Zdravá lehká letní jídla: Celerové lodičky plněné ricottou, krůtí šunkou a vlašskými ořechy

25.8.2010 00:00
Zdravá výživa

Přinášíme tipy na lehká jídla, která v létě osvěží a dodají tělu množství vitamínů a minerálů.

Celerové lodičky plněné ricottou, krůtí šunkou a vlašskými ořechy

Ricotta je sýrem barvy sněhových vloček s chutí připomínající čerstvé mléko jen s nepatrnou stopou po kyselosti. Vyrábí se ze syrovátky z kravského nebo ovčího mléka, jež při výrobě běžných sýrů zůstává stranou coby vedlejší produkt. Jméno tohoto sýra je zároveň popisem jeho výroby, ri-cotta totiž znamená znovu zahřát, což odkazuje na skutečnost, že ricotta vzniká opětovným zahříváním mléčné syrovátky.

Suroviny pro 6 osob:

2 až 3 zelené řapíky celeru řapíkatého

150 g ricotty

100 g krůtí šunky

2 lžíce vlašských ořechů, nahrubo nasekaných

sůl a čerstvě mletý pepř

12 snítek čerstvé petrželky na ozdobení

Postup:

Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na 4 cm dlouhé špalíčky. Krůtí šunku nakrájíme na drobné kousky. Do misky dáme ricottu, krůtí šunku, vlašské ořechy, osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Směsí naplníme celerové lodičky a dáme je vychladit do lednice. Ozdobíme snítkami čerstvé petrželky a podáváme.

Zdroj: Veronika Zemanová - Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada

Přidat komentář

 
* *