Výroba domácího jogurtu

20.4.2012 00:01
Zdravá výživa

Příprava je jednoduchá, rychlá, domací jogurt takto připravený je levnější a také se nám doma nehromadí kelímky z umělých hmot, kterými zatěžujeme přírodu.

Suroviny pro přípravu 1 l jogurtu:

1 l mléka, 1-2 ČL medu nebo přírod­ního cukru, 2 PL bílého jogurtu s živou jogurtovou kulturou

Poznámka: Koupený jogurt použijeme pro první přípravu. Dále používá­me už vlastní jogurtovou kulturu. Nejlepší jogurtová kultura je z bílých jogurtů prodávaných ve sklenicích. Po 5-6 cyklech kulturu obnovíme, tj. znovu použijeme koupený jogurt.

Postup přípravy domácího jogurtu:

Mléko necháme přejít varem, přidáme med a necháme zchladnout, aby bylo mléko teplé asi 40 °C. Nesmí být vlažné ani horké. Ve vlažném mléku by se jogurtová kultura nemnožila (mléko by neztuhlo) a v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury.

Do mléka asi 40 °C teplého přidáme jogurt, promícháme a vlijeme do sklenic se šroubovacími uzávěry. Dáme na 3-4 hodiny „do peřin“ nebo do hrnce s vodou, kterou udržujeme při teplotě okolo 40 °C. Sklenice musí být ponořeny ve vodě až po hrdlo a hrnec s vodou je přikrytý pok­licí.

Hotový jogurt uchováváme v chladničce a spotřebujeme do 2-4 dnů od přípravy.

S výhodou můžeme používat tzv. jogurtovač - přístroj, který udržuje stálou vhodnou teplotu jogurtovaného mléka, ale já osobně si myslím, že peřiny jsou lepší a navíc levnější.

MUDr. Judita Hofhanzlová - Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky, nakladatelství Alternativa

Bezbolestná, přírodní cesta k pevné a bezchybné pleti

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Konkrétní jogurt jsem jmenoval proto, že nevím o žádném jiném...
Sta67  |  23.4.2014 01:35

Jsi hned dvakrát na omylu. Mícháme mléko se sušeným mlékem, abychom...
Sta67  |  27.4.2014 02:16

Zdravim, po navsteve bulharska jsem si rikal, ze taky zkusim udelat jogurt......
Deyva  |  5.8.2014 20:03

Dobrý den, díky za odpověď. Prvně zkusím zkrátit tu výrobu. Až pak...
Deyva  |  5.8.2014 21:12

Taky jsem si pochutnala na bulharských jogurtech v Bulharsku + ajranu z...
Viky  |  29.8.2014 10:53

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *

reklama
reklama

reklama

Poslední aktivní témata diskuse

být jen milenka

Komentářů: 1239 | Poslední komentář: 5.3.2015 12:50

Nepostaví se mu

Komentářů: 327 | Poslední komentář: 5.3.2015 12:48

Cinkali by jste znovu klíčema?

Komentářů: 18019 | Poslední komentář: 5.3.2015 12:45

Incest

Komentářů: 2385 | Poslední komentář: 5.3.2015 12:44

Existují ještě ženy, které si neholí přirození?

Komentářů: 993 | Poslední komentář: 5.3.2015 12:42


Posílání novinek

Nechte si posílat novinky o dění na našem serveru.

SOLGAR
   
Kde jste: Hlavní stránka > Zdravá výživa > Výroba domácího jogurtu

registrace | přihlásit se