Sůl a její využití

4.4.2000 00:00
Zdravá výživa

Dávidlo, čistí žaludek, dobré projímadlo, účinná při šoku a bolestech v krku, výborné kloktadlo, prevence proti rýmě, brání šíření infekce.

Soli si vysoce cenili už staří Řekové, kteří ji prohlásili za božskou. Lidské tělo obsahuje velké množství chloridu sodného (asi 250 g), jehož hlavním úkolem je kromě jiného především zadržovat v těle vodu. Vnitřně podporuje sůl trávení, slouží k čištění žaludku od jedů, je dobrým projímadlem a používala se jako prevence proti střevnímu kataru. Sůl se užívala při šoku nebo při silné depresi, spojené až se zhroucením. Jako kloktadlo je sůl vhodnou prevencí proti bolestem v krku, zánětu mandlí či dásní, nasáváním slané vody nosem lze velmi účinně předcházet rýmě.
Protože přítomnost soli v tělních tekutinách přímo souvisí s krevním tlakem, je třeba používat sůl střídmě a při vyšším tlaku a některých jiných chorobách souvisejících s funkcí ledvin ji z diety vyřadit. Její roztok jako kloktadlo dovede velmi účinně zastavit rozvíjející se zánět horních cest dýchacích, pokud je použit včas.

Jak je známo, život vznikl v moři a tělní tekutiny si i u člověka zachovávají složení mořské vody dodnes. Proto solné roztoky pro výplachy nosu i očí člověk tak dobře snáší.

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

fakt diky mam za 3-
vitas  |  8.2.2009 18:55

já bych se potřebovala zeptat kolik gramů soli může obsahovat potrava...
Monika  |  31.5.2009 12:30

tak to jsem nikdy neřešil
 |  31.5.2009 23:32

Estli se nepletu tak se soli přezdívá - Bílá nemoc,bílé zboží a...
Pozor na množství větší než menší  |  14.9.2018 10:08

Bílý cukr, sůl, bílá mouka, to užívejte v malém množství, nebo...
ano  |  14.9.2018 10:14

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *