Výroba domácího jogurtu

20.4.2012 00:01
Zdravá výživa

Příprava je jednoduchá, rychlá, domací jogurt takto připravený je levnější a také se nám doma nehromadí kelímky z umělých hmot, kterými zatěžujeme přírodu.

Suroviny pro přípravu 1 l jogurtu:

1 l mléka, 1-2 ČL medu nebo přírod­ního cukru, 2 PL bílého jogurtu s živou jogurtovou kulturou

Poznámka: Koupený jogurt použijeme pro první přípravu. Dále používá­me už vlastní jogurtovou kulturu. Nejlepší jogurtová kultura je z bílých jogurtů prodávaných ve sklenicích. Po 5-6 cyklech kulturu obnovíme, tj. znovu použijeme koupený jogurt.

Postup přípravy domácího jogurtu:

Mléko necháme přejít varem, přidáme med a necháme zchladnout, aby bylo mléko teplé asi 40 °C. Nesmí být vlažné ani horké. Ve vlažném mléku by se jogurtová kultura nemnožila (mléko by neztuhlo) a v horkém mléce by došlo ke zničení jogurtové kultury.

Do mléka asi 40 °C teplého přidáme jogurt, promícháme a vlijeme do sklenic se šroubovacími uzávěry. Dáme na 3-4 hodiny „do peřin“ nebo do hrnce s vodou, kterou udržujeme při teplotě okolo 40 °C. Sklenice musí být ponořeny ve vodě až po hrdlo a hrnec s vodou je přikrytý pok­licí.

Hotový jogurt uchováváme v chladničce a spotřebujeme do 2-4 dnů od přípravy.

S výhodou můžeme používat tzv. jogurtovač - přístroj, který udržuje stálou vhodnou teplotu jogurtovaného mléka, ale já osobně si myslím, že peřiny jsou lepší a navíc levnější.

MUDr. Judita Hofhanzlová - Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky, nakladatelství Alternativa

Kolagen

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

PRAVÝ JOGURT SE DĚLÁ BEZ SUŠENÉHO MLÉKA, STAČÍ JEN ČERSTVÉ MLÉKO A...
PETRA  |  15.4.2014 12:39

PRAVÝ JOGURT SE DĚLÁ BEZ SUŠENÉHO MLÉKA, STAČÍ JEN ČERSTVÉ MLÉKO A...
PETRA  |  15.4.2014 12:39

A kolik toho sušeneho odtučněneho mleka se přidava do litru mleka? a to...
jarka  |  15.4.2014 15:11

Pokud se dá mléko zakysat jogurtovou kulturou bez jakýchkoliv úprav, tak...
Je to nesmysl  |  15.4.2014 15:29

KOUPÍ SE ČERSTVÉ MLÉKO, KDEKOLI V OBCHODĚ. 1 SÁČEK BULHARSKÝCH...
PETRA  |  15.4.2014 15:51

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *

reklama
reklama

reklama

Poslední aktivní témata diskuse

Totální endoprotéza kyčle

Komentářů: 7773 | Poslední komentář: 18.4.2014 22:43

Máte rádi dětské hřiště?

Komentářů: 6 | Poslední komentář: 18.4.2014 22:39

pantofle nebo bačkory

Komentářů: 84 | Poslední komentář: 18.4.2014 22:34

Fixní rovnátka

Komentářů: 6087 | Poslední komentář: 18.4.2014 22:31

Nazí doma

Komentářů: 122 | Poslední komentář: 18.4.2014 22:21


Posílání novinek

Nechte si posílat novinky o dění na našem serveru.

SOLGAR
   
Kde jste: Hlavní stránka > Zdravá výživa > Výroba domácího jogurtu

registrace | přihlásit se




Vyzkoušejte nový, výrazně rychlejší Internet Explorer 10 Stáhnout Internet Explorer 10

Zavřít