Thajské koření nejen proti rakovině

24.2.2005 00:00
Zdravá výživa

Pokud se ve vašem jídelníčku objevuje často thajské koření zvané galangal - (alpinie, galgán, galgán menší, galgán pravý, galgant, kalkan, koření galagánové, laos, siamský zázvor, lidově i kořen mochny nátržníku), ochraňujete své tělo před rakovinou. Alespoň si to myslí angličtí lékaři. Ti podrobili kořen podobný zázvoru, který je k dostání i v Česku, důkladným testům a zjistili, že dokáže u nemocných osob zabíjet rakovinné buňky. Svatá Hildegarda však toto koření doporučovala i na srdeční a trávicí potíže. Vědci jí i v těchto případech dali za pravdu.

Jak informoval list The Sun, galangalový kořen dokáže podle lékařů ochránit před onemocněním rakovinou i zdravého člověka.

V indočínské oblasti se galangal dnes běžně používá jako alternativní přípravek při léčbě rakoviny žaludku a je známý také jako afrodiziakum.

?Zatímco naši asijští kolegové používají galangal při léčbě rakoviny žaludku, nám se podařilo prokázat jeho blahodárné účinky při rakovině prsu a plic. Extrakty z tohoto koření dokáží redukovat rakovinné buňky,? uvedl profesor Peter Houghton z londýnské King´s College.

Koření galangal se používá nejen v thajské kuchyni, ale také v Evropě. Je to velmi houževnatý oddenek příbuzný zázvoru a v chuti překvapí příjemným citrusovým nádechem. Je možné ho koupit jak čerstvý, tak v prášku jako tzv. ?laos? a provází ho pověst výborného prostředku usnadňujícího trávení.

Galangal je výborný prostředek podporující sekreci žaludečních šťáv, peristaltiku střev a zmírňující produkci střevních plynů.

Němečtí vědci, kteří studovali spisy Svaté Hildegardy (1098-1179), potvrdili, že galangal je účinný také na bolesti srdce jako nitroglycerin, avšak nemá žádné vedlejší negativní účinky. Ti samí vědci poukázali na to, že Hildegarda byla první bylinkářka, která zaznamenala účinek galangalu na srdeční bolesti.

Zdroj: Plus/Kitchendoktor

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jsem po dvou operacích srdce ( aortální chlopeň - první operace se...
Věra Pešková  |  10.4.2006 22:36

Připojil bych se k otázce od paní Peškové. Dočetl jsem se, že kořen...
Jirka  |  21.1.2007 22:24

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *