Středomořská strava omlazuje mozek

10.12.2015 00:01
Zdravá výživa

Zdravá výživa chrání před přirozenou atrofií mozku způsobenou stárnutím. Kdo jí zdravě, má rovněž více šedé hmoty mozkové, píše italský deník Corriere della Sera.

Ryby, olivový olej, ovoce a zelenina... Je prokázáno, že středomořská strava působí kladně na četné aspekty našeho zdraví. Studie nedávno publikovaná na stránkách časopisu Neurology říká, že dělá dobře i mozkovým buňkám člověka. Když jí alespoň pět druhů potravin zahrnutých do středomořské stravy, zpomaluje se atrofie mozku, která je typickým projevem procesu stárnutí.

Studie, kterou vedla lékařka Yian Gu z Institutu pro výzkum Alzheimerovy choroby a stárnutí mozku při americké Kolumbijské univerzitě, pracovala se 674 osmdesátníky, kteří nevykazovali známky demence. Všichni účastníci studie vyplnili dotazník o svých stravovacích návycích. Pak byli vyšetřeni magnetickou rezonancí mozku, kdy byl zjišťován celkový objem mozku, objem šedé a bílé hmoty, a podrobili se ještě dalším vyšetřením. Vědci objevili, že kdo se věrněji držel středomořské stravy, měl větší mozek.

U osob, které se stravovaly podle zásad středomořské kuchyně, byl celkový objem mozku o 13,11 mililitru větší, objem šedé hmoty mozkové byl o pět mililitrů větší a objem bílé hmoty mozkové byl větší o 6,41 mililitru.

Vliv na objem veledůležité šedé hmoty mozkové mají především jídelníčky s vysokým podílem ryb a nízkým podílem ostatních druhů masa. Jídelníčky s malým množstvím masa (jiného než rybího) mají rovněž pozitivní vliv na celkový objem mozku, zatímco jídelníčky bohaté na ryby jsou také spojovány s větší tloušťkou mozkové kůry. Autoři studie připomínají, že je zatím předčasné hovořit o jasných příčinných souvislostech, avšak kladný vliv středomořské diety na mozek je nepochybný.

Vědci na základě této studie dospěli k závěru, že čím více se držíme středomořské stravy, tím méně se projevuje stárnutí mozku, jako by se náš mozek omladil o pět let.

“Výsledky našeho výzkumu napovídají, že je potenciálně možné předcházet přirozené atrofii mozku způsobené stárnutím jednoduše takm, že si zvolíme zdravou stravu,“ konstatovala lékařka Yian Gu.

Zdroj: ČTK

Související články

Panenský olivový olej - přírodní lék na cukrovku

3.9.2015 00:01

Pestrá vyvážená strava snižuje riziko infarktu a mrtvice až o třetinu

26.5.2015 00:01

Nová metoda léčby Alzheimerovy choroby plně obnovila paměťové funkce

29.4.2015 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

Extrakt z olivových listů a jeho výhody pro cévy, srdce, mozek, klouby a celý organismus

15.10.2014 00:01

Jak poznat čerstvou rybu?

29.8.2014 00:01

Adaptogeny zlepšující mozkové funkce

17.12.2013 00:01

Zdroje omega 3 mastných kyselin

15.5.2013 00:01

Omega-3 kyseliny: od posílení dětské imunity po prevenci stařecké demence

9.11.2012 00:01

Do Benátska nejen za památkami, ale i za jídlem

9.6.2010 00:00

Internet zdokonalí fungování dospělého mozku během pouhého týdne

4.2.2010 00:00

Pozitivní účinky ryb na naše zdraví závisí na jejich přípravě

23.12.2009 00:00

Pravidelná konzumace ryb může chránit před rakovinou

2.10.2009 00:00

Pame na fame

12.5.2009 00:00

Konzumace sladkovodních ryb pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

24.4.2009 00:00

Vědci vylepší kapří maso a ověří jeho účinky na lidech v lázních

2.2.2009 00:00

Brainfood - potrava pro mozek

12.11.2008 00:00

Poruchy učení u dětí mohou souviset se stravou

30.10.2008 00:00

Patří španělská strava ke světovému bohatství?

24.6.2008 00:00

Tajemství francouzské dlouhověkosti?

4.6.2008 00:00

Středomořská strava v těhotenství omezuje u dětí riziko astmatu

25.1.2008 00:00

Omega 3 kyseliny

13.12.2007 00:00

Zahraniční kuchyně a děti

29.6.2007 00:00

Rybí tuk prý přispívá k duševní svěžesti ve stáří

16.5.2007 00:00

Rybí tuk ozdravuje i zkrášluje

24.11.2006 00:00

Zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny

28.2.2006 00:00

Strava tibetských mnichů

25.10.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Olivový olej blokuje gen působící rakovinu

18.1.2005 00:00

Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerovou chorobou

8.11.2004 00:00

Pití alkoholu a atrofie mozku

10.12.2003 00:00

Středomořská strava chrání srdce

27.11.2003 00:00

Středomořská strava - balzám na srdce

12.11.2003 00:00

Pravěká dieta

29.3.2002 00:00

Přidat komentář

 
* *