Zdravé polévky, se kterými zhubnete

6.8.2014 00:01
Zdravá výživa

Připravíte je rychle, zasytí a hlavně ? je jich tolik druhů, že se jich nikdy nepřejíte. O čem je řeč? Přece o polévkách a my se podíváme na ty, po kterých se podle odborníků hubne!

„Polévky mají hned několik dobrých vlastností, které se hodí pro hubnutí. Výzkumy ukázaly, že u polévek připravených z rozmixovaných ingrediencí se zvýší potřebné vylučování trávicích šťáv a mozek dostane signál o zasycení daleko lépe, než když zapíjíme pevnou stravu. Zároveň si zlepšíme pitný režim, a pokud jsou připravené ze správně zvolených surovin, také příjem vlákniny, vitamínů a dalších živin,“ říká odborník na výživu Filip Degl ze společnosti KetoFit.
Navíc se jedná o jídlo, které lze uplatnit v jakékoliv roční období i denní hodinu. Ráno polévka zahřeje, dostatečně sytou polévku si můžete dát i na oběd nebo večeři a v létě za studena zaručeně osvěží. „Přidáte-li do každé polévky kalcium, bude omezovat vstřebávání tuku z polévky, což lze využít při redukci hmotnosti. I my tohoto poznatku u ketofitových polévek využíváme,“ doporučuje Degl.


Dýňová polévka
Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru (můžete mít připraven dopředu zamrazen v krabičkách), 100 g dýně, sůl, pepř, lžička másla, špetka muškátového oříšku, petrželová nať
Postup přípravy: Dýni nakrájíme na kostičky, osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hned zalijeme vývarem. Vaříme do měkka. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou petrželovou natí.

Celerová ( případně brokolicová) polévka
Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru, 200 g celeru, 100 g hlívy ústřičné, nať petržele nebo řapíkatý celer, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup přípravy: Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na kostičky nakrájený celer. Vaříme do měkka. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a v něm povaříme hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Přidáme povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem. Ozdobíme najemno posekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem. Stejně lze připravit brokolicovou polévku.

Pórková polévka
Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru, 100 g pórku, sůl, pepř, lžička másla
Postup přípravy: Pórek nakrájíme na kolečka a 5-10 koleček odložíme stranou. Zbytek pórku osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem. Nechá se povařit, aby pórek změkl. Necháme vychladnout a rozmixujeme. Na závěr ozdobíme kolečky pórku, která jsme si nechali stranou.

Zelná polévka
Suroviny (pro 2 osoby): 500 ml vývaru, 200 g kyselého zelí (ne ve sladkém nálevu), 100 g hlívy ústřičné, cibulka, lžíce smetany 30%, drcený kmín dvouletý, sůl, pepř, lžička másla
Postup přípravy: Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu dvouletého a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby zelí zůstalo křupavé. Necháme vychladnout, přidáme lžíci 30% smetany.

Boršč
Suroviny (pro 2 osoby): 500 ml vývaru, 100 g kysaného zelí (ne ve sladkém nálevu), 100 g červené řepy, malá cibulka, lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, lžička másla, nať petržele
Postup přípravy: Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a červenou řepu. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Necháme vychladnout, přidáme lžíci zakysané smetany. Ozdobíme natí petržele.


Zdroj: Ketofit.cz

Související články

Léčivé polévky z celého světa - Zelená polévka pro zdravé bříško

7.4.2014 00:01

Léčivé polévky z celého světa - Hippokratova polévka

3.1.2014 00:01

Recept na speciální česnečku, která zatočí s viry

1.11.2013 00:01

Zdravá lehká letní jídla: Zeleninové gazpacho

1.8.2013 00:01

Nejčastější chyby při hubnutí

14.6.2013 00:01

Zdravé recepty (nejen) pro 50+

18.2.2013 00:01

10 způsobů, jak přidávat kurkumu do vašich jídel

14.2.2013 00:01

Léčivé polévky z celého světa: Polévka z bobulí kustovnice cizí (goji) a hub shiitake

8.9.2011 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Kopřivová polévka

12.5.2011 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Americká maminčina kuřecí polévka proti nachlazení a chřipce

29.9.2010 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Filipínská zázvorová kuřecí polévka proti bolestem kloubů

18.8.2010 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Španělské ochlazující Gaspacho pro snížení cholesterolu

28.7.2010 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Čínská hustá polévka ze semen ginkga proti pásmové nemoci

8.7.2010 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Indická luštěninová polévka na zvýšení krevního tlaku

7.6.2010 00:00

Jak zahušťovat jídla bez lepku

11.3.2010 00:00

10 způsobů jak užívat miso

12.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dršková polévka z hlívy ústřičně

5.2.2010 00:00

Jak se zbavit návyku solení

25.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Polévka z červené čočky

14.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýňová polévka

11.12.2009 00:00

Zdravá snídaně je, když si dáte ...

8.9.2009 00:00

Misku ovsa denně

30.10.2008 00:00

Navždy štíhlou linii

25.9.2007 00:00

Dlouhá polévka

4.7.2007 00:00

Polévka povzbuzuje chuť i proces trávení

3.4.2007 00:00

Strava při poruchách trávicícho ústrojí

28.2.2005 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

Zelenina a koření pomáhá léčit

11.9.2002 00:00

Bramborová jídla, která neohrožují vaši hmotnost

18.6.2001 00:00

12 rad a předpisů pro zvýšení vitality

9.3.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Odkdy se boršč dělá z kysaného zelí???? Fuj, to musí být kyselý...
???  |  10.8.2014 21:13

Může to mít zajímavou chuť...:)
Blackie  |  10.2.2017 23:05

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *