WHO chce zakázat škodlivé transmastné kyseliny v potravinách

31.5.2018 00:01
Zdravá výživa

Světová zdravotnická organizace (WHO) představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.

Eliminace nepřírodních trans tuků je jednou z priorit WHO v návrhu strategického plánu pro činnost organizace v letech 2019 až 2023. Jako návod pro dosažení tohoto cíle má sloužit nový akční plán REPLACE (“nahradit“) sestávající ze šesti obecných zásad. Jednou z nich je prosazovat nahrazování transmastných kyselin “zdravějšími tuky a oleji“, další například vytvořit regulace, které by průmyslové výrobě škodlivých látek zamezily.

“Zapracování šesti strategických zásad balíčku REPLACE pomůže dosáhnout eliminace trans tuků a představuje významné vítězství v globálním boji proti kardiovaskulárním nemocem,“ uvedl v prohlášení generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Používání zdravějších náhražek za transmastné kyseliny podle WHO neovlivní cenu ani chuť příslušných výrobků. Řada bohatých států již limity na obsah industriálních transmastných kyselin v balených potravinách zavedla, popřípadě zakázala ztužené oleje, které jsou hlavním zdrojem této nezdravé přísady.

Za příklad dává WHO v prvé řadě Dánsko, které jako první schválilo zmíněná omezení. “Obsah trans tuků v potravinách se dramaticky snížil a počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění klesl výrazněji, než ve srovnatelných zemích OECD,“ napsala o situaci v Dánsku WHO.

Transmastné kyseliny se přirozeně vyskytují pouze v mléčných výrobcích a mase přežvýkavců a průmyslově se vyrábějí procesem zvaným hydrogenace, respektive ztužování. V potravinářském průmyslu se používají od 50. let minulého století. Najít se dají v polotovarech a předpečeném pečivu, olejích na smažení a margarínech na pečení, v krekrech či sušenkách a v neposlední řadě také v jídle z rychlého občerstvení.

Trans tuk je zbytečná toxická chemikálie, která zabíjí, a není žádný důvod, proč by jí měli být lidé po celém světě nadále vystavováni,“ řekl bývalý šéf amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí CDC Tom Frieden. Podle WHO zvyšuje jídelníček bohatý na trans tuky riziko srdečních potíží o 21 procent.

Zdroj: ČTK

Související články

Zeleninové chipsy jsou energetická bomba

27.9.2017 09:01

Pravda o tucích: potřebujeme i nasycené tuky

31.5.2017 00:01

Paradoxy nízkotučné stravy a hladiny cholesterolu

2.5.2017 00:01

Umíte číst z obalů potravin?

31.3.2017 00:01

Jsou zeleninové chipsy lepší než klasické brambůrky?

9.3.2017 00:01

Co vypovídají vědecké studie o kokosovém oleji?

15.2.2017 00:01

Jaká strava není vhodná pro děti

27.1.2017 00:01

Co v našem těle napáchají smažená jídla?

24.1.2017 00:01

WHO: 92 procent světové populace žije ve znečištěném ovzduší, Česko patří do regionu s nejlepším ovzduším

9.11.2016 00:01

Vzdorujte depresím pomocí stravy s omega-3 mastnými kyselinami

19.9.2016 00:01

Rybí tuk pomáhá předcházet cukrovce i zmírňovat její následky.

17.8.2016 00:01

Jaké ryby můžete jíst v těhotenství bez rizika?

22.7.2016 00:01

Omega-3 mastné kyseliny mají příznivý vliv na mnoho systémů v těle

23.11.2015 00:01

U českých dětí stoupá riziko civilizačních nemocí

22.10.2015 00:01

Lidé s onemocněním srdce a cév mají nezdravý životní styl

1.9.2015 00:01

WHO varuje před nárůstem počtu císařských řezů

15.7.2015 00:01

WHO varuje Evropu před epidemií obezity

9.7.2015 00:01

WHO vyzývá k bezpečnému sexu, ebola prý zůstává v těle půl roku

26.6.2015 00:01

Pestrá vyvážená strava snižuje riziko infarktu a mrtvice až o třetinu

26.5.2015 00:01

Hrozí další zhoršení epidemie eboly poté, co WHO docházejí peníze

11.2.2015 00:01

USA zakazují v potravinách škodlivé umělé transmastné kyseliny

13.1.2014 00:01

Proč se vyhýbat falešným potravinám?

6.11.2013 00:01

Potíže se rafinovanými potravinami

26.7.2013 00:01

Zdroje omega 3 mastných kyselin

15.5.2013 00:01

Zdravé tuky v potravinových doplňcích

29.11.2011 00:01

Desatero WHO, jak snížit riziko rakoviny

12.8.2011 00:00

Živočišná strava a ztužené tuky přispívají k zanášení pórů

29.3.2011 00:00

Proč je důležité vyznat se v tucích

17.5.2010 10:50

Odborníci varují: Transmastné kyseliny v potravinách zvyšují riziko srdečních onemocnění

11.1.2010 00:00

Nízkotučné potraviny nejsou pro děti vhodné

29.4.2008 00:00

I při redukční dietě by člověk měl konzumovat tuky

6.6.2007 00:00

Vlašské ořechy snižují škodlivý vliv nasycených tuků

19.10.2006 00:00

Proti chřipce posílí strava bez špatných tuků

29.11.2005 00:00

Výživa při hypertenzi

13.9.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Když ve stravě chybí tuky aneb rizika nízkotučných diet

22.11.2001 00:00

WHO varuje před zneužíváním antibiotik

17.10.2001 00:00

Prevence civilizačních chorob

10.6.2000 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Proč má ten pán na pupku sázené vejce a ještě kus čehosi? To jsou ty...
?  |  31.5.2018 20:08

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *