Vliv energie potravin na člověka

22.6.2005 00:00
Zdravá výživa

Pokud máte díky své konstituci sklon pociťovat stále chladno, pomohou vám přirozeně teplé potraviny a pokrmy, které se získávají na teple. Naopak při sklonu k horku pomáhá jídlo s chladivou energií. Některé pokrmy mohou přivádět do vašeho organismus vlhkost a jiné vás nadměrně vysušovat.

Studená jídla: řasy, banány, grepy, krabi, smetana, mango, klíčky bobů mungo, sůl, chaluhy, čaj, rajčata, vodní kaštany, meloun, bílý pepř.

Chladná jídla: jablka, baklažány, hrušky, pohanka, žampióny, ječmen, boby mungo, pomeranče, mandarinky, máta peprná, ředkev, špenát, tangerinky, tofu, řeřicha, pšenice.

Teplá jídla: bazalka, řecké seno (Trigonella phoenum), datle, koprová semínka, jahody, ocet, fenyklová semínka, langusty, maliny, kuřata, čerstvý zázvor, káva, kardamon, kaštany, třešně, česnek, kokos, ořech, koriandr, tykev, jehněčí, pór, liči, sladový cukr, mandle, mušle, muškát, oříšek, pomerančová kůra, broskve, blumy, kdoule, rozmarýn, sardele, skopové, pažitka, slunečnicová semínka, chřest, sladké brambory, tabák, vlašské ořechy, víno, kůra z čínského skořicovníku, cibule.

Horká jídla: cayenský pepř, čili, pstruh, sušený zázvor, paprika, černý pepř, kůra z vietnamského skořicovníku.

Pokrmy vyživující jin a krev: ananas, jablka, meruňky, ústřice, hrušky, boby adzuki, zelené fazolky a fazole, kopřiva, datle, vajíčka, kachna, hrách, med, jamový kořen, králík, sýr, listová zelenina, játra, smetanka, slad, mango, mléko, mušle, petržel, hovězí, červená řepa, sardinky, vepřové, chřest, sladká rýže, tofu, rajčata, hroznové víno, řeřicha, meloun.

Pokrmy zahřívající jang a Čchi: bazalka, datle, kopr, fenyklová semínka, langusty, oves, maliny, kuřata, humr, zázvor, jamový kořen, králík, brambory, kaštany, třešně, česnek, kokosový ořech, tykev, jehněčí, čočka, makrely, melasa, muškátový oříšek, hřebíček, ledvinky, houby (šii take). Hovězí, rozmarýn, šalvěj, šunka, pažitka, sladké brambory, tymián, tofu, hroznové víno, vlašské ořechy.

Pokrmy produkující vlhkost: banány, pivo, droždí, mléčné produkty (dávejte přednost kozímu mléku a sýrům před kravskými), všeobecně tučná jídla, maso (hlavně tučné), pomerančová šťáva, tofu, pšenice (lepek), bílý cukr.

Pokrmy rozpouštějící vlhkost: semínka vojtěšky alfa-alfa, boby adzuki, fazole, ječmen, česnek, tuřín, tykev, petržel, ředkev, žito, celer, citron, cibule.

Pokrmy uklidňující tok Čchi: bazalka, cayenský pepř, koprová semínka, kardamon, česnek, koriandr, kmín, kurkuma, majoránka, mrkev, hřebíček, pomerančová kůra a tangerinek, ředkev, pažitka.

Tradiční pojetí sleduje i chutě strávníka a účinky chutí a jídla na jednotlivé orgány. Tak chuť:
Sladká ovlivňuje
slezinu a žaludek. Posiluje je a mírní jejich bolesti. Při nadměrném příjmu se tvoří vlhkost a hlen, stagnuje tok čchi a krve tvorba. Příklad takových jídel: med, cukr.

Kořenitá ovlivňuje plíce a tlusté střevo. Podporuje cirkulaci krve a čchi. Její nadměrný příjem vede k předrážděnosti, škodí čchi a krvi. Příkladem takových jídel je černý pepř, čili, cayenský pepř.

Kyselá ovlivňuje játra a žlučník. Brání pocení a průjmu. Nadbytek vede k zadržování vody. Příkladem takových jídel je citrón, ocet.

Hořká ovlivňuje srdce a tenké střevo. Snižuje horečku, uklidňuje kašel a kýchání, působí projímavě. Nadbytek hořké oslabuje čchi, vysouší tělesné tekutiny. Příkladem takových jídel je pampeliška, chřest.

Slaná ovlivňuje ledviny a močový měchýř. Změkčuje tvrdé sraženiny a rozpouští je. Nadbytek brání oběhu krve. Příkladem jsou řasy, sůl.

Aromatická chuť ovlivňuje slezinu. Probouzí slezinnou čchi, snižuje vlhkost. Nadbytek ji vysouší. Příkladem je například kardamon.

Slezina a žaludek odpovídají za přeměnu stravy na tělesné šťávy a čchi. Proto musejí být v pořádku.

Studená jídla musejí být v žaludku "ohřívána", proto ho oslabují. Za určitých okolností jsou však vhodná. Tak je tomu například v horkém podnebí, nebo ze zdravotních důvodů u onemocnění z "horka" - zánětů žaludku.

Hnědý cukr nebo med s plátky čerstvého zázvorového kořene posilují slezinu a čchi (výživnou energii).

Slezinu a žaludek také vyživují med a mléko.

Krev vyživují zelená listová zelenina, stroužky čerstvého zázvorové ho kořene, jemně nasekaná jehněčí játra.

Ledviny posilují vlašské ořechy, kaštany, jemně nasekané jehněčí ledvinky.

Kuří noha - poslouží proti vlhkosti a horkosti, boby mungo ochladí v horku.

V chladném počasí jezte teplá jídla, zeleninu vařenou. Zejména přísady skořice a zázvoru ohřívají.

Pří přípravě stravy je nutné myslet, na to, že potraviny se snadno převaří, což ničí jejich energii.

Pomalé pečení podporuje čchi sleziny.

Dušení zvlhčuje potravu, což působí dobře na plíce.

Dušení s rychlým opečením a mícháním zahřívá.

Pečení, pražení, grilování posiluje energii v potravě, proto je vhodné v chladnějším podnebí.

Mikrovlnná trouba produkuje výrazně jangovou energii. Ničí čchi v potravě, vysušuje šťávy. Dlouhodobě oslabuje čchi ve slezině a žaludku, tělo vysychá, vzniká horkost.

Zdroj: Tradiční čínská medicína v denním životě, nakladatelství Poznání

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

ffff
 |  22.5.2008 11:22

:-)))
ála  |  4.2.2011 09:29

Pokud se týká obecných znalostí v problematice energické hodnoty...
pavla  |  15.9.2013 18:33

vadi kardamon na zazivaci ustroji
lida  |  26.7.2016 13:39

Dodají mu energii.
Vliv energie potravin na člověka?  |  26.7.2016 14:09

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *