu ředěného vodou, minerálky nebo čaje. Ačkoli to člověka svádí, aby se ochladil studeným nápojem, mělo by pití mít pokojovou teplotu. Dobře osvěží i horký čaj a voda s kapkou citrónu, řekla ČTK dietní sestra z brněnské poradny zdravé výživy Jitka Andrášková.

"Silně chlazený nápoj je vhodný pouze při horečkách a při přehřátí. Užívá se ale jen po lžičkách, aby se v ústech prohřál, nepije se celá dávka naráz," upozornila.

Lidé někdy v horku nechtějí pít, aby se nepotili. "Pokud vypijí svoji dávku postupně, nebudou se více potit," uvedla Andrášková. Večer, když už největší vedra pominou, si člověk může dát i pivo, je to lepší než sladké limonády, dodala.

V létě by se měl teplu přizpůsobit celý jídelníček. "Doporučujeme jídla lehce stravitelná a méně kalorická, tělo potřebuje o deset procent méně energie než v chladných dnech roku," upozornila odbornice. Na tabuli by podle ní neměla chybět zelenina a ovoce, čerstvé či v jakékoli kuchyňské úpravě.

Špatně se v horku tráví zejména tučné krémové dorty a přepalované tuky. Rizikové jsou majonézy a řízky přechovávané při cestování několik dní v tašce. Lépe je brát si na cesty potraviny zalisované ve fóliích.

Naďa Myslivcová - ČTK

Související články

Pijte vodu!

12.5.2004 00:00

Pijeme málo tekutin

28.2.2002 00:00

Omezte nealko nápoje

22.5.2001 00:00

Pitný režim na cestách

7.3.2001 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Zkuste si zajít do běžné restaurace. Stále to samé řízek, vepřová,...
Jolan  |  27.6.2002 23:57

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *