Velikonoční hody mohou vyvolat hádky i zažívací potíže

1.4.2010 00:00
Zdravá výživa

Kachna se zelím, mazanec, vajíčka, beránek, pečené jehněčí maso, velikonoční nádivka - je těžké odolat všem svodům velikonoční tabule a nepotěšit hostitelku? Ale ?když jsou ty svátky??

 

Tradiční velikonoční jídla mají málo vitamínů a minerálů, ale zato hojně podporují tvorbu cukru v krvi. Tělo velké množství jídla nestihne zpracovat a je to tady: začíná to nafouknutým břichem a říháním, přepadá vás únava a přidává se nervozita. Jelikož Velikonoce často tráví rodina pohromadě s příbuznými, je nejen více příležitostí k nekontrolovanému přejídání, ale i větší prostor k hádkám. 

Velikonoce - omluva za tvorbu zásob na další rok?

Stůl se prohýbá pod tíhou masitých a tučných pokrmů a zažívací ústrojí má napilno. Pokud si pořádnou porci jídla dopřejete jen na Velikonoční pondělí, nic hrozného se neděje. Maximálně vám nebude dobře. Horší je, když s nepřiměřenou konzumací jídla začnete už o týden dříve a nepřestanete celé svátky. Koledujete si tím řinejmenším o nevolnost, pálení žáhy, střevní problémy, žlučníkovou koliku, akutní zánět slinivky břišní i mnohem závažnější potíže. Ordinace lékařů se o Velikonocích plní a není se čemu divit, přejídání se v těchto dnech nedokáže ubránit téměř 63 procent lidí! 

Žaludek není skládka!

Užijte si Velikonoce hlavně tradičními zvyky, ochutnejte beránka i mazanec, dejte si sklenku,  ale vše v rozumné míře. "Nadměrné množství jídla a alkoholu, či jejich špatná kombinace jsou nejčastěji příčinou zažívacích potíží. Lidé by si měli uvědomit, že žaludek je chemická továrna, která potravu zpracovává, nikoli skládka, upozorňuje bylinkářka Venuše Studničková a dodává, že velikonoční hodování často provází pálení žáhy. Pyróza je, zjednodušeně řečeno, nevyrovnaná chemická reakce v žaludku. Žaludeční šťávy se vracejí jícnem nahoru, způsobují nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí a v krku. Kupodivu nejrychleji působí na pálení žáhy kyselá okurka ačkoli to zní paradoxně, dokáže žaludeční šťávy srovnat. Z bylinek pak nejvíce pomáhá kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec - zapíjí se jen malé množství mletého kořene, tak na špičku kulatého nože. Samozřejmě, nejlepší je prevence."

Zdroj: HBA

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Tak vůbec nejhorší kombinace je jíst naštvanej ve stresu! To mě...
Jitka  |  11.12.2014 17:12

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *