Zdravá lehká letní jídla: Řecké saláty

26.7.2017 00:01
Zdravá výživa

1. Avokádo s ledovým salátem 2. Salát z čerstvého špenátu, kukuřice a šunky 3. Avokádový salát s jablkem 4. Těstovinový salát 5. Ledový salát s hroznovým vínem a žlutým melounem

Avokádo s ledovým salátem

1 a půl hlávky ledového salátu 2 avokáda hrst rukoly
1 a půl sáčku krutonů, nebo 3 housky nakrájené na kostičky a osmahnuté na másle
100 g piniových oříšků šťáva z celého citronu 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce jablečného octa sůl a pepř

Omyjeme ledový salát a rukolu, nakrájíme a vložíme do salátové mísy.
Oloupeme avokáda, nakrájíme je na kostičky a pokapeme citrónovou šťávu, aby neztmavla a nezhořkla.
Rozšleháme ocet s olivovým olejem, přidáme sůl a pepř a zalijeme nakrájenou rukolu a ledový salát. Pak přidáme avokádo.
Opražíme piniové oříšky a spolu s krutonyjimi posypeme salát. Jemně promícháme. Necháme chvíli odstát, aby
se ingredience propojily.

Salát z čerstvého špenátu, kukuřice a šunky

300 g čerstvého špenátu
malá konzerva kukuřice                                                                                                                                                                   100 g šunky
Lžíce citrónové šťávy                                                                                                                                                                                                         5 lžic olivového oleje a sůl

Pečlivě omyjeme špenátové listy a nakrájíme nahrubo do salátové mísy. Ke špenátu přidáme kukuřici a citrónovou šťávu a 3 lžíce olivového oleje. Do pánve dáme 2 lžíce olivového oleje a osmahneme šunku nakrájenou na nudličky. Pak všechno smícháme a posolíme a necháme chvilku odležet.

Avokádový salát s jablkem

2 kyselejší zelená jablka                                                                                                                                                                   2avokáda                                                                                                                                                                                             4 lžíce majonézy                                                                                                                                                                                 2 lžičky petržele, nakrájené                                                                                                                                                           půlka citronu
1 lžička zázvoru, nastrouhaného a sůl

Oloupeme jablka a avokáda a nakrájíme je na větší kostky. Avokádo pokapeme citronem, aby na vzduchu nezhnědlo.
Do salátové mísy dáme majonézu a na jemno nakrájenou petržel,zázvor a sůl. Důkladně promícháme, přidáme jablka a avokádo a necháme 20 minut odležet.


Těstovinový salát

300 g těstovin                                                                                                                                                                                      4 velká rajčata
2 žluté papriky
lžíce jablečného octa                                                                                                                                                                           1 a půl hrnku olivového oleje
lžička petržele, nakrájené
listy čerstvé bazalky
stroužky česneku
7 černých oliv bez pecek                                                                                                                                                                       20 g kaparů sůl a pepř

Papriky a rajčata nakrátko vložíme do vroucí vody a poté z nich oloupeme slupku. Nakrájíme je a dáme do pánve na rozpálený olej. Přidáme i petržel, sůl, pepř a kapary. Promícháme a přidáme ocet. Chvíli dusíme, aby se chutě propojily a zelenina změkla.
Uvaříme těstoviny, ale ne úplně do měkká. Scedíme je, přidáme trochu oleje a přidáme k zelenině. Promícháme a necháme na mírném plameni vařit ještě 10 minut, aby zelenina nasákla do těstovin.
Mírně vychladlé podáváme se lžící jogurtu.


Ledový salát s hroznovým vínem a žlutým melounem

Půl hlávky ledového salátu
15 kuliček hroznového vína bez pecek
2 plátky žlutého melounu
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl

Ledový salát nakrájíme na hrubo, přidáme kuličky vína nakrájené na půlky a na kostky nakrájený žlutý meloun.
Přidáme olivový olej a zalijeme citrónovou šťávou, mírně osolíme a důkladně promícháme. Odložíme na 30 minut do chladničky.

Zdroj: Domácí řecká kuchyně, nakladatelství Euromedia

Přidat komentář

 
* *