Vůně k jídlu a pití

9.6.2000 00:00
Zdravá výživa

Vůně lze kupodivu terapeuticky využít i v podobě pokrmu či nápoje. Řada přírodních substancí, které se používají při vaření, jsou opravdovými léky. Už jen to, že je s trochou pozornosti sníme, může mít úžasné preventivní a léčivé účinky. Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, kdo jsi. tvrdí lidové přísloví. Pro vůně a pachy našich každodenních jídel to platí dvojnásob.

Již od dávných časů jsou známy výživné vlastnosti vůní. Plinius Starší píše o indickém kmeni, který se stravoval pouze čichem. Filosof Francis Bacon ve svém spise De vita et morte zase vypráví o muži, který několik dnů vydržel bez jídla, pokud byl obklopen aromatickými bylinami.
Ve starém Řecku a Římě se bez vůní neobešla žádná hostina. Hosté dostávali u vchodu květinové věnce a během jídla byly po stole rozestaveny nádoby s vonnými esencemi. Vůně byly vyhledávány, protože povzbuzují chuť k jídlu a údajně i zlepšují chuť nápojů. Řekové přimíchávali aromatické byliny do vín, například do vína z ostrova Thasos, které miloval Aristofanes. Římané zbožňovali vonná vína, zejména myrhové.

I ve Francii mnoho lékařů doporučuje víno v mírném množství pro zachování dobrého zdraví. Přitom jde jak o jeho požívání, tak o vdechování jeho výparů. Fyziologové ukázali úzkou spojitost mezi chutí a čichem: léčebných vlastností potravin a nápojů můžeme užívat současně jejich požíváním i vdechováním.

Chcete-li správně využít potravinových aromat, vyberte si nápoje, potraviny a koření, která vám vyhovují, a na jejich konzumaci se duchovně připravte. Několik okamžiků se soustřeďte a vyjádřete vděčnost přírodě, která vám poskytla své dary - připomeňme si, že právě v tom tkví smysl křesťanské modlitby před jídlem. Během jídla pokrm vědomě vychutnávejte. Potom budete moci udržovat velkolepý stroj svého těla a poskytovat mu palivo, které potřebuje k dlouhému životu. Obsah svého talíře či nápoj, který se chystáte pít, si podrobně prohlédněte, abyste do něj zcela pronikli - jídlo musí být rozkoš, opravdová meditace všech smyslů. Potom po několik minut vnímejte vůni jídla nebo nápoje, abyste pomocí svého čichu využili část jeho léčebných vlastností. Zvláštní pozornost věnujte koření, které má skutečné léčivé účinky.
Zdroj: Vůně která léčí - Jean Claude Houdret

Přidat komentář

 
* *