Strava proti rakovině

16.11.2017 09:01
Zdravá výživa

Strava působící proti rakovině je taková, která pomáhá pH vyrovnávat a rakovinové buňky zabíjí. Téměř každá taková strava je plná vitamínů, minerálů a enzymů. K ní patří bio produkty, maso a mléčné výrobky ze zvířat krmených trávou a pěstovaných na pastvinách, křížatá (brukvovitá) zelenina (brokolice, květák a růžičková kapusta), ořechy a semena, nasycené tuky, byliny a čistá, na minerály bohatá voda. Některé konkrétní potraviny, byliny a živiny, které rakovinu hubí jsou:

Kurkuma (dlouhá).

Tato rakovinu tlumící bylina nejvyššího řádu je schopná opravit poškozenou DNA, chránit před xenoestrogeny (které často rakovinu způsobují), likvidovat volné radikály a dokonce uchovávat jemné živiny v potravě. Kurkuma je jedním z nejsilnějších antioxidantů, jaké člověk zná. Její detoxikační, protirakovinový a protizánětlivý potenciál nemá prakticky obdoby.


Jablečný ocet (ACV).

Vyrábí se z fermentovaného jablečného moštu a používá se od dob Hippokratových na léčbu zažívacích potíží, zápalu plic, kurdějí a rozličných dalších nemocí. Jablečný ocet je skvělá detoxikační a čistící potravina bohatá na antiseptické a antibiotické aminokyseliny. Je dokonalým doplňkem k vašemu každodennímu detoxikačnímu režimu, neboť pomáhá rozpouštět usazeniny hlenu; čistí ledviny, játra a močový měchýř; a okysličuje a ředí krev, aby lépe proudila.

Enzymy.

Bez enzymů by i ta nejzdravější potrava na planetě byla k ničemu. Potřebujete enzymy proteázy k trávení bílkovin, enzymy amylázy k trávení uhlohydrátů a enzymy lipázy k trávení tuků. Bohužel mnoho potravin dnes enzymy postrádá, a proto bychom si je měli doplňovat, abychom fungovali tak, jak máme.

Čerstvá šťáva.

Čerstvá šťáva z lisu má přirozeně nejvíce enzymů, a dostanete-li se k ovoci a zelenině pěstovaných v biodynamické půdě bez chemických pesticidů a herbicidů, obsahuje rovněž velké množství snadno vstřebatelných živin. Moje rodina a já máme rádi šťávu z mrkve, celeru, okurek, červené řepy a jablek a pro chuť do nich často přidáváme zázvor, petržel a jiné léčivé byliny.
Jedna z nej úžasnějších - a překvapivě nejchutnějších - šťáv je šťáva z pýru. Jedná se o jednu z nejvíce okysličujících superpo- travin, jaké existují, kvůli jejímu vysokému obsahu chlorofylu. Pýr je také bohatý na selen a laetril (vitamín B17), tutéž látku, kterou nacházíme v broskvových peckách a jež se používá k léčbě rakoviny v Oasis of Hope Hospital (nemocnice Oáza naděje).


Medicinální houby.

Houby jsou ceněny jak v medicíně, tak jako potravina po tisíce let. Většina medicinálních hub obsahuje polysacharidy (komplexní molekuly cukru) nazývané „glukany“ (polymer)' glukózy), které zvyšují DNA a RNA v kostní dřeni, kde se tvoří imunitní buňky (jako makrofágy a T-lymfocyty neboli T-buňky). V Asii se jako lék používá už víc jak 4000 let zázračná houba reishi, česky lesklokorka lesklá, a japonská vláda ji oficiálně uznává jako lék na rakovinu. V Číně používaný výtažek z trsnatce lupenitého má antikarcinogenní účinky u pacientů s rakovinou žaludku, plic a s leukémií. V Japonsku se klinicky zkoumá lentinan (beta-glukanový komplex přirozeně se vyskytující např. v obilovinách, ovoci a houbách), který je obsažen v šiitake (houževnatec jedlý - Lentinus edodes), asijské houbě podobné hlívě ústřičné. Tyto studie ukázaly, že léčba pacientů s rozvinutou rakovinou intravenózně podávaným lentinanem vede ke zvýšení počtu a aktivity bílých krvinek, které se podílejí
na fungování imunitního systému, a k prodloužení života. Sedmiletá studie financovaná Národním ústavem pro zdraví, uveřejněná v listopadu 2010, odhalila, že užívání outkovky pestré výrazně posiluje imunitu u žen, které byly léčeny na rakovinu prsu.


Fermentované (kvašené) a naklíčené potraviny.

Podle definice jsou klíčky jedlá rostlinná semena, které jsou v procesu germinace - tj. začaly klíčit. Podobně jako jiná zelenina se klíčky liší texturou a chutí. Možná znáte klíčky vytrvalé fazole (malé, světle žluté listy a stříbřitě bílé výhonky) nebo jako nit tenké klíčky vojtěšky (vodové, lahodné a zelené), které lze nakoupit v místním supermarketu či prodejně se zdravou výživou. Když je namočíme do vody, urychlíme změnu těchto semen na drobné výživné elektrárny se snadno absorbovatelnými vitamíny, minerály a proteiny plus prospěšnými enzymy a fýtochemickými látkami. Ke klíčení dochází v přírodě při germinaci, což je způsob, jakým rostlina čerpá potravu z půdy. Při tomto procesu se rozkládají přírodní látky (známé jako anti-živiny) ve svrchní vrstvě či obalu, který semena chrání před předčasnou germinaci a predátory. Jednou z těchto anti-živin je kyselina íytová, která může dát pěkně zabrat vašemu trávicímu systému.
Kromě klíčení je další možností, jak uvolnit moc přírody v dietě, fermentace neboli kvašení: jedná se o kultivaci či přirozené kysnutí potravy záměrným bujením bakterií, kvasinek, hub či plísní. Je to starodávný postup, jak učinit potraviny déle jedlými. Po většinu zaznamenané historie neměly ovoce, zelenina, mléčné výrobky a maso žádnou „skladovatelnost“, ledaže prošly procesem fermentace. Konzervování zeleniny a ovoce pomocí kvašení má kromě obyčejného kladu, že mají delší trvanlivost, i četné další výhody. V průběhu fermentace se škroby, cukry a bílkoviny v zelenině a ovoci mění za pomoci mnoha druhů bakterií, kvasinek a plísní na organické kyseliny - jako např. kyselinu octovou a mléčnou. Touto transformací normálních potravin na superpotraviny se z nich dělá strava výživnější a snadněji .

Zdroj: Tym Bollinger - Pravda o rakovině, nakladatelství Dobrovský s.r.o.

Související články

22 rad, jak jíst skutečně zdravě

26.5.2017 00:01

7 strategií pro přirozenou prevenci a podporu léčby nádorů na mozku

25.5.2017 00:01

Mezinárodní den mrkve: superpotravina, nebo obyčejná zelenina?

4.4.2017 00:01

Pěstujte si vitamíny doma v misce

22.3.2017 00:01

Léčivé polévky z celého světa: Kurkumovo-čočková polévka prevencí diabetu 2.typu, demence a rakoviny

9.2.2017 00:01

Kurkuma jako prostředek proti bolesti

25.1.2017 00:01

Kyselina ellagová z malin proti rakovině?

29.12.2016 00:01

Jak získat největší zdravotní účinek z brokolice

20.9.2016 00:01

Kořen pampelišky a léčba rakoviny

18.5.2016 00:01

15 nejzdravějších potravin, které vás udrží ve formě

31.3.2016 00:01

10 tipů, jak zvýšit výživovou hodnotu vašeho jídla

2.2.2016 00:01

Jezte kari 3x týdně

11.1.2016 00:01

O imunitě, o houbách, a vůbec...

18.12.2015 14:01

10 fytonutrientů proti rakovině

7.10.2015 00:01

Ostrá jídla jako elixír života?

30.9.2015 00:01

Earth source - zdroj přírodních živin od firmy Solgar

10.2.2015 00:01

Přírodní prostředky, které mohou pomoci při zánětu kloubů

4.2.2015 00:01

Přírodní pomoc při svědivé vyrážce

2.2.2015 00:01

4 potraviny bohaté na enzymy, které zlepší vaše trávení

12.1.2015 00:01

Kurkuma bojuje proti rakovině slinivky

18.12.2014 00:01

Dr. Carolyn Anderson: Směs 3 běžných látek zabraňuje vývoji rakoviny

12.12.2014 00:01

Jak zvýšit biologickou dostupnost kurkumy v těle

26.11.2014 00:01

Zázvor dokáže selektivně zabíjet buňky rakoviny prsu

20.11.2014 00:01

8 růžových potravin, které mohou chránit před rakovinou prsu

19.11.2014 00:01

Kurkuma - nejen koření

12.11.2014 00:01

Kanji - fermentovaný nápoj pro podporu trávení

23.10.2014 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Meruňková jádra

8.10.2014 00:01

Spirulina má schopnost ničit rakovinné buňky při laboratorních pokusech

15.7.2014 00:01

Granátové jablko může brzdit růst metastatického karcinomu prsu

9.6.2014 00:01

Rozmarýn proti rakovině

20.5.2014 00:01

Astragalus: Největší ochránce

9.4.2014 00:01

9 skvělých probiotických potravin

13.3.2014 00:01

Jak jsou fermentované potraviny prospěšné vašemu zdraví

20.2.2014 00:01

Selen v prevenci rakoviny, zánětu kolenního kloubu i mužské neplodnosti

5.12.2013 00:01

Kurkuma - neuvěřitelně zázračná bylina

29.11.2013 08:31

Kurkuma způsobuje znatelné zlepšení u pacientů s Alzheimerovou chorobou

19.11.2013 00:01

Potraviny jako léky

28.10.2013 00:01

Účinek kurkumy je srovnatelný s mnoha léky

10.10.2013 00:01

Cvičení, dieta a možná i káva mohou působit proti rakovině dělohy

10.10.2013 00:01

Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou

17.9.2013 00:01

Příznaky chronického zánětu v těle a přírodní prostředky pro úlevu

12.9.2013 00:01

10 nejvíce protizánětlivých potravin

19.4.2013 00:01

Vaření s klíčky

9.4.2013 00:01

Potraviny, které vám pročistí játra

21.3.2013 00:01

Přírodní prostředky, které vám mohou zachránit život: Kurkuma

15.3.2013 00:01

5 způsobů, jak snížit riziko, že dostanete rakovinu

4.3.2013 00:01

10 způsobů, jak přidávat kurkumu do vašich jídel

14.2.2013 00:01

Přírodní prostředky, které vám mohou zachránit život: Jablka

9.1.2013 00:01

13 potravin, které působí proti bolesti a zánětům

7.1.2013 00:01

11 způsobů jak zlepšit zažívání

10.12.2012 00:01

Namáčení a klíčení zrn, semen a ořechů

13.11.2012 00:01

Potraviny s protiplísňovým účinkem

11.10.2012 00:01

Objevte borůvku açai

24.9.2012 00:01

Brokolicové klíčky nejen proti rakovině prsu

23.7.2012 00:01

Přírodní látky ředící krev

20.7.2012 00:01

Pampeliška proti rakovině

30.4.2012 00:01

Protirakovinné účinky zeleného čaje

16.11.2011 00:01

Protirakovinné účinky citrusů

11.10.2011 00:01

Extrakt z lilku proti rakovině kůže

14.9.2011 00:00

Protirakovinné účinky kurkumy

9.9.2011 00:00

Jablečný ocet s medem: pomoc pro klouby

6.9.2011 00:00

Protirakovinné vlastnosti česneku

18.8.2011 00:00

Jaru sluší zelená

11.5.2011 00:00

Koření a potraviny

20.4.2011 00:00

Naklíčená semena jsou dobrým zdrojem vitamínů

26.5.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dršková polévka z hlívy ústřičně

5.2.2010 00:00

Co jsou enzymy?

14.12.2009 00:00

Přírodní léčba rakoviny podle Hoxseyho

25.11.2009 00:00

Cereáliemi proti rakovině: nepodceňujte správnou peristaltiku střev

31.10.2009 00:00

Kuřáci, jezte syrovou brokolici!

16.7.2009 00:00

Reishi - božská houba nesmrtelnosti

20.1.2009 00:00

Červená řepa - bohatý zdroj kyseliny listové a minerálů

18.12.2008 00:00

Selen chrání tělo proti rakovině a infarktu

10.10.2007 00:00

Borůvky mohou bojovat proti rakovině střev

4.4.2007 00:00

Brokolice je super potravina

8.2.2007 00:00

Imunita a její posilnění přírodními prostředky

24.11.2006 00:00

Snesitelnost syrové stravy

26.10.2006 00:00

Kurkuma čelí rakovině prostaty

5.9.2006 00:00

Pomeranče, banány a kurkuma proti leukémii

9.5.2006 00:00

Sójové klíčky

24.3.2006 00:00

Živiny, které brzdí růst rakoviny

23.3.2006 00:00

Vojtěška Alfalfa na překyselení organismu

18.1.2006 00:00

Dieta proti rakovině prsu?

17.1.2006 00:00

Trávicí enzymy - podpora trávení a protizánětlivý účinek

12.1.2006 00:00

MISO - pro ochucení polévek, omáček a pomazánek

4.1.2006 00:00

Kyselé zelí proti rakovině?

18.11.2005 00:00

Houby posilující imunitu

26.10.2005 00:00

Granátová jablka proti rakovině

20.10.2005 00:00

Silné dávky vitamínu C porážejí rakovinu

21.9.2005 00:00

Látky s antioxidačním efektem

8.9.2005 00:00

Žluť z kari koření je prý účinná proti rakovině kůže

20.7.2005 00:00

Kopretina řimbaba proti leukemii

9.3.2005 00:00

Thajské koření nejen proti rakovině

24.2.2005 00:00

Včelí produkty v boji proti rakovině

30.12.2004 00:00

Obilná tráva v boji proti rakovině

16.11.2004 00:00

Ovčí sýr proti rakovině?

29.10.2004 00:00

Kurkuma jako lék

31.3.2004 00:00

Vitamín D zřejmě zabraňuje rakovině prsu

25.3.2004 00:00

Enzymy v naší stravě

10.10.2003 00:00

Chcete žít do sta let? Jezte bulharské jogurty!

13.5.2003 00:00

Fytochemikálie proti rakovině

17.1.2003 00:00

Enzymy pro správné trávení

14.1.2003 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

Přírodní zdroje minerálů

19.11.2002 00:00

Syrová strava - pro a proti

12.11.2002 00:00

Cibule proti rakovině prostaty

6.11.2002 00:00

Přírodní zdroje vitamínů

30.10.2002 00:00

Přípravky na pročištění organismu

9.9.2002 00:00

Vliv zeleného čaje na rakovinu prsu

29.7.2002 00:00

Rostlinná strava v boji proti rakovině prsu

20.3.2002 00:00

Enzymy mohou pomoci při léčbě střevního onemocnění zvaného ulcerózní kolitida

16.10.2001 00:00

Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

9.10.2001 00:00

Působení koření na duševně-duchovní oblast

11.9.2001 00:00

Enzymy

26.6.2001 00:00

Léčivé účinky jablečného octa

9.3.2001 00:00

Rajčata v boji proti rakovině prostaty

26.2.2001 00:00

Prevence civilizačních chorob

10.6.2000 00:00

Jsou úpravy jídla zdravé ?

5.5.2000 00:00

Vzniku rakoviny můžeme předejít

23.4.2000 00:00

Důležitost správného zažívání

21.3.2000 00:00

Když se přetahují kyseliny se zásadami

21.3.2000 00:00

Jablko jako lék

7.1.2000 00:00

Co jedí lidé, kteří nedostanou rakovinu

1.1.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Vzhledem k tomu, že příčina rakoviny je dosud neznámá, je citovaný...
!  |  16.11.2017 19:41

Tak pricin je vzdy asi vic, ale to neznamena, ze strava nemuze rakovinu...
Marie  |  16.11.2017 21:43

Je prokázáno, že každá osoba je jinak geneticky "stvořená"....
Any  |  16.11.2017 21:57

Tak to mate pravdu, ze kazdy je jiny a vyhovuje mu jina strava, ale urcita...
Marie  |  16.11.2017 22:46

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *