Výroba domácího jogurtu

20.4.2012 00:01
Zdravá výživa

Příprava je jednoduchá, rychlá, domací jogurt takto připravený je levnější a také se nám doma nehromadí kelímky z umělých hmot, kterými zatěžujeme přírodu.

Suroviny pro přípravu 1 l jogurtu:

1 l mléka, 1-2 ČL medu nebo přírod­ního cukru, 2 PL bílého jogurtu s živou jogurtovou kulturou

Poznámka: Koupený jogurt použijeme pro první přípravu. Dále používá­me už vlastní jogurtovou kulturu. Nejlepší jogurtová kultura je z bílých jogurtů prodávaných ve sklenicích. Po 5-6 cyklech kulturu obnovíme, tj. znovu použijeme koupený jogurt.

Postup přípravy domácího jogurtu:

Mléko necháme přejít varem, přidáme med a necháme zchladnout, aby bylo mléko teplé asi 40 °C. Nesmí být vlažné ani horké. Ve vlažném mléku by se jogurtová kultura nemnožila (mléko by neztuhlo) a v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury.

Do mléka asi 40 °C teplého přidáme jogurt, promícháme a vlijeme do sklenic se šroubovacími uzávěry. Dáme na 3-4 hodiny „do peřin“ nebo do hrnce s vodou, kterou udržujeme při teplotě okolo 40 °C. Sklenice musí být ponořeny ve vodě až po hrdlo a hrnec s vodou je přikrytý pok­licí.

Hotový jogurt uchováváme v chladničce a spotřebujeme do 2-4 dnů od přípravy.

S výhodou můžeme používat tzv. jogurtovač - přístroj, který udržuje stálou vhodnou teplotu jogurtovaného mléka, ale já osobně si myslím, že peřiny jsou lepší a navíc levnější.

MUDr. Judita Hofhanzlová - Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky, nakladatelství Alternativa

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Já už jsem nekoupila jogurt ani nepamatuju. Momentálně ho dělám dost...
Koliša  |  28.1.2018 10:47

A není zbytečné kupovat fermentor, když se to dá dělat normálně i...
Aaja4  |  28.2.2018 18:37

Já si domácí jogurty dělám už dávno.A potřebuju k tomu prakticky jen...
Péťa  |  28.2.2018 20:22

Já také, nač kupovat nějaké drahoty. Chuť takto vyrobených jogurtů je...
Petra  |  28.2.2018 20:26

Tak pro mě má výhod hned několik - nemusím kontrolovat čas, teplotu. To...
Koliša  |  27.3.2018 19:30

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *