Zázvor - koření i léčivo

29.5.2008 00:00
Zdravá výživa

V praxi se používá zázvor čerstvý nebo sušený. Čerstvý zázvor má neopakovatelnou vůni i chuť a lze ho v současnosti koupit i v naší obchodní síti. Na trh se dále dostává loupaný a neloupaný zázvor. Zázvor se upravuje tak, že oprané oddenky se oloupou bambusovými nožíky a poškozená místa se odstraní a zarovnají. Následuje máčení ve vápenné vodě nebo bělení chlorovým vápnem a poté sušení za přístupu vzduchu. Neloupaný zázvor (černý zázvor) se pouze opere, očistí a následně suší. Do obchodní sítě však většinou přichází sušený zázvor mletý.

Obsahové látky: V čerstvém oddenku (Zingiberis officinale rhizoma) je zastoupeno především 1,5-3 % silice, která se skládá hlavně ze směsi různých terpenů. Zastoupen je především seskviterpen zingiberen, bisabol, ar-curcumen a mono-terpeny cineol, citral, borneol a jiné. Palčivou chuť vyvolávají rovněž terpeny, a to gingeroly i fenylpropan shogaol. Přítomen je i alkaloid capsaicin, obsažený především v plodech pálivé papriky. Způsobuje pocit lokálního dráždění, které je doprovázeno překrvením a pocity pálení. Využití:
Sušený zázvor slouží především jako kuchyňské koření do polévek, omáček, k přípravě masa a uzenin, ke kořenění ovoce a zeleniny, ale také cukrovinek a pečiva. Toto využití má i v potravinářském průmyslu, ale také ve farmacii a parfumerii. Užívá se však i při výrobě různých likérů, piva, ionizujících vod a přidává se i do řady kořenících směsí, například kari.
Čerstvý zázvor má obdobné užití, navíc je výborný k přípravě čaje, slouží ke kandování i výrobě bonbonů. Dále se z něho pomocí etanolu získává zázvorový extrakt s širokými možnostmi využití, například do kečupů, dresinků apod. Velmi známé, zejména v Anglii a USA, je zázvorové pivo (gingerbeer), v jiných oblastech zase lihové nápoje, často jde o zázvorový extrakt.

Léčivé účinky - Indikace:
Zlepšuje trávicí procesy ve střevech a vyprazdňování aktivací peristaltiky, zvyšuje koncentraci enzymu amylázy ve slinách. Snižuje sérový cholesterol a zmenšuje agregaci krevních destiček, čímž působí preventivně proti ateroskleróze a srdečním poruchám. Patří mezi nejlepší léky proti nevolnosti, zejména u kinetóz. Léčí i kašel s velkým množstvím hlenu a nachlazení, angínu a záněty průdušek. Patří rovněž k prostředkům užívaným k léčbě impotence a prostaty.

Zevně se užívá na bolesti zad a kloubů, často ve formě horkých obkladů, ale také k masáži při parézách, například při ochrnutí lícního svalu. Bývá rovněž přísadou do ionizujících a prokrvujících koupelí.

Způsob užití:
Nejčastěji se užívá nálev z 10 g čerstvého oddenku ve vodě se surovým cukrem nebo mlékem. Podává se ve dvou denních dávkách na lačno. Usušený oddenek se doporučuje buď ve formě prášku (2-3 g denně), nebo se ze 4-12 g drogy připravuje odvar.
Výborným prostředkem k léčení nachlazení a chřipky je čerstvý zázvor naložený v medu, kterýje možno podávat i dětem. Vhodný je rovněž extrakt: čerstvý zázvor se naloží do 40% etanolu v poměru 1:10. Nechá se na teplém místě alespoň 15 dnů. Občas se promíchá. Užívá se 10-15 kapek třikrát denně asi půl hodiny před jídlem.
Zvláště v zimním období se čerstvý zázvor přidává k potravinám chladné povahy, například zelenině. Zevně se na postižená místa nanáší kasička vyrobená ze sušeného zázvoru rozmíchaného v horké vodě.

Poznámka: Neužívat v těhotenství, při kojení a vředech zažívací soustavy!

Charakteristika TČM: Vlastnosti drogy (shengjiang) > povaha teplá až horká, chuť palčivá, vazba k dráze plic,sleziny a žaludku (čerstvý), sleziny, žaludku, srdce, plic (sušený).
Otevírá povrch, rozptyluje chlad, zastavuje krvácení a zprůchodňuje cévy, rozpouští hleny, obnovuje jang, zahřívá dráhy a střední ohniště.

Kontraindikace a neslučitelnost:
Horkost z prázdnoty jin a chaotický tok krve vlivem horkosti. Nekombinovat s druhem Trichosanthes kirilowii!

Zdroj: Pavel Valíček - Koření a jeho léčivé účinky, nakladatelství Start

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

To nevím,ale je pro tělo skvělej a moc dobře chutná v...
Hane  |  5.7.2008 04:00

Mě by zajímalo, zda se účinek léčivých látek v zázvoru nesnižuje...
K  |  10.2.2009 09:37

Zázvor se přelívá pouze vodou cca 70-80°C !
 |  22.2.2009 08:43

...
 |  20.4.2009 16:04

http://www.zazvor.info/ - web s informacemi o zázvoru
Zázvor  |  4.7.2009 17:08

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *