Zdravé lesní plody

2.8.2005 00:00
Zdravá výživa

Jahody, borůvky, ostružiny, maliny a houby nasbírané v lese jsou nejen pochoutka, ale přinášejí tělu také mnoho vitamínů a dalších látek potřebných pro zdraví. Kilogram jahod má více vitamínu C než stejné množství pomerančů. Lidové léčitelství užívá lesní plody k potlačení řady neduhů.

Lesní jahody se pro vysoký obsah vitamínu C doporučují při srdečních nemocech, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Léčí žlučníkové, jaterní a krevní choroby a dnu. Jahody obsahují rovněž vitamíny B a E. Odvar nebo kaše z jahod se užívá k ošetření pleti, na hemoroidy, zápach z úst, ekzémy a hnisající rány.

Borůvky jsou vydatným zdrojem antioxidantů, které ničí volné radikály v těle, jež souvisejí s onemocněním rakovinou. Obsahují třísloviny a hodně železa a manganu. Mají protizánětlivé účinky, zlepšují zrak, omlazují a snižují hladinu cukru v krvi. Doporučují se při průjmech, ledvinových kamenech, žaludečních vředech a revmatismu. Výluh z plodů a listů se dává jako obklad při hemoroidech a kožních onemocněních a ke kloktání při angíně.

Brusinky ničí bakterie a mají protizánětlivé účinky, snižují horečku a mírní kašel.

Maliny obsahují vitamíny A,B,C a E, cukry, minerály a silice. Jsou vhodné při cukrovce, špatném trávení a revmatismu. Uvolňují křeče při chorobách žlučníku. Snižují horečku, pomáhají při průjmu. Užívají se na hemoroidy, akné, kožní vyrážky, astma. Doporučují se při kornatění tepen.

Ostružiny jsou zdrojem vitamínu B, C a minerálních látek. Ničí bakterie, pomáhají při průjmu i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání. Podporují krvetvorbu. Jako obklad se osvědčily při onemocněních kůže.

Houby jsou oblíbené pro osobitou vůni a chuť, kuchařky dokáží s jejich pomocí vykouzlit iluzi masa v pokrmu. Obsahují provitamín A, skupinu vitamínů B, protikřivičný vitamín D, který není obsažen v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité rovněž látky jako draslík, vápník, hořčík či železo.

Naďa Myslivcová - ČTK

Přidat komentář

 
* *