Strava pro zdravé srdce: 5 mýtů a pravd

3.2.2017 00:01
Zdravá výživa

Stravovací trendy se v poslední době hodně mění a je těžké udržet krok s tím, co je zrovna zdravé a co ne. Je proto důležité umět oddělit fakta od mýtů a čerpat informace jen z ověřených zdrojů.

Doktorka Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife, pro vás připravila přehled nejčastějších mýtů, které se týkají potravin prospěšných vašemu srdci. Těmto mýtům rozhodně nevěřte, raději se držte následujících ověřených rad:


Mýtus 1: Čím nižší příjem tuku, tím lépe
Ještě před několika lety byla dieta s nízkým obsahem tuku považována za nejlepší volbu, pokud jde o snížení rizika srdečních onemocnění. Nyní se ale situace výrazně změnila a většina výživových expertů doporučuje na podporu zdravého srdce středomořskou stravu jako nejvhodnější i přesto, že obsahuje nemálo tuků. Některé tuky - například olivový olej či rybí tuk - jsou totiž pro srdce (a nejen pro něj) velice prospěšné a důležité. Doktorka Bowermanová k tomu dodává: „Středomořská strava klade důraz na zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky stejně jako na zdravé tuky, jako jsou ryby, mořské plody, ořechy či olivový olej. Všechny tyto potraviny pomáhají udržet správnou hladinu „hodného“ HDL cholesterolu. Mnozí výrobci potravin dnes v přehnané snaze nabízet zákazníkům nízkokalorické potraviny tuk z produktů často odstraňují, ale nahrazují ho rafinovanými cukry, které jsou bohužel pro zdraví mnohem škodlivější.“


Mýtus 2: Strava pro zdravé srdce je mdlá a bez chuti
Hodně lidí se mylně domnívá, že jídla vhodná pro správnou funkci srdce neobsahují žádnou sůl, tuk ani koření a jsou tedy naprosto bez chuti. Jak bylo řečeno v předchozím odstavci, strava pro zdravé srdce je bohatá na prospěšné rostlinné tuky, které jsou také nositelem chuti. Například plátek avokáda na celozrnném pečivu, hrst oříšků v dušené zelenině nebo pár kapek kvalitního olivového oleje v rajčatovém salátu zajisté uspokojí vaše chuťové pohárky a udělá dobře vašemu srdci. Co se soli týče, většina z nás jí konzumuje mnohem více než doporučené množství, protože ji získáváme hlavně z průmyslově zpracovaných potravin, nikoli tak, že bychom používali slánku. Malé množství soli při vaření určitě není problém, navíc se může krásně doplňovat s různými druhy výrazného koření či česnekem, cibulí a citrusovými plody. Takže pokud to jde, vyhýbejte se polotovarům a raději si vařte sami a nebojte se s příchutěmi experimentovat.


Mýtus 3: Nasycené tuky nejsou pro srdce špatné
V poslední době se lékařská literatura zabývala vztahy mezi konzumací nasycených tuků a srdečními chorobami. Mělo se za to, že nasycené tuky nejsou pro srdce až tak škodlivé. Podle kritiků z řad vědců však tato analýza rozhodně není přesná. Naopak existují důkazy, které spojují vyšší příjem nasycených tuků se zvýšeným rizikem onemocnění srdce. Mezi nasycené tuky patří máslo, sádlo, ztužené tuky, uzeniny, tučné maso nebo i některé mléčné výrobky. Je dobré tyto tuky nahradit zdravějšími mono nenasycenými mastnými kyselinami, jako jsou například olivový, kokosový či řepkový olej, kvalitní margaríny, oříšky, semínka nebo rybí tuk.


Mýtus 4: Nejlepší způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi, je konzumovat ho méně
Zní to nelogicky, ale cholesterol, který do sebe dostanete v jídle, není jeho hlavním zdrojem v těle. Většina cholesterolu, který ve vašem organizmu cirkuluje, je produkována játry, takže i když ho budete konzumovat méně, nebude to mít na organizmus až takový vliv. To však neznamená, že byste si množství potravin bohatých na cholesterol (tučné maso, klobásy, slanina, sýry, různé druhy zmrzliny atd.) neměli dobře hlídat. Takové potraviny totiž obsahují velké množství tuku, nasycených mastných kyselin a samozřejmě i kalorií.


Mýtus 5: Čokoláda je pro srdce zdravá
Zní to až příliš skvěle na to, aby to byla pravda, nemyslíte? Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které obsahují přírodní fytonutrienty, tzv. flavonoidy. Jsou to přírodní látky, které pomáhají udržovat krevní tlak v normě a zlepšují průtok krve do srdce. Jenže ne všechny čokoládové výrobky obsahují dostatečné množství flavonoidů. Jejich obsah totiž klesá při průmyslovém zpracování čokolády, kdy se přidávají látky jako cukr nebo mléko. Čím více je čokoláda hořká, tím více zdraví prospěšných flavonoidů obsahuje. Susan Bowerman k tomu dodává: „Pokud nejste milovníky hořké čokolády, nezoufejte. Jahody, jablka, ořechy, cibule nebo čaj jsou také bohaté na flavonoidy. Navíc tyto potraviny neobsahují zbytečné kalorie a samozřejmě ani nejsou průmyslově zpracované.“


Vaše srdce potřebuje pravidelnou péči stejně jako vaše pokožka nebo zuby. Nejlepším způsobem, jak si zachovat zdravý kardiovaskulární systém, je začít hned, dokud nejsou rozvinuté rizikové faktory. A právě únor - měsíc zdravého srdce - je tím nejlepším obdobím!

Související články

Produkty a receptury společnosti Solgar, které získaly ocenění

20.12.2016 00:01

Revoluční trend v multivitamínech

30.11.2016 00:01

Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny

24.11.2016 00:01

Velký návrat rybího oleje - kde se vzal tento často nedoceňovaný zázrak?

6.10.2016 00:01

5 potravin snižujících cholesterol

20.7.2016 00:01

Léčivé třešně

15.6.2016 00:01

Potravinové dopňky a potraviny pomáhající snížit vysokou hladinu cholesterolu

3.3.2016 00:01

Potraviny pro zdravé cévy a srdce

15.1.2016 10:01

21 potravin pro zdravé cévy a srdce

5.1.2016 00:01

Potravinové doplňky vhodné i pro seniory

15.12.2015 00:01

Omega-3 mastné kyseliny mají příznivý vliv na mnoho systémů v těle

23.11.2015 00:01

Nová generace potravinových doplňků pro zdraví

11.6.2015 00:01

4 příznaky, že můžete mít ucpané cévy a jak tomu předcházet

27.4.2015 00:01

Severská chůze s holemi prospívá nemocnému srdci

23.12.2014 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Extrakt z olivových listů a jeho výhody pro cévy, srdce, mozek, klouby a celý organismus

15.10.2014 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Kešu oříšky

26.9.2014 00:01

Granátové jablko dokáže pročistit tepny

18.10.2013 00:01

5 protizánětlivých přírodních prostředků

22.5.2013 00:01

Zdroje omega 3 mastných kyselin

15.5.2013 00:01

Koenzym Q10 může pomáhat při neurodegenerativních onemocněních

29.1.2013 00:01

6 látek pro zdravější srdce

14.9.2012 00:01

Přírodní látky ředící krev

20.7.2012 00:01

Srdce - SPECIÁL

29.7.2009 00:00

Patří španělská strava ke světovému bohatství?

24.6.2008 00:00

Tmavá čokoláda není podle vědců tak zdravá, jak se dosud tvrdilo

18.1.2008 00:00

Omega 3 kyseliny

13.12.2007 00:00

Zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny

28.2.2006 00:00

Lněný olej pro zdravou kůži, mozek, srdce a cévy

9.11.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Lněný olej má blahodárné účinky

8.4.2005 00:00

Středomořská strava chrání srdce

27.11.2003 00:00

Středomořská strava - balzám na srdce

12.11.2003 00:00

Rybí tuk aneb Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

16.9.2003 00:00

Veledůležitá látka nejen pro srdce: koenzym Q10

27.3.2003 00:00

Nejvhodnější olej do kuchyně - olivový olej

27.9.2002 00:00

Aby naše srdce dobře pracovalo

7.1.2001 00:00

Co omezit ve stravě při vysokém krevním tlaku

8.8.2000 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *