Stravou proti zácpě

5.6.2000 00:00
Zdravá výživa

V článku Nebezpečná zácpa byly uvedeny příčiny a následky zácpy. Pokud není příčinou zácpy fyzické onemocnění, dá se zácpa odstranit změnou stravovacích návyků. Na následujících řádkách uvedeme hlavní zásady a několik speciálních rad.

Pokud nechcete trpět zácpou, omezte konzumaci průmyslově nebo domácky zpracované, pečené a vařené potravy, denaturovaných produktů ze škrobu a cukru. Takové potraviny nedodávají stravu svalům, nervům a buňkám střevní stěny. Tlusté střevo není dostatečně vyživováno a proto nedokáže dostatečně plnit své funkce - zažívací, vstřebávací a vylučovací.

Zdravá strava musí obsahovat i živé nezpracované elementy - např. ovoce, zelenina, ořechy, semínka, klíčky.

Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách ( nejvíc v sóje ), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách.

Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže - plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí.

Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla vaše stolice měkká.

Projímavé účinky mají švestky. Můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Též se doporučuje každý den ke snídani osminka litru švestkové šťávy smíchaná s troškou jablečného moštu. Mezi další projímavé ovoce patří datle a fíky. Slabší projímavý účinek mají meruňky a broskve.

Odvar nebo macerát ze lněného semene je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody.

Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem.

Dejte si pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, avšak u někoho může způsobovat naopak zácpu.

U některých lidí způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů.

Autor: mk

Související články

Nebezpečná zácpa

29.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

já mám s počůráváním problém už od dětství Podle doktora mám...
anička  |  29.12.2014 06:45

jen se podívejte co se mi stalo před 4 lety v německu nevím kdo to dal na...
anička  |  29.12.2014 07:20

Nádherná inteligentní reakce
Petr  |  25.3.2016 06:45

na mýnku na mák,chleba jíme několik dní plátkový žitný.nejíme...
lněná semínka se nejlépe rozemelou  |  18.10.2016 20:55

PrebioLax je na zácpu podle mě nejlepší. Mám ho vyzkoušený nejen já,...
Kira  |  23.5.2017 18:10

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *