Středomořská strava - balzám na srdce

12.11.2003 00:00
Zdravá výživa

Středomořská strava, založená na olivovém oleji a malém množství masa, účinně chrání před chorobami srdce. Zaznělo to 9. listopadu na konferenci amerických odborníků na kardiologii z American Heart Association.

Experti sledovali jídelníček 3000 Řeků a zjistili, že čím víc se osoby držely zeleniny, ovoce a potravin s nízkým obsahem tuků, tím méně kardiovaskulárních potíží měly. Demosthenes Panagiotakos z univerzity v Aténách vyvrátil hypotézu, že k výsledku přispívá i jinak zdravý životní styl obyvatel Středomoří, včetně pohybu či menší ochoty nechat se stresovat.

Středomořská strava a zdravé srdce spolu souvisí, a to bez rozdílu věku, aktivity, pohlaví, vzdělání či množství tukové tkáně osob, tvrdí studie. "Účinek stravy je nezávislý na ostatních faktorech," řekl Panagiotakos. Úspěch prý není v jednotlivých potravinách, ale v celkovém působení všech receptů, které používá středomořská kuchyně.

Bostonský příspěvek zas vychvaloval blahodárný vliv ryb na kondici srdce. Dvě porce ryb týdně prý mohou zabránit zhoršování stavu pacientů se srdečním onemocněním. Nejlepší vůbec jsou prý ryby s tmavším masem, jako losos či makrela.

Vědci z Oregonské univerzity tvrdí, že konzumace rybího tuku chrání před úmrtím z náhlého srdečního selhání, zřejmě proto, že snižuje nepravidelný chod srdce, známý jako arytmie.

Zdroj: ČTK

Související články

Lněný olej pro zdravou kůži, mozek, srdce a cévy

9.11.2005 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Francouzský paradox Ve Fracii obyvatelé středomořskou stravu...
MUDrMusil  |  5.8.2006 19:06

Dovolila bych si oponovat ohledne stravovani.Nase narodni kuchyne jiz v...
Helena  |  5.8.2006 20:06

Hodně starý článek. Jen se domnívám, že naše tradiční kuchyně...
Kocur  |  16.10.2007 10:51

Já znám zase pořekadlo našich babiček: Jez do polosyta, pyj po kolena...
mačička  |  25.1.2008 17:41

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *