Umíte číst z obalů potravin?

31.3.2017 00:01
Zdravá výživa

Současná doba nám přinesla do obchodů s potravinami neskutečný fenomén ? a to nepřeberné množství potravin. Na jednu stranu výhoda, máme z čeho vybírat, řekneme si, ale je to opravdu taková výhoda pro lidi, kteří velmi často neumí nebo nechtějí číst z potravinových obalů? Z vyprávění klientů často slýchám názory, že někteří preferují menší obchůdky právě z důvodu užší nabídky potravin, a jak tvrdí, výběr pak není tak zdlouhavý a dává jim to možnost se rychleji a snadněji rozhodovat.

Strategií při výběru potravin je tolik, kolik je nakupujících. Někteří volí potraviny dle ceny (ať už podle té nejnižší, jiní volí zlatou střední cestu průměru, někteří se orientují zase podle ceny nejvyšší, protože mají zdání, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita. Ode mě neuslyšíte poprvé, že tahle rovnice ne vždy platí). Znám lidi, kteří nakupují podle přitažlivosti obalů, znám i ty, kteří nakupují dle velikosti obalů, pak neméně častou záležitostí je nákup potravin „v akci“ nebo „rodinného balení“ a v neposlední řadě hraje roli chuť a oblíbenost daných výrobků. Co už ale pozoruji méně, je to, že by lidé otáčeli potraviny na zadní stranu a studovali složení nebo nutriční hodnoty. Na jednu stranu si to vysvětluji tak, že pokud to má člověk již jednou „nastudované“, sahá pak po výrobcích automaticky. Na druhou stranu i přesto pociťuji, že zájem lidí o zkoumání obalů není tak veliký. Protože trochu kriticky musím napsat, že pokud by zájem velký byl, předpokládám, že spoustu výrobků by z našich obchodů zcela vymizelo, neboť by je nikdo nekupoval. Nad některými „dobrůtkami“ se pozastavuji s tím, že tohle by ani pes nežral, ale člověk si pochutná. ;-) Proto mám tak velký zájem Vás seznámit s tím, jak se vyznat v základních informacích a na co se dívat při výběru potravin. Ze stejného důvodu si i ráda vyrazím s klienty do ochodu na pomoc při výběru potravin.

 Nejprve se pojďme podívat na to, co je předepsáno. Pokud jde o zdraví spotřebitele, na obalech potravinářských výrobků by měly být uvedeny alergeny obsažené v produktu a informace o výživových hodnotách. Také je nutno na obalech uvést: původ potraviny, název a další údaje (způsob skladování, způsob použití, určení potraviny pro zvláštní účely, označení šarže, složení potraviny a přídatné látky), dále informativní údaje (např. bezlepková potravina, snížený obsah laktózy, bez fenylalaninu, obsahuje kofein, obsahuje sladidla a jaká, nízký obsah sodíku, atd.) včetně způsobů balení (vakuově baleno, baleno v ochranné atmosféře, atd.), dále zda obal obsahuje tzv. zdravotní tvrzení, které upozorňuje na vliv potraviny na zdravotní stav člověka (například „snižuje hladinu cholesterolu“, atp.), toto tvrzení musí být schváleno a uvedeno v seznamu schválených zdravotních tvrzení dle nařízení EU.

Na co doporučuji ale hledět nejvíce, je název, složení, informace o výživových hodnotách a datum spotřeby/minimální trvanlivost. Trochu o každém bodě tedy...

1.)    Název

Základní položka, která toho ovšem řekne mnoho. Pokud místo produktu s názvem „máslo“ kupujete „směsný roztíratelný tuk“, i přesto, že to jako máslo vypadá, máslem není. Stejně tak „čokoláda“ vs. „kakaová pochoutka“, „hovězí maso“ vs. „masný výrobek z hovězího masa“, „jahodový jogurt“ vs. „jogurt s příchutí jahody“ atp.

2.)    Složení

Tady platí pravidlo o sestupnosti - suroviny se řadí dle použitého množství sestupně. Nerozumíte mnohým názvům, chemickým výrazům a kódům éček? Tak pak kupujte potraviny se složením, kterému převážně rozumíte. Popřípadě dnes se dají již využít i chytré mobilní aplikace, do kterých kód éčka zadáte a vyjede Vám použití a bezpečnost dané přídatné látky. Mnohé se nám snaží také napovědět různá loga a označení, orientuji se například podle označení: „Vím, co jím“, logo CEFF -  „Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie“ (symbol přeškrtnutého „éčka“ v oranžovém kruhu) , „BIO“, „Regionální potravina“ či logo přeškrtnutého klasu jako symbol bezlepkové potraviny.

3.)    Výživové údaje

I tento údaj je pro mě velmi stěžejní a nově byste se ho měli dozvědět na každém produktu. Často ho můžete vyhledat ve formě tabulky a určuje živiny obsažené na 100g/100ml výrobku, popřípadě i poměrově na hmotnost celého výrobku. Porovnáváte-li s obecným doporučením, po troše cviku se můžete naučit vybírat potravinářské výrobky i na základě toho, abyste se v součtu potravin za celý den přiblížili k těmto tzv. „denním referenčním hodnotám“, které jsou ustanoveny pro dospělou osobu takto:

  • energetická hodnota 8400kJ/2000kcal
  • tuky celkem 70g, z toho nasycené mastné kyseliny 20g
  • sacharidy 260g, z toho cukry 90g
  • bílkoviny 50g
  • sůl 6g

Upozorním však na to, že tyto hodnoty jsou velmi zobecněny a neberou v potaz individuální potřeby každého člověka a také je nutné přepočítávat hodnoty i na velikosti porcí (například koupíte-li si 500g balení ovesných vloček, hodnoty se musí přepočítat na jednu dávku, tedy například na 50g apod.).

4.)    Datum spotřeby/minimální trvanlivost

Poslední, avšak neméně důležité údaje, jejichž rozdíl bych ráda objasnila. „Spotřebujte do“ se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např. jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně atp. a výrobce musí na obal doplnit i údaje o podmínkách uchování, které musí být dodrženy. Z hlediska konzumace po uplynutí data spotřeby mohou být tyto potraviny zdravotně rizikovou skupinou.

„Minimální trvanlivostí“ se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze i nadále prodávat, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a jsou-li jako prošlé označeny a odděleně umístěny. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.

Vidíte, že orientace v potravinách je někdy vskutku obtížná a vůbec se nedivím, že bez podrobného prostudování laická veřejnost může tápat. Na druhou stranu informovanost i o tomto důležitém tématu je poměrně rozšířená a snadno dostupná a kdo chce, informace si vždycky najde nebo vyhledá.

A můj poslední tip na nákup potravin? Pro jistotu mějte při ruce vždy lupu, někdy mi totiž přijde, že někteří výrobci zkouší schopnosti našeho zraku, kvůli tomu, jakou velikost písma na obalech potravin používají. Nebo že by se složením zas až tak nechlubili?

 Bc. Martina Korejčková, DiS.

nutriční terapeutka

www.martinakorejckova.cz

Související články

Jaká strava není vhodná pro děti

27.1.2017 00:01

Vyrobte si domácí čistící prostředek na zeleninu a ovoce

23.11.2016 00:01

5 nejčastějších chyb při skladování potravin

26.10.2016 00:01

MUDr. Petr Táborský: Pozor na fosfor - tuhnou nám z něj cévy

4.10.2016 00:01

Pochybnosti o pravosti biopotravin

28.9.2016 00:01

Rawfood přináší svěží vítr do stravovacích návyků Čechů

23.5.2016 17:41

Výběrem jídla rozhodujeme o své náladě

1.4.2016 00:01

Bezpečné skladování potravin je velmi důležité

17.3.2016 00:01

Olovo je údajně nejhorším jedem v přírodě

11.11.2015 00:01

Strava bez sladkostí, masa, mléčných výrobků či zpracovaných potravin

9.10.2015 00:01

Dětské potraviny jsou mnohdy škodlivější než běžné potraviny

12.8.2015 00:01

Nová generace potravinových doplňků pro zdraví

11.6.2015 00:01

Nepoužívejte antibakteriální přípravky s triclosanem!

19.3.2015 00:01

Dusičnany v potravě a jak minimalizovat jejich negativní dopad na zdraví

30.1.2015 00:01

Českým dětem škodí překračující množství soli ve stravě

29.1.2015 00:01

Pesticidy letos v česku otrávily více včel

16.9.2014 00:01

60% medů v maloobchodě bylo při kontrole nevyhovujících

6.8.2014 00:01

4 tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny v horkých dnech

30.7.2014 00:01

5 potravin, které nejsou pro děti prospěšné

12.6.2014 00:01

Jak poznat dobré víno

21.5.2014 00:01

Nakupujte častěji, nakupujte čerstvé potraviny

14.5.2014 00:01

Co znamená Bio kvalita potravin?

20.12.2013 00:01

Zkoušky čistoty éterických olejů

10.12.2013 00:01

Proč se vyhýbat falešným potravinám?

6.11.2013 00:01

Potíže se rafinovanými potravinami

26.7.2013 00:01

Vegikapsle: Vitamínové kapsle bez hovězího

24.1.2013 00:01

Čím si (snad) můžeme osladit?

29.5.2012 00:01

Odkud pochází čaj a jaké druhy jsou nejlepší?

21.12.2011 00:01

Co dělá potravinové doplňky SOLGAR tak velmi speciální?

23.11.2011 00:01

Proč číst obaly potravin?

5.11.2010 00:00

Uchovávání potravin: Který plast je bezpečnější?

23.6.2010 00:00

Dělení balených vod

13.5.2010 00:00

Děti by měly jíst bio stravu

23.2.2010 00:00

Éčka součástí léků

16.2.2010 00:00

Biopotraviny míří do škol a školek

20.1.2010 00:00

Test: Opravdu víte, co pijete?

21.10.2009 00:00

Jed z nebe

17.9.2009 00:00

Toxické kovy a jejich působení na naše zdraví

9.7.2009 00:00

Éčka v nápojích

25.6.2009 00:00

Jezte BIO, žijte BIO

2.6.2009 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

Důvody ukládání těžkých kovů v organismu

8.12.2008 00:00

Polovina pesticidů na trhu ohrožuje zdraví

22.9.2008 00:00

Vína v EU většinou obsahují pesticidy

30.4.2008 00:00

Složení potravy z něho dělá neposedu

7.1.2008 00:00

Pesticidy zřejmě zvyšují riziko nádoru mozku

13.6.2007 00:00

Aditiva, která mohou způsobovat zdravotní problémy

8.3.2007 00:00

Rtuť v rybách může poškodit zdraví

23.2.2007 00:00

Biostrava dopomáhá k pevnějšímu zdraví

8.1.2007 00:00

Doporučené dávkování vitamínů a potravinových doplňků

4.10.2006 00:00

Děti a pesticidy...

22.9.2006 00:00

Biopotraviny a mykotoxiny

29.6.2006 00:00

Pesticidy a dětská leukémie

29.3.2006 00:00

Jedy v zemědělství

21.3.2006 00:00

Naše duševní zdraví ovlivňuje to, co jíme

9.2.2006 00:00

Některé obaly potravin obsahují nepovolené látky

23.12.2005 00:00

Jak se vyznat v nabídce aloí

15.11.2005 00:00

Pozor na mykotoxiny ve výživě

15.9.2005 00:00

Dominikánská republika chce být prvním bio-státem světa

10.2.2005 00:00

Nebezpečné látky v osvěžovačích vzduchu

28.12.2004 00:00

Kyseliny v perlivých nápojích kazí zuby

14.8.2003 00:00

Vaše nákupy - Vaše zdraví?

30.8.2002 00:00

Ani pestrá strava nedodává tělu všechny potřebné živiny

18.3.2002 00:00

Geneticky modifikované potraviny - ano, nebo ne?

31.1.2002 00:00

Kombinace pesticidů ve stravě představuje zdravotní riziko

5.12.2001 00:00

Chemie ohrožuje mužskou plodnost

31.7.2001 00:00

Konzervační látky v nosních sprejích mohou dráždit sliznici

17.5.2001 00:00

Balené vody

1.2.2001 00:00

Skrytá sůl

9.10.2000 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Pozor na bylinky!

24.4.2000 00:00

Jsou vitamínové a minerální náhražky bezpečné ?

19.3.2000 00:00

Co pleti škodí a proč?

1.2.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Skvely a prehledny clanek.Kez by si jej precetli vsichni,kteri otazky kolem...
Jirka  |  31.3.2017 12:14

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *