V chladných dnech jezte potraviny, které zahřívají

7.10.2014 00:01
Zdravá výživa

Přechod z teplého letního počasí do chladných podzimních dnů má často za následek nepříjemná nachlazení a rychlý nástup chřipek a angín. Výživový specialista Martin Škába má několik jednoduchých rad, jak pomoci tělu, aby se s tímto obdobím vyrovnalo.

„Jestliže chceme mít lepší imunitu a být více odolní, musíme nejprve upravit naši stravu. Ta totiž ovlivňuje naše zdraví z velmi podstatné části. Každá potravina, v našem těle vyvolává určitou reakci. Ochlazuje nás, je neutrální nebo nás zahřívá - jedná se o takzvaný termický účinek potravin. Na podzim a v zimě bychom tedy měli ve svém jídelníčku buď omezit, nebo úplně vynechat ochlazující potraviny,“ podotýká Martin Škába.

Místo mléka kvašená zelenina
A čeho se tedy vyvarovat? Podle odborníka nejvíce ochlazující jsou zejména mléčné výrobky. „Ty navíc zahleňují plíce a trávicí trakt a silně překyselují. Prospěšné živé bakterie do svého těla mnohem lépe vpravíte prostřednictvím kvašené zeleniny. Pokud budete jíst pravidelně kysané zelí a nebo tzv. pickles, velmi rychle pocítíte pozitivní změny,“ doporučuje Martin Škába.

Místo citrusů skořice
Pomeranče, grepy, citrusy..., ty si zpravidla na podzim přidáváme do svého jídelníčku, abychom do sebe dostali více potřebných vitamínů. Ty všechny a rovněž banány, citrony, nebo mandarinky však podle Martina Škáby náš imunitní systém velmi ochlazují. „Mnohem lepší je na podzim využít síly koření. Pokud si dáte například skořici, která má silný zahřívací účinek, pak se sníží chladivost banánu a podobně. Jak vařit a kombinovat potraviny s kořením je poměrně velká věda, ale rozhodně se jí vyplatí věnovat trochu času.“
A jaká koření v chladném počasí zahřeje a pomůže naší imunitě? Kari, pepř, paprika, zázvor, skořice. Tedy se jich nebojte...

Zapomeňte na syrovou zeleninu
Syrová zelenina podle čínské medicíny velmi ochlazuje, je proto lepší je tepelně upravit a ideálně opět použít koření, které zahřeje. Nemusíte se vzdát ani rychlých svačinek v kanceláři v podobě zeleniny! „ Jednoduchá rada je zeleninu nakrájet, dát do misky a zalít horkou vodu. Po třech minutách změkne, „chlad“ se sníží, a pokud přidáte koření, rozhodně vám bude chutnat,“ doporučuje Martin Škába.

Síla čajů
Ovocný a černý čaj vám na podzim a v zimě udělá mnohem větší službu než zelený, který má opět velmi silné ochlazující účinky. Velmi dobře vám naopak udělá pravidelné přidávání půl lžičky skořice do každého šálku čaje. A nezapomínejte také na zázvorový čaj! „Nejintenzivněji pak působí šálek obsahující hřebíček, nastrouhané jablko, sušenou nastrouhanou kůru z mandarinky, kustovnici čínskou, skořici a zázvor. Povařte tři až pět minut, pak nápoj slejte a pijte ideálně třikrát denně,“ dělí se o svůj osvědčený recept Martin Škába.

Jednoduchá očistná kúra
Každý den začínejte se sklenicí teplé vody s rozemletým lněným semínkem, které má blahodárný účinek na „úklid“ vašeho tlustého střeva, čímž výrazně podporuje imunitu.

Studená je dobrá
Pro zlepšení své imunity uděláte hodně, když se začnete každé ráno postupně sprchovat vlažnou vodou a pomalu snižovat její teplotu. Pokud tak učiníte 2x denně, tělo si zvykne rychleji.


Zdroj: www.skaba.cz

Související články

Kanji - fermentovaný nápoj pro podporu trávení

23.10.2014 00:01

Pohankové slupky léčí i zahřívají

25.2.2014 00:01

Jak jsou fermentované potraviny prospěšné vašemu zdraví

20.2.2014 00:01

Jak se v zimě vyhnout nachlazení?

26.11.2013 08:31

Sezonní potraviny prospívají zdraví

1.11.2013 00:01

Zelenina, bylinky, koření a slunce proti infekcím dýchacího traktu

30.1.2013 00:01

Zvládnout zimu pomáhají teplá jídla a odpočinek

23.1.2013 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Pohankové placičky

7.12.2011 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Dušené proso, tykev a fazole adzuki

25.11.2011 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Losos na kapustě se zázvorem

10.11.2011 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýně s kvašeným zelím

2.3.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohanková snídaně

22.2.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Bílé zelí s hráškem

16.2.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Fazolovo-dýňové kari

2.2.2011 00:00

Aklimatizace na chlad

7.12.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Cizrna a špenát s česnekovou rýží

17.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dršková polévka z hlívy ústřičně

5.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Jáhly s jablky

22.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Polévka z červené čočky

14.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohankovo – bramborová lepenice s kysaným zelím

7.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Rýže na kari

30.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Pohanka se zeleninou

18.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýňová polévka

11.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Česnečka

4.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Zimní salát z červené řepy a kysaného zelí

27.11.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Kapr na kari

23.11.2009 18:40

Masáž nosu jako prevence rýmy

18.11.2009 00:00

Sezonní dieta

31.3.2009 00:00

Sezónní strava-I díl

18.3.2009 00:00

Proč nemáme pít horké nápoje

20.1.2006 00:00

Rady pro výživu sleziny

12.10.2005 00:00

Slezina má ráda sladkou chuť

16.9.2005 00:00

Vliv energie potravin na člověka

22.6.2005 00:00

Pickles - kvašené potraviny pro lepší zažívání

11.8.2004 00:00

Studený nos prý signalizuje zdravého člověka

22.6.2004 00:00

Otužováním proti chřipce a angíně

11.12.2003 00:00

Snídaně pro zahřátí, energii a štíhlou linii

4.4.2003 00:00

Zelenina pro různá roční období

9.1.2003 00:00

Koupel v zimě

7.1.2003 00:00

Jak se bránit proti nachlazení

11.10.2002 00:00

Aby vám bylo doma příjemně

23.8.2001 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

Jaké vlastnosti mají chutě?

11.5.2001 00:00

V zimě je potřeba chránit ledviny

18.12.2000 00:00

Strava podle sezóny

4.9.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *