Strava v nemocnici

13.3.2002 00:00
Zdravá výživa

Vrchní dietní sestra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy doporučuje lidem, aby aby před nástupem na plánovanou operaci vyhledali dietní sestru a poradili se s ní.

"Záleží na typu operace a na tom, jak dosud člověk jedl. Jestli to byla instantní strava a rychlé občerstvení, jedl nepravidelně, musí vše změnit. Je nedostatečně vyživen, aby operaci optimálně zvládl. Chybějí mu bílkoviny a má nadbytek soli a tuků," vysvětlila.

Podle Starnovské by pacient měl před přijetím do nemocnice dostat informace, co je prospěšné pro jeho zdraví a co by mu mohlo škodit, týká se to i stravy. Získat by je měla i jeho rodina, aby věděla, co mu může přinést, a nemusí to kupovat zrovna v areálu nemocnice. Lidé, kteří to nevědí, by si mohli ublížit, pokud by si přilepšovali v nemocničních bufetech nezdravými pokrmy, jako jsou chlebíčky a saláty s majonézou a tučné salámy.

Dietních sester je však obecně málo, takže ne na všech odděleních pacienti toto poučení dostanou, poznamenala Starnovská.

Zdravě nakoupit si mohou například pacienti v nemocnici Na Homolce. "Ve snackbaru a v prodejně u jídelny máme obložené zeleninové chleby, zeleninové saláty, nízkotučné sýry a jogurty s obilninami a celozrnné pečivo," potvrdila mluvčí nemocnice Jitka Kalousková.

Autor: Naďa Myslivcová - ČTK

Související články

Lepší hojení chirurgických ran

7.11.2001 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Opravdu mne udivuje, na co máte čas. Když máte trochu větší...
Dr Musil  |  17.3.2005 15:50

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *