Výběrem jídla rozhodujeme o své náladě

1.4.2016 00:01
Zdravá výživa

Jak vyplývá z poznatků ájurvédy, strava má na naše psychické rozpoložení větší vliv, než si myslíme. Naučíme-li se rozlišovat mezi kvalitami sattva, rajas a tamas, získáme nejspíš kontrolu i nad svými náladami.

Možná se vám to už také stalo - v práci vám nespravedlivě vynadal šéf, na křižovatce vás „vytroubil“ vzteklý řidič tramvaje a korunu všemu nasadil rozčilený soused, kterému jste prý schválně ujeli s výtahem... Vy však zůstáváte úplně v klidu. Je vám totiž jasné, co bylo příčinou agrese a nespokojenosti těch tří nešťastníků. Bylo to špatně zvolené jídlo. Pánové to nejspíš u oběda trochu přehnali s rajas stravou, kterou navíc ještě doplnili nějakou „dobrotou“ tamas... Kdyby ovšem znali moudré učení ájurvédy, nemuseli sobě ani jiným kazit den.

Jsme tím, co jíme
Podle ájurvédy, 5000 let starého východního učení pocházejícího z Indie, ovlivňují naše životy tři základní energie neboli tři kvality: sattva, rajas a tamas. Ty jsou obsaženy také v potravinách, které jíme, a jejich prostřednictvím ovlivňují nejen zdraví našeho těla, ale mají vliv i na to, jak se cítíme a chováme. Potvrzují tak prastaré rčení „jsme tím, co jíme“...
Sattva je kvalitou rovnováhy a harmonie, rajas zosobňuje vášně a činnosti a tamas symbolizuje netečnost a ztrátu potenciálu,“ říká ájurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu a vysvětluje, že podle ájurvédy vše v přírodě obsahuje kvality sattva, rajas a tamas, ale v různých poměrech. „Když se cítíme pozitivně a šťastně, jsme více sattva. Pokud jsme velmi aktivní, až třeba zbrklí či se sklonem k agresi, jsme více rajas. A když jsme pomalí, smutní, jako by bez života, nacházíme se v tamas.“

Strava pro ducha
Sattva - je symbolem klidu, čistoty a vznešenosti, vychází z principu světla, vnímání, inteligence, harmonie, ctností a srozumitelnosti. Nikoho tedy jistě nepřekvapí, že potraviny této dokonalé kvality otevírají vědomí, jsou zdrojem emocionální harmonie a nemají žádné škodlivé faktory.  
Sattva strava dodává tělu potřebnou energii bez toho, aby ho zbytečně zatěžovala. Zároveň zklidňuje a pročišťuje mysl.
Je čerstvá, šťavnatá, lehká, výživná, sladká (svojí podstatou) a chutná.
Obsahuje dobře stravitelná jídla sladké chuti (obiloviny, ovoce), některé druhy zeleniny a mléčných produktů.
Potraviny mají vysokou energetickou hodnotu a pozitivní vliv na naši karmu.
Typická jídla sattva: čerstvé pokrmy, biopotraviny, čerstvá a dobře stravitelná zelenina, ovoce, čerstvé mléko a mléčné výrobky, klíčky, obiloviny, mungo fazole, červená čočka, rýže, ghee, med, některé bylinky a koření (římský kmín, koriandr, fenykl, kurkuma, bazalka, skořice, kardamom, šafrán, heřmánek, jasmín, růže, lotus atd.), ořechy, semínka a byliny.

Vášnivá činorodost
Rajas - je zosobněním energie, aktivity, emocí, neklidu a vášní. Potraviny v této kategorii proto vedou k hyperaktivitě, neklidu, neúnavnosti, agresím, nespavosti, ale i k nečisté pokožce, vysokému krevnímu tlaku a zvýšenému obsahu toxinů v krvi.
„Jídla z této kategorie bychom proto neměli konzumovat častěji než jednou týdně,“ upozorňuje ájurvédský lékař Kukku Ramesh. Ostatně v léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu, ve kterém působí, se pokrmy pro hosty také připravují v duchu zásad a poznatků ájurvédy.
Rajas strava je zdrojem pohybu a aktivity, na druhé straně může vyvolávat zlobu, rozrušení a bolest.
Zahrnuje většinu luštěnin a vůbec potraviny s vysokým obsahem bílkovin, např. drůbeží a rybí maso. Patří sem i ostrá koření a některé druhy zeleniny.
Rajas strava je svojí podstatou slaná, kyselá, trpká, ostrá a suchá.
Typická jídla rajas: paprika, rajčata, lilek, brambory, cibule, česnek, pohanka a jáhly, většina luštěnin, bílé maso, ryby, kečup, z koření např. čili, pepř, kajenský pepř, hřebíček, muškátový oříšek, sůl. Stejně tak smažená jídla a konzervační látky. Do této skupiny se řadí také káva, černý čaj, pivo, víno a tabák.

Temná tupost?

Tamas- značí temnotu, hloupost, nevědomost a životní překážky. Pro jídla této kategorie je typická pasivita - tělu nic nedávají, zato ho obtěžují. Podporují nevědomost, nenažranost, lenost, sklon k depresím a zoufalství. „Na potraviny z této kategorie bychom měli být zvláště opatrní,“ varuje Kukku Ramesh a doporučuje se jim raději obloukem vyhýbat. „Tamas jídlo totiž potřebuje neuvěřitelně mnoho energie k trávení a nemá žádnou vitální energii.“
Tamas strava způsobuje únavu a ospalost, na mentální úrovni pesimismus, pochyby.
Do této skupiny patří jídlo zkažené, nevalné chuti, dlouho skladované, ale i mražené, konzervované, fermentované (např. alkohol) a geneticky modifikované.
K trávení takové stravy je zapotřebí velké množství energie.
Typická jídla tamas: červené maso, tvrdé a tavené sýry, ohřívaná jídla, smažené a průmyslově upravované potraviny, burské oříšky, homogenizované mléko, fast food.


Poslání lidské stravy je zřejmé - jídlo by nás mělo uspokojit, dodat nám sílu a energii, udržovat správné tělesné funkce, zvyšovat vitalitu našeho těla, pomáhat posilovat paměť a celkově přispívat ke zdraví a dlouhověkosti. Podle ájurvédy rajas a tamas strava narušuje propojení mysli, těla a ducha, sattva strava naopak podporuje jejich soulad. Pokud se tedy naučíme vybírat si pro své tělo i duši ty správné potraviny, bude nám odměnou nejen lepší zdraví, ale i dobrá nálada.  

Zdroj: www.larimarhotel.at

Související články

Potraviny pro dobrou náladu

19.8.2015 00:01

8 superpotravin pro uchování tělesného a psychického zdraví

3.12.2014 00:01

8 nejlepších superpotravin, které dodají energii a zlepší vaší náladu

31.10.2014 00:01

Kešu a další potraviny proti depresi

29.4.2014 00:01

Pšenice má negativní vliv na mozek

7.3.2014 00:01

Kosmetické problémy a ajurvéda

27.11.2012 00:01

Banány a jejich zdravotní účinky

8.11.2012 00:01

Ajurvéda a strava

16.3.2012 00:01

Konstituce dětí podle ajurvédy

25.10.2011 00:01

Ajurvéda a koření

18.2.2011 00:00

Ajurvédská automasáž

11.2.2011 00:00

Péče o pleť v pubertě a ajurvéda

23.11.2010 00:00

Druhy ajurvédských masáží

23.6.2010 00:00

Použití a účinky olejů při ajurvédské masáži

25.5.2010 00:00

Jaké účinky má ajurvédská masáž?

23.4.2010 00:00

Co znamená v ajurvédské medicíně áma?

18.3.2010 00:00

Ajurvéda SPECIÁL

6.11.2009 00:00

Ájurvédský princip zdraví

25.2.2009 00:00

Ajurvédská léčba padání vlasů

2.2.2009 00:00

Naše individuální konstituce

2.2.2009 00:00

Misku ovsa denně

30.10.2008 00:00

Strava pro dobrou náladu

12.9.2008 00:00

Fíky - zdravá přesnídávka

17.6.2008 00:00

Dobrý čaj pro osvěžení těla i duše

19.3.2008 00:00

Devět jídel pro klidný spánek

13.3.2007 00:00

Jak pečovat o pleť s ajurvédou

28.11.2006 00:00

Ajurvédská terapie lupů

12.10.2006 00:00

ÁJURVÉDA - Všeléčící "věda o životě"

20.11.2005 19:38

Ajurvédská terapie skvrn a jizev

12.9.2005 00:00

Ayurvéda /část pátá/ -Kapha typ

3.3.2005 00:00

Selektivní jedlíci

14.2.2005 00:00

Ayurvéda /část čtvrtá/ - Pitta typ

3.1.2005 00:00

Ayurvéda /část třetí/ - Váta typ

27.12.2004 00:00

Ayurveda - starodávný indický systém přírodní medicíny /část druhá/

16.12.2004 00:00

Ayurvéda - starodávný indický systém přírodní medicíny /část první/

9.12.2004 00:00

Ajurvédská terapie akné

11.2.2004 00:00

Ájurvéda - nejstarší medicína na světě

5.11.2003 00:00

Stravou proti depresím

23.1.2002 00:00

Působení koření na duševně-duchovní oblast

11.9.2001 00:00

Co o vás prozrazují vaše chuťové preference?

10.5.2001 00:00

Jednota stravy a mysli

17.7.2000 00:00

Koření jako lék

7.6.2000 00:00

Naladění kuchaře a působení jídla

16.5.2000 00:00

Potraviny proti stresu

11.2.2000 00:00

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

nevíte jak si sestavit jídelníček ? ozvěte se, velice rádi vám...
Nikola  |  24.12.2016 22:30

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *