USA zakazují v potravinách škodlivé umělé transmastné kyseliny

13.1.2014 00:01
Zdravá výživa

Americký úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) dnes oznámil, že z amerických potravin budou muset postupně zmizet umělé transmastné kyseliny, protože zvyšují riziko infarktu.

Ředitelka FDA Margaret Hamburgová uvedla, že zákazem bude možné předejít asi 20.000 infarktů ročně a 7000 úmrtí.


    FDA zatím neurčila, dokdy mají umělé transmastné kyseliny z amerických potravin definitivně zmizet. Agentura bude nyní dva měsíce shromažďovat připomínky k zamýšlenému kroku a pak oznámí časový rozvrh zákazu těchto kyselin, které podporují kornatění tepen, vznik cukrovky druhého typu a mohou vést k dalším zdravotním potížím.


    Časové limity budou zřejmě stanoveny v závislosti na tom, jak bude možné najít za umělé transmastné kyseliny, které jsou především ve ztužených tucích, náhradu. “Chceme to udělat tak, abychom zbytečně nepoškodili trh,“ řekl náměstek ředitelky FDA Michael Taylor.


    Ve Spojených státech už umělých transmastných kyselin v posledních letech výrazně ubylo a některé místní správy - například město New York - je už zakázalo dříve. Mnoho firem je také přestalo používat poté, co FDA zavedla v roce 2006 povinné značení potravin, které tyto kyseliny obsahují.


    Stále však podle FDA znamenají značné zdravotní riziko. Vyskytují se například v některých potravinách, především v polotovarech, jako je zmrazená pizza, popcorn pro mikrovlnné trouby či sušenky. Užívají je i některé restaurace při smažení.

Zdroj: ČTK

Přidat komentář

 
* *