Tmavá čokoláda není podle vědců tak zdravá, jak se dosud tvrdilo

18.1.2008 00:00
Zdravá výživa

Dosavadní vědecké studie tvrdily, že tmavá čokoláda je zdravá pro srdce. Ti, kteří ji o letošních vánočních svátcích uždibovali s tím, že prospívá jejich zdraví, by se prý ale měli zamyslet. Podle renomovaného britského lékařského časopisu může být tvrzení o její prospěšnosti pro lidské zdraví mylné.

Tmavá čokoláda je bohatá na flavanoly, chemické látky s antioxidačními účinky. Ty se vyznačují schopností neutralizovat takzvané volné radikály, což jsou látky útočící na strukturu buněk. O flavanolech se má také za to, že chrání srdce. Ale podle článku, jenž otiskl odborný časopis The Lancet, výrobci často flavanoly z čokolády odstraňují kvůli jejich hořké chuti. A tak v mnohých čokoládových pochoutkách zůstává jen hojně tuku a cukru, které naopak srdci a tepnám škodí.

"Spotřebitelé také nejsou informováni o obsahu flavanolů v čokoládě, protože výrobci jen zřídkakdy opatřují své produkty touto informací," napsal časopis. I pokud jsou v čokoládě obsaženy flavanoly, neměli by milovníci této pochoutky přehánět. Pozor na tuk, cukr a kalorie v ní obsažené, varuje článek.

Zdroj: ČTK

Související články

Za touhu po čokoládě mohou střevní bakterie

20.11.2007 00:00

Závislost na čokoládě

24.10.2002 00:00

Co má společného konopí a čokoláda

6.3.2002 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

si prvy clovek,ktoreho som stretol,ze nema rad cokoladu,ci uz...
klement  |  5.6.2014 13:36

No, jak pro koho. Já nepovažuju čokoládu ani za zdravou, ani za dobrou....
raw-rabbit  |  5.6.2014 14:27

Tak to jsi šťastný člověk
ouha  |  5.6.2014 14:29

Nemam rada cokoladu ale mam rada zmrzlinu.
Jana  |  5.6.2014 19:37

Nemam rada cokoladu ale mam rada zmrzlinu.
Jana  |  5.6.2014 19:37

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *