Strava pro dobrou náladu

12.9.2008 00:00
Zdravá výživa

Jídlo je prospěšné nejen proto, že člověka nasytí a dobře chutná. Potraviny, které přijímáme, působí na organizmus také zevnitř. Ovlivňují naši náladu, naše emoce a naši energetickou rovnováhu. Zda jsme malátní a apatičtí nebo radostní a plní energie - to záleží mimo jiné i na tom, jak se stravujeme.

Skutečnost, že určité potraviny působí i na naše psychické rozpoložení, je vědecky dokázána a známá, ale sotva kdo vědomě zabuduje patřičnou stravu do svého jídelníčku. Látka vyskytující se v našem těle, na které v první řadě závisí naše dobrá nálada a náš pocit pohody, se nazývá serotonin. Tento neurotransmiter působí na nervový systém a přináší uvolnění a pocit štěstí. Aby ho tělo mohlo vyrábět, potřebuje jednak tryptofan, který je obsažen v určitých potravinách, a jednak sacharidy. Tělo totiž dokáže správně přijímat tryptofan pouze tehdy, pokud má k dispozici dostatek sacharidů. Musíme tedy obojí přijímat v dostatečném množství, aby hormon štěstí, serotonin, který se nachází v mozku, mohl dostatečně rozvinout svůj účinek.

Užívejte si všemi smysly
Ať už si připravujete jakékoli jídlo, snažte se, aby bylo pro vás zážitkem. Požitek z jídla se stupňuje, pokud mu věnujete náležitou pozornost.

  • Ukliďte ze stolu všechny věci odvádějící vaši pozornost od jídla. A Ozdobte stůl ubrusem, soupravou prostírání, svíčkami, květinami nebo mušlemi.
  • Vytvořte příjemnou atmosféru: uvolnění přinese tlumené světlo a eventuálně tichá hudba jako pozadí.
  • Snažte se jídlo pěkně naservírovat: posypte je například nasekanými bylinkami, umístěte na okraj talíře plátek citronu nebo použijte jako dekoraci ořechy a ovoce. Je totiž jisté, že příjemný pohled na jídlo stimuluje chuť k jídlu!
  • Udělejte si čas a soustřeďte se plně na jídlo - nedělejte při tom nic jiného. Pozorně vnímejte chuť jídla, soustřeďte se na každé sousto a vychutnejte si ho.

    Také určité vitaminy a minerály mají pozitivní účinek na naši náladu. Vitaminy skupiny B posilují nervy, B6, B9 (kyselina listová) a B12 také přímo podporují produkci serotoninu. Vitamin C a hořčík působí jako takzvané biokatalyzátory a také podporují produkci serotoninu. Hořčík navíc posiluje nervy a tím pomáhá lépe zvládat stres a každodenní zátěž.

    Kromě toho naše rozpoložení reaguje i na éterické oleje, které jsou obsaženy zejména v bylinkách. Dále existuje řada potravin, o kterých se ví, že mají na tělo stimulující a zčásti také afrodizující účinky. V zásadě je to tedy zcela jednoduché: ke štěstí se lze dopracovat stravou, ale je třeba vědět, po čem sáhnout!

    Potraviny pro radost
  • Banány jsou skutečné "ovoce štěstí": obsahují nejen značné množství tryptofanu, ale také jsou bohaté na sacharidy.
  • Mléčné výrobky, drůbež, vejce, ryby, špalda a ořechy obsahují tryptofan - z toho se přímo "vyrábí" hormon štěstí, serotonin.
  • Kakaové boby obsahují látky, které mají stimulační účinky a způsobují euforii. Vedle toho se v čokoládě nachází také tryptofan. Je tedy pravda, že čokoláda skutečně přináší štěstí!
  • Sacharid s nejrychlejším účinkem je cukr. Proto také sladkosti přinášejí obzvláště rychle pocity štěstí. Účinek však trvá pouze krátce a brzy je třeba doplnit další sladkosti, což samozřejmě není vůbec dobré pro štíhlou linii.
  • Hořčík, který má protistresové účinky, je obsažen především v celozrnných výrobcích, sójových výhoncích, luštěninách a tmavě zelené listové zelenině (např. špenátu, kapustě).
  • Celer - jak bulvový, tak řapíkatý - obsahuje látku, která uvolňuje, uklidňuje a uvolňuje křeče. Éterický olej, který zodpovídá za vůni celeru, má kromě toho afrodiziakální účinky.

    Zdroj: Pamela Trondle - Wellness- Domácí rozmazlování, nakladatelství Grada

  • Související produkty

    Přidat komentář

     
    * *