Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00
Zdravá výživa

Mnoha ženám je stále zima, protože jedí především potraviny, které mají na jejich systém ochlazující účinek. Tyto ženy obecně potřebují nesmírně dlouhou dobu na vzrušení své sexuální energie. V létě, když je venku horko, to ještě nějak zvládají, ale v dlouhých a studených zimách, především pokud jejich partner také nemá dost ohně, nejsou schopny "rozpustit led a uvést vodu do varu".

V západním světě se mnoho žen zabývá tím, kolik kalorií zkonzumuje, a jí především nízkokalorické potraviny. Většina těchto potravin obsahuje málo energie a má na naše tělo ochlazující účinek.

O chladu ve vašem těle svědčí tyto symptomy:
  • silná citlivost vůči chladu
  • studené nohy a ruce
  • averze vůči studenému počasí, studeným nápojům nebo studeným koupelím
  • obecná pomalost nebo nečinnost
  • velká citlivost nebo pesimismus
  • množství světlé moči
  • bledá pleť
  • křeče při menstruaci
  • nedostatek sexuální touhy Udělejte si seznam všech potravin, které běžně jíte. Většina z nás si vybírá stále stejné potraviny, takže uvidíte, že jich nebude moc. Pak porovnejte všechny své potraviny s nesledující tabulkou a zjistěte jejich tepelné účinky, abyste viděly, jak tepelně vyvážená je vaše strava.

    Studené potraviny:
    řasy, hlávkový salát, čekanka, zelný salát, řeřicha, kořen pampelišky, chřest, banány, kiwi, rebarbora, meloun, slunečnicová semena, kachna, kaviár, krab, za studena lisované oleje, sůl, sójová omáčka

    Osvěžující potraviny:
    zelí, lilek, květák, brokolice, houby, nakládaná zelenina, okurka, ředkvičky, kyselé zelí, celer, rajče, cuketa, azuki, špalda, hrách, žlutá sója, ječmen, nezralé ovoce, jablka, hrušky, ostružiny, borůvky, maliny, rybíz, pomeranče, grapegruity, klikva, višně, citróny, kravské mléko, jogurt, kyselá smetana, kyselé mléko, kešu, králík, vepřové, estragon

    Neutrální potraviny:
    avocado, fazole, hrášek, brambory, kedluben, růžičková kapusta, řepa, droždí, proso, cizrna, čočka, pšenice, mouka, rýže, žito, červená sója, kváskový chléb, černá sója, fazole, ananas, datle, fíky, muškátový meloun, švestky, tvaroh, máslo, vejce, šlehačka, arašídy, lískové oříšky, mandle, sezamová semínka, telecí, kapr, hovězí, med, slad, cukrová třtina, šafrán, lékořice

    Zahřívací potraviny:
    fenykl, jarní cibule, pórek, křen, mrkev, sladké brambory, cibule, laskavec, pohanka, oves, ságo, sladká rýže, meruňka, jahody, mango, papája, třešně, hrozny, tvrdý sýr, hermelín, kozí sýr, kozí mléko, kaštany, kokosové mléko, piniová semínka, vlašské ořechy, úhoř, bažant, pstruh, kuře, srnčí, humr, losos, slávka, garnát, ančovičky, tuňák, kančí, bazalka, kopr, ocet, zázvor, kakao, česnek, oregano, hořčice, rozmarýn, tymián, vanilka

    Horké potraviny:
    jehněčí, kozí maso, čili, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice

    Jestliže máte v těle příliš chladu, nesnažte se proti němu působit jen tím, že budete jíst pouze zahřívající a horké potraviny. Nezapomeňte, že příliš velké množství ohně způsobí vypařování vody.

    Zdroj: Maitreyi D. Piontek - Tao a síla ženské sexuality
  • Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    Brambory nejsou jin a neochlazují. Jsou ze země a ta je teplá čili jang!
    S.  |  5.3.2009 20:14

    Sůl není studená potravina, je to potravina extrémně jangová, tudíž...
    Petra  |  6.10.2009 15:42

    Vaše starosti bych chtěl mít.
    Petr  |  6.10.2009 19:20

    Tady je podrobné vysvětlení hlavních omylů makrobiotiky:...
    Vladimír Volma  |  2.12.2009 19:09

    Zrovna jim papriku, ta tu neni. Ccc :(
    Ondra  |  8.1.2010 18:02

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *