Základní stravovací principy

5.3.2000 00:00
Zdravá výživa

Myslím si, že každý z nás je jedinečná osobnost s určitým povoláním, zaměstnáním, rodinným zázemím, povahou... Proto i naše strava by se měla více než plněním tabulkových hodnot řídit námi samotnými.

1. Střídmost
Střídmost, zde uvedená na prvním místě, nemusí znamenat asketické chování, které také nepovažuji za ideál, ale pouze schopnost sebekontroly v pozitivním smyslu. A já osobně považuji "ovládání se na talíři" za jeden ze stavebních kamenů, na kterém máme denně příležitost pilovat svůj charakter.
Chcete-li se věnovat svému stravování, je tedy důležitá schopnost poznat na sobě rozdíl mezi najezením a přecpáním se. Připomínám známé zmínky o obědě, po kterém se nemůžeme ani hýbat. Jak často jste již podobný výrok slyšely ? Kolikrát si po pracovním obědě musíte ihned po návratu do kanceláře uvařit kávu, aby bylo možné vydržet až do konce pracovní doby ?

2. Pestrost
Pestrost stravy v souladu s vaší etikou, svědomím. Znamená to, že souhlasím s nezbytností přijímat všechny esenciální aminokyseliny, životně důležité mastné kyseliny, potřebné množství polysacharidů, vitamíny, minerální látky i další elementy. Již však nesouhlasím s tvrzením, že maso je jediným a tudíž i nenahraditelným zdrojem kvalitních bílkovin, že k životu je potřebné přijímat dva litry mléka denně a podobně. Ale stejně nesouhlasím například s názorem, že vegetariánství je jediný zdravý stravovací způsob.

Myslím si, že každý z nás je jedinečná osobnost s určitým povoláním, zaměstnáním, rodinným zázemím, povahou... Proto i naše strava by se měla více než plněním tabulkových hodnot řídit námi samotnými. Za důležité zde považuji upozornit vás na rozdíl mezi stravou řízenou našimi vlastními názory a instinkty a výběrem potravin na základě televizní reklamy, ceny výrobku nebo pestrostí obalu. Obávám se, že v těchto případech už o nás rozhoduje někdo úplně jiný.
A proto i správně prováděnou vegetariánskou, makrobiotickou nebo jinou stravu považuji za pestrou. Vždyť Světová zdravotnická organizace již v roce 1987 označila vegetariánství za stravovací způsob, pomocí kterého lze snadněji splnit požadavky racionální výživy než naší běžnou stravou.

3. Pohoda
Tímto myslím pohodu a čas věnovaný stravování. Pro každého muže je jistě příjemným zážitkem chutný, pěkně upravený talíř v čistém prostředí, ale už neznám muže, kterému by vyhovovala žena neustále pobíhající při jídle, žena, která než se rodina nají, stihne zhltnout svou porci, postupně poumývat nádobí, popřípadě i setřít prach či podlahu. Rozpomeňte se na moudrost našich předků, na doby, kdy bylo zvykem za jídlo poděkovat; stolování bylo rodinným obřadem a od stolu se odcházelo, až když všichni členové rodiny dojedli.

Doporučení jíst v klidu a pohodě lze podložit i současnými výzkumy o trávení. První trávicí enzym u člověka se nachází v dutině ústní a nazývá se ptyalin. Ptyalin má na starosti zahájení štěpení polysacharidů, a protože optimální pH, při kterém působí, je 7,1, přestává tento fungovat v žaludku. To prakticky znamená, že čím delší dobu věnujeme kousání a zpracování potravy v ústech, tím větší šanci má ptyalin k uplatnění své funkce. Naopak o nefungujícím trávení v dutině ústní vypovídají nevolnosti po jídle, pocity těžkostí v žaludku, kde nám "leží" nedostatečně natrávená strava.

zdroj: Josef Jonáš, Rosemary Gladstar - Přírodní léčba pro ženy

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Článek se mi tak líbí, že jsem si ho vytiskla. Docela vtipným způsobem...
Věra  |  21.5.2006 13:14

je to dobre..
marcela  |  27.11.2006 13:51

Je to fakt, ale bohužel v dnešní době lidé čas na obřad "jídlo"...
Alex  |  6.4.2008 11:26

Souhlasím s Alexem... Sám patřím mezi ty co moc nestíhají... Ráno...
Comodor W. Falkon  |  23.5.2008 02:20

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *