Zajatecká dieta

21.5.2001 00:00
Zdravá výživa

Pokud byste byli za druhé světové války zajatci v Japonsku, vaším denním přídělem potravin by byla hnědá rýže, zelenina a trocha ovoce, dieta obsahující pouze 800 kalorií denně na 70 kg tělesné váhu. Jak dalece zůstává tato dieta pozadu za minimálními doporučenými požadavky na výživu?.

Dr. Masanore Kuratsune, ředitel katedry medicíny při univerzitě v Kjúšú v Japonsku, v roce 1950 objevil, že dieta japonských zajatců by mohla být ohromující cestou vedoucí k potvrzení předcházejících studií, při nichž byly porovnávány účinky syrové a vařené stravy na zdravotní stav guinejských prasat. Tyto nahradil Kuratsune sám sebou a svou ženou a oba dva pak drželi verzi syrové diety po tři různá časová údobí: 120 dní v zimě, 81 dní na jaře a 32 dní v létě. Během celé doby paní Kuratsuneová kojila své dítě a oba dva, ona i její manžel, pokračovali ve své obvyklé práci. Těšili se dobrému zdraví.

Paní Kuratsuneová dokonce zjistila, že kojení ji tak nenamáhá, jako tomu bylo před započetím experimentu. Pak se oba dva přeorientovali na podobnou dietu, avšak veškeré potraviny byly vařené a ... na povrch vyplavaly všechny symptomy nemocí z hladu, které měly tak ničivé účinky na obyvatele japonských zajateckých táborů - edém (nahromadění tekutiny v tkáni), vitamínové úbytky a kolaps. Manželé byli nuceni se dalšího experimentování vzdát. Značně nepřiměřená, leč syrová strava, která jejich zdraví, dokonce zdraví kojící matky, udržovala ve stejném stavu, v jakém se nacházeli před jejím započetím, jim drasticky uškodila, jakmile byla vařena.

Mnoho tisíc laboratorních zvířat bylo podrobeno experimentu se stejným cílem. V Indii podával sir Robert MeCarnson opicím jejich obvyklou stravu, avšak ve vařené podobě. U všech jeho zvířat se vyvinula kolitida (vředovitý zánět tračníku) a následná pitva odhalila také žaludeční a střevní vředy.

. Ve Švýcarsku prováděl O. Stiner paralelní výzkum s guinejskými prasaty. U jeho zvířat se po přechodu na. vařenou dietu velmi rychle projevila chudokrevnost, kurděje, zduření štítné žlázy, zubní kaz a degenerace slinných žláz, a když jim bylo do jejich denní diety přidáno 10 cl pasterovaného mléka, tak i artritida. Bylo to předtím, než Francis Pottenger podal zprávu o alergiích a zděděných abnormalitách v jeho kolonii koček krmených vařeným mlékem a masem.

. . Z těchto a mnoha dalších studií zvířat nám vyvstává jasný obraz toho, že syrová strava má schopnost udržet člověka při dobrém zdravotním stav, zatímco strava vařená může jeho zdraví poškodit.

Zdroj: Ryzí energie - Susannah, Leslie Kenton

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Syrova brambora, k tomu kousek repy, hrst fazoli, kousek dyne a stovik jako...
Akne  |  18.5.2004 11:55

Syrova brambora, k tomu kousek repy, hrst fazoli, kousek dyne a stovik jako...
Akne  |  18.5.2004 11:57

To je zajimave, asi bychom meli byt vsichni uz davno mrtvi, ne? Zase dalsi...
Bara  |  28.7.2009 19:45

Který ču.rák tohle překládal??? To nevíte že guinea pig je morče,...
guinea pig  |  22.8.2015 11:46

Máš pravdu Báro. Syrová strava nejen že není pro všechny chutná, pro...
ano  |  22.8.2015 11:48

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *