Výroba domácího jogurtu

20.4.2012 00:01
Zdravá výživa

Příprava je jednoduchá, rychlá, domací jogurt takto připravený je levnější a také se nám doma nehromadí kelímky z umělých hmot, kterými zatěžujeme přírodu.

Suroviny pro přípravu 1 l jogurtu:

1 l mléka, 1-2 ČL medu nebo přírod­ního cukru, 2 PL bílého jogurtu s živou jogurtovou kulturou

Poznámka: Koupený jogurt použijeme pro první přípravu. Dále používá­me už vlastní jogurtovou kulturu. Nejlepší jogurtová kultura je z bílých jogurtů prodávaných ve sklenicích. Po 5-6 cyklech kulturu obnovíme, tj. znovu použijeme koupený jogurt.

Postup přípravy domácího jogurtu:

Mléko necháme přejít varem, přidáme med a necháme zchladnout, aby bylo mléko teplé asi 40 °C. Nesmí být vlažné ani horké. Ve vlažném mléku by se jogurtová kultura nemnožila (mléko by neztuhlo) a v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury.

Do mléka asi 40 °C teplého přidáme jogurt, promícháme a vlijeme do sklenic se šroubovacími uzávěry. Dáme na 3-4 hodiny „do peřin“ nebo do hrnce s vodou, kterou udržujeme při teplotě okolo 40 °C. Sklenice musí být ponořeny ve vodě až po hrdlo a hrnec s vodou je přikrytý pok­licí.

Hotový jogurt uchováváme v chladničce a spotřebujeme do 2-4 dnů od přípravy.

S výhodou můžeme používat tzv. jogurtovač - přístroj, který udržuje stálou vhodnou teplotu jogurtovaného mléka, ale já osobně si myslím, že peřiny jsou lepší a navíc levnější.

MUDr. Judita Hofhanzlová - Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky, nakladatelství Alternativa

zdravou-plet-nehty-a-vlasy

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Zdravim, po navsteve bulharska jsem si rikal, ze taky zkusim udelat jogurt......
Deyva  |  5.8.2014 20:03

Měla jsem stejný problém, ale vyřešil se přidáním sušeného mléka....
Helena  |  5.8.2014 20:40

dodávám, zkratte rozhodně tu výrobu:-)Maxcimálně 6 hodin a chladit.
Helena  |  5.8.2014 20:42

Dobrý den, díky za odpověď. Prvně zkusím zkrátit tu výrobu. Až pak...
Deyva  |  5.8.2014 21:12

Taky jsem si pochutnala na bulharských jogurtech v Bulharsku + ajranu z...
Viky  |  29.8.2014 10:53

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *

reklama
reklama

reklama

Poslední aktivní témata diskuse

Rošťandy vs Ropuchy

Komentářů: 5400 | Poslední komentář: 1.9.2014 20:20

Lechtání

Komentářů: 221 | Poslední komentář: 1.9.2014 19:46

ako zistim ze nie som panna?

Komentářů: 101 | Poslední komentář: 1.9.2014 19:42

Spím se dvěma a je to fajn

Komentářů: 1244 | Poslední komentář: 1.9.2014 19:36

jak dostat chlapa do postele?

Komentářů: 386 | Poslední komentář: 1.9.2014 19:06


Posílání novinek

Nechte si posílat novinky o dění na našem serveru.

SOLGAR
   
Kde jste: Hlavní stránka > Zdravá výživa > Výroba domácího jogurtu

registrace | přihlásit se