Víno už nebude zapáchat po korku

2.3.2004 00:00
Zdravá výživa

Němečtí vědci tvrdí, že přišli na to, jak zbavit víno korkové pachuti. Tým odborníků z wiesbadenské polytechniky našel speciální enzym, který zabrání mikroorganismům, aby v korkové zátce přežívaly a množily se v ní.

Vědci míní, že jejich vynález pomůže nahradit nynější techniky ošetření zátek, při nichž je korek ošetřován peroxidem nebo chlórovým roztokem, které ovšem zabijejí pouze některé organismy zodpovědné za korkovou chuť vína.

"Naše testy prokázaly, že v zátkách napuštěných speciálním enzymem se ani po čtyřech týdnech skladování ve vlhkých podmínkách organismy nezačaly množit. Je to převratný objev, který nám pomůže vyřešit mnoho problematických otázek spojených s užíváním korku," tvrdí členové výzkumného týmu a dodávají, že jejich zjištění potěší rozhodně nejen milovníky vína.

"Pomůžeme také redukovat množství chemického odpadu, který vzniká při ošetřování korku a umožníme pěstitelům vína omezit jejich finanční ztráty, které doposud měli kvůli nákladnému ošetřování zátek a také kvůli pachuti, kterou víno po tlejících zátkách získávalo. Je to velký krok pro zkvalitnění zpracování vína a také pro jeho konzumenty, kteří konečně odhalí pravou chuť svého oblíbeného moku," uvádějí vědci.

Zdroj: Plus

Související články

Kuřáci by měli pít červené víno

10.9.2003 00:00

Řekli o víně

13.3.2003 00:00

Fytochemikálie proti rakovině

17.1.2003 00:00

Příležitostné pití vína proti demenci

18.11.2002 00:00

Šampaňské - zdraví a milostná touha

16.5.2000 00:00

Na zdraví !

10.4.2000 00:00

Alkohol

4.4.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *