Zdravá lehká letní jídla: Okurkové špalíčky plněné avokádovou pěnou

12.7.2010 00:00
Zdravá výživa

Přinášíme tipy na lehká jídla, která v létě osvěží a dodají vitamíny a minerály.

 

Suroviny pro 6 osob:

1 a půl salátové okurky

1 plátek želatiny (o váze 2 g)

1 zralé avokádo

2 lžíce plnotučného měkkého tvarohu

1 lžíce dijonské hořčice

pár kapek tabasca

sůl a bílý pepř

12 snítek čerstvé petrželky na ozdobení

S avokádem, oválným plodem skrývajícím pod svou slupkou zelenou dužninu jemné máslové chuti, se Evropané seznámili až poté, co jej španělští námořní objevitelé přivezli z daleké Střední Ameriky. Správně uzrálý plod lze rozpoznat jedině dotykem, při kterém by měla být dužnina mírně pružná a poddajná. Tvrdé avokádo je doposud nezralé, oproti tomu příliš měkké nese známky přezrálosti.

Postup:

Salátovou okurku omyjeme, osušíme a odkrojíme užší okraje. Škrabkou ji částečně oloupeme tak, aby na jejím povrchu vznikly asi 0,5 cm silné proužky z oloupané a neoloupané části. Nakrájíme ji na špalíčky vysoké 3 cm a malou lžičkou opatrně vydlabeme dužninu tak, aby vespod zůstalo pevné dno. Vnitřek špalíčků mírně osolíme a položíme na čistou utěrku dnem vzhůru, aby se okurka zbavila přebytečné tekutiny.

Avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a dužninu nakrájíme na kousky. Želatinu namočíme na 5 minut do studené vody, zlehka vymačkáme a v kastrůlku s malým množstvím vody ji na velmi mírném ohni za stálého míchání zahřejeme, až se zcela rozpustí. Do mixéru vložíme avokádo, tvaroh, dijonskou hořčici, pár kapek tabasca a rozpuštěnou želatinu. Osolíme a opepříme a rozmixujeme dohladka. Připravené okurkové špalíčky naplníme avokádovou pěnou, ozdobíme snítkou čerstvé petrželky a dobře vychlazené podáváme.

Zdroj: Veronika Zemanová-Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada

Přidat komentář

 
* *